Επιθέσεις με το αζημίωτο [5/10/2017]

Η κατάθεση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Ψαρρά, ολοκληρώθηκε χθες στην αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου παρευρέθηκε και ομάδα Γερμανών δικαστικών λειτουργών υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 6/10/2017)

Oύτε έναν πειστικό ισχυρισμό δεν μπόρεσε να βρει η υπεράσπιση που με συνεχείς ερωτήσεις προσπαθούσε να αμφισβητήσει τα συντριπτικά στοιχεία της κατάθεσης του Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος σε κάθε του απάντηση ξεδίπλωνε διαρκώς και νέα στοιχεία για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης.

Η κατάθεση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» ολοκληρώθηκε χθες στην αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου παρευρέθηκε και ομάδα Γερμανών δικαστικών λειτουργών υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά την τρίτη συνεχή μέρα της κατάθεσής του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο οικονομικό όφελος που υπήρχε για τη Χρυσή Αυγή: πρώτα επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια δημιούργησε ένα εργοδοτικό σωματείο στη Ζώνη του Περάματος. «Τα εργοδοτικά σωματεία λειτουργούν με την τρομοκρατία. Λίγο πριν τους έσπασαν τα κεφάλια και στο μυαλό της Χρυσής Αυγής έτσι θα εξαφανιζόταν το ΠΑΜΕ.

»Η Χρυσή Αυγή έχει κάνει δηλώσεις κατά των απεργιών, είπαν ότι θα κατεβάσουν τα μεροκάματα. Το όφελος της οργάνωσης ήταν η εξασφάλιση της εύνοιας των εργοδοτών, όπως φάνηκε από το γεγονός ότι προσλήφθηκαν αμέσως τα ιδρυτικά μέλη του εργοδοτικού σωματείου».

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτικό πως η Χρυσή Αυγή «καταψήφισε νομοσχέδιο φορολόγησης των εφοπλιστών» κι ακόμα ότι με τα δουλεμπορικά γραφεία πάει να εξασφαλίσει «σε εργοδότες, με τους οποίους έχουν σχέσεις, να διώξουν μετανάστες και να προσλάβουν Ελληνες, με το ίδιο κόστος, ανασφάλιστους».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εισφορά του στην ανάκριση, ο Δημήτρης Ψαρράς είπε ότι «και στην προδικασία στον κ. Βουρλιώτη είχα μαζί μου έγγραφα, όπως το έγγραφο Πρωτεσίλαος και το πρωτότυπο καταστατικό. Αυτό που εισφέρω εγώ στην υπόθεση δεν είναι ο τρόπος λειτουργίας αυτής της οργάνωσης. Είναι ακατανόητη η δράση της Χρυσής Αυγής αν δεν φανεί το ναζιστικό κίνητρο. Γι’ αυτό και εισέφερα αυτά τα έγγραφα».

Υπεράσπιση: Τα έγγραφα αυτά ήταν σε κοινή χρήση, κυκλοφορούσαν;

Ψαρράς: Οχι πια. Τα έχουν αποσύρει. Οπως π.χ. τον ιδεολογικό τους ιστότοπο που τον έχουν αποκρύψει, αλλά εγώ και τον είχα σώσει και τον παρέδωσα σε cd στις ανακρίτριες…

Υπεράσπιση: Εχετε ρωτήσει την ίδια τη Χρυσή Αυγή;

Ψαρράς: Θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με φανατικούς ναζιστές. Ιδίως από τη στιγμή που άρχισαν να μετέρχονται βία.

Υπεράσπιση: Πώς είναι δυνατόν τότε την άποψή σας να μην την ασπάστηκε ο έγκριτος δημοσιογράφος του BBC Paul Mason, που πήρε συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο;

Ψαρράς: Συμφωνώ ότι είναι καλύτερος δημοσιογράφος από εμένα. Αλλά εσείς ισχυρίζεστε ότι αυτός διαστρέβλωσε τα λόγια του Παναγιώταρου.

Απαντώντας στην εμμονή της υπεράσπισης να προσδώσει κίνητρα εμπάθειας στη μακροχρόνια δημοσιογραφική έρευνα του Δημήτρη Ψαρρά, ο μάρτυρας πρόσθεσε: «Ισως υπάρχει και κάτι προσωπικό. Τον Νοέμβριο του 1973 εγώ ήμουν στη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου, όταν ο Μιχαλολιάκος ήταν μαζί με τον Ηλία Τσιαπούρη που δολοφονούσε από την ταράτσα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης άοπλους διαδηλωτές. Δεν μπορώ να κάνω διάλογο με αυτούς».

Η χθεσινή διαδικασία συνεχίστηκε με τους σχολιασμούς των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι κατέληξαν ότι από το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων τεκμηριώνεται απολύτως το κατηγορητήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.