«Είναι εθνικοσοσιαλιστές με τον μανδύα του λαϊκού εθνικισμού» [18/9/2017]

Για τον Στάθη Μπούκουρα ο μάρτυρας κατέθεσε: «Είχα δει τον Μπούκουρα να κλαίει και να λέει ότι παίρνει ψυχοφάρμακα και ότι δεν ήξερε τον Χίτλερ. Με τον Μπούκουρα το Πάσχα του 2013 στα Εξαμίλια (…) χαιρετούσαμε ναζιστικά, υπήρχαν αγκυλωτοί σταυροί» | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 19/9/2017)

Επανέλαβε μέχρι κεραίας όλα όσα υποστήριξε την πρώτη μέρα της χειμαρρώδους κατάθεσής του, την οποία συνέχισε και χθες ο δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και επιστημονικός συνεργάτης της, Ηλίας Σταύρου.

Ο μάρτυρας συνέχισε για δεύτερη μέρα να καταθέτει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στην αίθουσα του Κορυδαλλού, και υποστήριξε ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ξεκάθαρα ο εθνικοσοσιαλισμός, με τον μανδύα του λαϊκού εθνικισμού, για να εξαπατά εκλογικά.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον αρχηγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, είπε ότι όταν εκτελεί ένας χρυσαυγίτης την εντολή ενός ιεραρχικά ανώτερου, «εκείνη τη στιγμή υπακούει στον αρχηγό. Εκτελώ την εντολή του επειδή τον έχει τοποθετήσει ο αρχηγός σε θέση εντολέα. Αν πω όχι, λέω όχι στον αρχηγό…».

Ο δικηγόρος είπε ακόμα ότι κράτος για τους χρυσαυγίτες είναι ο κομματικός φορέας, ενώ χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «η βία είναι ιδεολογικό στοιχείο της Χρυσής Αυγής. Δεν γίνεται να ασπάζεσαι τον εθνικοσοσιαλισμό και να απορρίπτεις τη βία (…) δεν μου έκανε εντύπωση η δολοφονία Φύσσα (…)».

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για τα όσα είχε αναφέρει στην προηγούμενη δικάσιμο σχετικά με την εύκολη προμήθεια όπλων ανά πάσα στιγμή, είπε ότι είναι βίωμά του πως «η Χρυσή Αυγή έχει επαφή με τον υπόκοσμο».

Ερμηνεύοντας την περιβόητη φράση Πατέλη «ό,τι κινείται σφάζεται» είπε χαρακτηριστικά: «Λέει: Θα πάμε να μαζέψουμε 20 άτομα, θα είμαστε τούμπανα, δηλαδή θα ‘χουμε στιλέτα, δεν τα λέγαμε στιλέτα, αλλά ξυράφια»…

Αναφερόμενος στον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Κορίνθου, Στάθη Μπούκουρα, κατέθεσε: «Είχα δει τον Μπούκουρα να κλαίει και να λέει ότι παίρνει ψυχοφάρμακα και ότι δεν ήξερε τον Χίτλερ. Με τον Μπούκουρα το Πάσχα του 2013 στα Εξαμίλια (…) χαιρετούσαμε ναζιστικά, υπήρχαν αγκυλωτοί σταυροί, πόστερ με τον Χίτλερ, σημαία των SS»…

Χαρακτηριστικά σημεία της κατάθεσης

■ Πολιτική αγωγή (Ελένη Ζαφειρίου): Εχετε ακούσει τη φράση «θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες μας στο πεζοδρόμιο» και τι αντιλαμβάνεστε;

■ Μάρτυρας: Αυτή την είπε το 2012 ο Μιχαλολιάκος στις Θερμοπύλες και ότι αν θελήσουν να έρθουν να μας εκδικηθούν, θα δουν τι σημαίνει η ξιφολόγχη στο πεζοδρόμιο. Αυτό είναι στροφή από εμβατήριο των ΕΣΑ.

■ Ερώτηση: Εχει επισυναφθεί η ομιλία του κατηγορουμένου. «Τα ψέματα κάποια μέρα θα τελειώσουν και η αλήθεια θα λάμψει ξανά. Τότε θα επιστρέψουμε αγνοί και αμόλυντοι. Αυτή η φράση είναι ενός μεγάλου άνδρα και του κομματικού του συντρόφου». Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες;

■ Μάρτυρας: Ο μεγάλος άνδρας ο Αδόλφος Χίτλερ και ο σύντροφός του κομματικά ο Γκέμπελς.

■ Ερώτηση: Αυτές οι έκνομες ενέργειες που δικάζουμε συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία της Χ.Α.;

■ Μάρτυρας: Ασφαλώς.

■ Πρόεδρος (Μαρία Λεπενιώτη): Η ιδεολογία τους;

■ Μάρτυρας: Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2013 είναι ο εθνικοσοσιαλισμός. Μιλώντας πολλές φορές για τους κομμουνιστές ο Μιχαλολιάκος [αναφερόταν σε αυτούς] ως δηλωσίες […] επειδή υπέγραφαν δήλωση μετάνοιας και το εννοούσε αυτό.

■ Πολιτική αγωγή (Η. Βρεττός): Ησαστε ενεργό μέλος και υποστηρικτής. Με αυτή τη γνώση που αποκτήσατε, η έκνομη βία τι θέση είχε στην ιδεολογική και πολιτική στάση της Χ.Α.;

■ Μάρτυρας: Η βία είναι ιδεολογικό στοιχείο της Χ.Α. Δεν γίνεται να ασπάζεσαι τον εθνικοσοσιαλισμό και να απορρίπτεις τη βία, είναι εσωτερική αντίφαση.

■ Πολιτική αγωγή (Κώστας Παπαδάκης): Υπάρχει διπλός λόγος στη Χ.Α.;

■ Μάρτυρας: Διπλός λόγος; Μόνο. Από τη μία ο «γαμημένος ο Ιησούς» και από την άλλη οι λιτανείες στον Επιτάφιο.

■ Θανάσης Καμπαγιάννης: Είχατε τη σημαία του Γ’ Ράιχ. Την ελληνική την είχατε;

■ Μάρτυρας: Οχι.

■ Υπεράσπιση (Τ. Δημητρακόπουλος): Ξέρετε αν ο Αρβανίτης εκπροσωπούσε το κόμμα της Χ.Α. για τη σφαγή των Καλαβρύτων; Που είχε και ο ίδιος θύματα της οικογένειάς του από τους Γερμανούς;

■ Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι αυτό. Αλλά τώρα που το λέτε, θυμήθηκα ότι μοίραζε ένα βιβλίο που λεγόταν «Το φίδι», με χυδαίο αντισημιτικό περιεχόμενο, μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και σε εμάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.