Η Χρυσή Αυγή στις Θερμοπύλες: Δεν ήταν ούτε… 300 (βίντεο)

Θερμοπύλες 2017: αραιά μπροστά στο Μνημείο. Για κλείσιμο του δρόμου, ούτε λόγος!

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σχετικά με την κατάρρευση της δυνατότητας μαζικής κινητοποίησης της Χρυσής Αυγής μετά τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι εκτιμήσεις που θέλανε την ποινική δίωξη να ωφελεί τη ναζιστική οργάνωση, “ηρωοποιώντας” τους ηγέτες της, είχαν ανέκαθεν ως πηγή την ίδια τη Χρυσή Αυγή και αναπαρήχθησαν από δημοσιολόγους της Δεξιάς (όταν δεν έβρισκαν έδαφος σε κάποιους “χρήσιμους ηλίθιους” στην Αριστερά…).

Στην πραγματικότητα, το κοινό της άκρας δεξιάς δεν εντασσεται στους εκάστοτε κομματικούς της φορείς για λόγους “αντισυστημικούς”, αλλά απολύτως υλιστικούς: η ασυλία που απολάμβανε η Χρυση Αυγή τα έτη 2011-2013 έδινε στο κοινό της την πεποίθηση ότι η οργάνωση έχει γερες πλάτες στους κρατικούς μηχανισμούς και στο πολιτικό σύστημα. Η προσέγγιση της Χρυσής Αυγής ήταν έτσι ένας δρόμος προσέγγισης της κρατικής εξουσίας, σε συνθήκες κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν όμως η κυβέρνηση Σαμαρά αναγκάστηκε, μετά τη δολοφονία Φύσσα, να δώσει στο κράτος το σήμα άρσης της ποινικής ασυλίας της Χρυσής Αυγής, το ακροδεξιό ποίμνιο έσπευσε να απομακρυνθεί διακριτικά. Όταν μάλιστα το καλοκαίρι του 2014, υλοποιήθηκε η επέκταση της ποινικής δίωξης σε όλη την ηγεσία της οργάνωσης εκτός φυλακής, με αποφασιστική στιγμή την προφυλάκιση Κασιδιάρη, το αφήγημα περί τηλεοπτικής… Χρυσαυγιάδας κατέρρευσε. Η έναρξη της δίκης τον Απρίλιο του 2015 (για την οποία ηγετικα στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξεκινήσει!) επισφράγισε την “καραντίνα” της οργανωσης, ακόμα και από τους πρώην πιστούς οπαδούς της.

Βέβαια, ο Μιχαλολιάκος μιλάει ακόμα για τους “χιλιάδες” που “αποθεώνουν” τη Χρυσή Αυγή. Ρίξτε μια ματιά στα βίντεο που έχει δώσει η ίδια η οργάνωση στη δημοσιότητα από τις κινητοποιήσεις της στις Θερμοπύλες το 2013 και το 2017. Το 2013 με μπόλικη σκηνοθεσία οι οκτακόσιοι που μπορούσε να μαζέψει από όλη την Ελλάδα η οργάνωση έπειθαν κάποιους ευκολόπιστους που ήθελαν να δουν “χιλιάδες”. Το 2017 οι συμμετέχοντες δεν ήταν ούτε καν 300: για κλείσιμο του δρόμου, ούτε λόγος!

Το μόνο που διέφερε στη φετινή διοργάνωση ήταν ότι τα μεγάφωνα έπαιξαν μέχρι και Κάρμινα Μπουράνα! Αλλά τι να το κάνεις; Ούτε ο Μπιρσίμ δεν θα μπορούσε να μετατρέψει το θέαμα σε ευπρόσωπη συγκεντρωση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.