O δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Γ. Τσιμπουκάκης μετά την επίθεση
(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 29/9/2017)
Με την κατάθεση του κοινωνικού λειτουργού των Γιατρών του Κόσμου, Αναστάσιου Υφαντή, συνεχίστηκε χθες η μεγάλη δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Το στέλεχος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης αναφέρθηκε στο δικαστήριο σε περιστατικά που έχουν καταγραφεί στα αρχεία της οργάνωσης, την τριετία 2011-2013, όταν υπήρχε έξαρση των μαζικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας εναντίον μεταναστών κυρίως από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, υποσαχάρια Αφρική.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως διαπίστωσε ότι μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις μειώθηκαν οι καταγραφές περιστατικών με ρατσιστικό κίνητρο.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι καταγγελίες που έφταναν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου αφορούσαν «επιθέσεις από ομάδες Ελλήνων με στρατιωτικού τύπου ρούχα, φούτερ. Το θύμα νόμιζε ότι ήταν αστυνομικοί, κάνανε έλεγχο των διοικητικών εγγράφων του και μετά έσχιζαν τα χαρτιά του και άρχιζε σφοδρή επίθεση με ρόπαλα, μπουκάλια, τέιζερ, κλομπ πτυσσόμενο, ρόπαλο του μπέιζμπολ, μεταλλικά αντικείμενα, σιδερογροθιές, μπουκάλια».
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε επίθεση 100 ατόμων σε «κατάστημα στην Αχαρνών το 2012, με πελάτες κυρίως Ιρανούς και Αφγανούς, όπου μπούκαρε ομάδα της Χρυσής Αυγής με τον λογότυπο, το έσπασε και χτύπησε κόσμο». Επίσης σε έλεγχο και επιθέσεις σε άστεγους αλλοδαπούς από χρυσαυγίτες, στον Σταθμό Λαρίσης, με αυτοκίνητο με φάρο όπως η Αστυνομία.
Ο μάρτυρας περιέγραψε περιστατικό κατά το οποίο ενώ βρισκόταν με άλλους σε μέρος όπου έδιναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μετανάστες, πέρασε μηχανοκίνητη πορεία χρυσαυγιτών με 50-60 μηχανάκια και τους έβρισε «ανθέλληνες, βοηθάτε αυτούς τους βρομιάρηδες, άντε γ…». Ανέφερε και επιθέσεις σε ανηλίκους. Είπε ότι «υπήρχε ένα διάχυτο κλίμα φόβου τότε, όλοι όσοι είχαμε υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας φοβόμασταν».
Πυγμαχικά χτυπήματα
Ακολούθησε η κατάθεση του μάρτυρα Γιώργου Τσιμπουκάκη, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο την επίθεση που δέχθηκε από χρυσαυγίτες τον Ιούνιο του 2012 -περίοδο που ήταν δημοτικός σύμβουλος-, στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή.
Ενας εκ των δραστών της επίθεσης σε βάρος του μέλους του ΚΚΕ ήταν ο Βαγγέλης Στεφανάκης, που αργότερα έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τη δολοφονία της 23χρονης φίλης του Φαίης Μπάχλα στη Νέα Μάκρη. Για την επίθεση στον μάρτυρα καταδικάστηκε σε 37 μήνες φυλακή για σωματική βλάβη και οπλοκατοχή.
Ο μάρτυρας περιέγραψε πώς οι δύο χρυσαυγίτες έκαναν τον γύρο της πλατείας και πήγαν στο περίπτερο του ΚΚΕ αρχίζοντας να βρίζουν και να απειλούν, ενώ με νεροπίστολο από μασίφ σκληρό πλαστικό έριχναν νερό στη μικροφωνική που μετέδιδε συνθήματα. «Παλιοκουμμούνια, φύγετε από εδώ, θα πεθάνετε», φώναξε αυτός που του επιτέθηκε με το πιστόλι, το οποίο κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, λόγω της βιαιότητας, διαλύθηκε πάνω στο κεφάλι του. Οπως είπε, «στον “Ευαγγελισμό” μου τα έβγαλαν από το κεφάλι. Αφαιρέθηκε πλαστικό».
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενα πυγμαχικά χτυπήματα με σκοπό να του διαλύσουν το κρανίο: «Γνώριζε από πολεμικές τέχνες […] Είχα χτυπήματα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής».
Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε ότι στον «Ευαγγελισμό», όταν ανέφερε επίθεση από φασιστοειδή, γιατροί και νοσηλευτές τού είπαν ότι δεν είναι ο μόνος και ότι «τις τελευταίες μέρες έρχονταν πολλοί χτυπημένοι και μετανάστες. Ελπίζουμε να είσαι ο τελευταίος».
«Να καταθέσουν επωνύμως»
Να προσέλθουν επωνύμως στο δικαστήριο και να καταθέσουν τις γνώσεις τους για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ζητούν από τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην ανάκριση, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Τη δήλωση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Κώστας Παπαδάκης λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας τονίζοντας: «Σεβόμαστε τον φόβο των μαρτύρων, αλλά η κατάθεση υπό το καθεστώς της ανωνυμίας παραβιάζει τη δημοσιότητα της δίκης».
Διατυπώνοντας τη θέση τους οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών -με την οποία συντάχθηκαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής- αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Εχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια».