«Μπράβο, σπάστε τους, δείρτε τους» [25/9/2017]

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 27/9/2017)

Το μεροκάματο του χρυσαυγίτικου τρόμου, όπως το έζησε στο πετσί του τον Νοέμβριο του 2012, όταν δέχθηκε επίθεση από τάγματα εφόδου που δρούσαν με τον μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων», μετέφερε στη χθεσινή κατάθεσή του ο δημοσιογράφος της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Μιχάλης Τεζάρης.

Ο έμπειρος ρεπόρτερ δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένους χρυσαυγίτες, που τον γρονθοκόπησαν, τον προπηλάκισαν και του έκλεψαν τη δημοσιογραφική του ταυτότητα ενώ κάλυπτε συγκέντρωση «κατά της εγκληματικότητας των αλλοδαπών» στον Αγιο Παντελεήμονα, στην οποία πρωτοστατούσαν στελέχη και βουλευτές της Χ.Α., όπως η Θέμιδα Σκορδέλη και ο Απόστολος Γκλέτσος (συνωνυμία με τον δήμαρχο Στυλίδας).

Πριν και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης εξελισσόταν «πογκρόμ», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο μάρτυρας, με επιθέσεις κατά μεταναστών, ξυλοδαρμούς, εισβολές σε σπίτια και καταστήματα, υπό την ανοχή της αστυνομίας. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ παρακολουθούσαν αμέτοχες τους χρυσαυγίτες -περίπου 80-100 άτομα- να κυνηγάνε και να ξυλοκοπούν μετανάστες, να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων, ακόμα και να εισβάλλουν στην πολυκατοικία κατοίκου που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί.

«Θα σου πάρω το σκαλπ»

Η αφορμή για την επίθεση δόθηκε όταν ο δημοσιογράφος επιχείρησε να τραβήξει φωτογραφία στο κινητό του. Η πραγματική αιτία ήταν ότι «ήμουν απομονωμένος, ήταν αποφασισμένοι να χτυπήσουν».

«Αν δω κάτι θα σε πηδήξω, θα σου πάρω το σκαλπ», ήταν η απειλή που εκτοξεύτηκε εναντίον του, ενώ 10-15 άτομα, «μαυροντυμένοι, γεροδεμένοι», τον περικύκλωσαν. Ενας τον χτύπησε στο κεφάλι και δεύτερος του έκλεψε την ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ που πήγε να τους επιδείξει.

Ατάραχη παρέμεινε η διμοιρία των ΜΑΤ, «εκτός από αστυνομικό που είχε κάποια ευθιξία και μου τράβηξε το χέρι να φύγω». Τον ρόλο «εμψυχωτή» έπαιζε η Θέμιδα Σκορδέλη, επιδοκιμάζοντας το πογκρόμ με ενθουσιώδεις ιαχές «μπράβο, σπάστε τους, δείρτε τους».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας τόνισε τις «αγαστές σχέσεις» μεταξύ Χρυσής Αυγής και αστυνομίας, ειδικά του Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα.

«Είναι κακό να θέλει βουλευτική ασυλία η Χρυσή Αυγή;», ρώτησε συνήγορος της υπεράσπισης. «Θα σας παραπέμψω στο βίντεο με τον Ηλία Κασιδιάρη που ανέβασε η «Εφ.Συν.», όπου έλεγε «γι’ αυτό πήραμε την ασυλία, για να οπλοφορούμε χωρίς άδεια»», απάντησε ο μάρτυρας. «Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα», ήταν η εξίσου αποστομωτική απάντηση στην ερώτηση «τι γνωρίζει για τη δράση της Χ.Α.».

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του καθηγητή πολιτικής επιστήμης Μιχάλη Σπουρδαλάκη, που απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης επέμεινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι «κόμμα-πολιτοφυλακή», που συνδυάζει τη ρητορεία μίσους με «στρατιωτικού τύπου οργάνωση για να επιβληθεί και να οργανώσει τη βία».

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη στη δικαστική αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.