“Χρυσή Αυγή σημαίνει μαχαίρι” (176η μέρα)

Επιβεβαίωση δράσης τάγματος εφόδου στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του δήμαρχου Α. Πνευματικού.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 6/9/2017)

Ξεκίνησε για το φθινόπωρο η δίκη της Χρυσής Αυγής με την 176η δικάσιμο (5/9) στο Εφετείο Αθηνών. Πρώτος μάρτυρας ο Θ. Πισιμίσης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Χαλανδρίου, ο οποίος μίλησε για τον προπηλακισμό που υπέστη από χρυσαυγίτες το 2014. Χαρακτηριστικά είπε ότι το τάγμα που βγήκε στη γειτονιά του Χαλανδρίου για να μοιράσει φυλλάδια δημιουργούσε κλίμα φόβου στους κατοίκους. «Έχουν ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με το μαχαίρι», εξήγησε. «Η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Έχει επιτεθεί, χτυπήσει, μαχαιρώσει».

Ο ίδιος αντέδρασε στην τραμπούκικη κινητοποίηση των χρυσαυγιτών με αποτέλεσμα να δεχτεί απειλές όπως «θα σε πατήσουμε, θα σε λιώσουμε κάτω» και «θες να σε ξεκοιλιάσουμε;» και δύο γροθιές από ένα μέλος του τάγματος. Ωστόσο αυτός που φαινόταν ως επικεφαλής του τάγματος βιάστηκε να λήξει το περιστατικό, πράγμα που ο μάρτυρας εξήγησε: «Βλέπανε ότι δε φεύγω, ήρθε και κόσμος. Φοβήθηκαν τον κόσμο, νιώθανε ότι [οι ίδιοι] δεν είναι της περιοχής. Μετά τη δολοφονία Φύσσα είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τακτική, να μην προκαλέσουν περισσότερο. Στη ΧΑ δεν κάνεις ό, τι θέλεις. Δεν ήταν μια αποκομμένη στιγμή, εκείνη την περίοδο είχαν γραμμή λιγότερης βίας».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο δήμαρχος Κορίνθου Α. Πνευματικός, για μια σειρά περιστατικά που έγιναν το καλοκαίρι του 2012, στα οποία πρωτοστάτησε ο τότε βουλευτής Κορίνθου με τη ΧΑ, Ε. Μπούκουρας. O Μπούκουρας, μαζί με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κ. Μπαρμπαρούση και τον βουλευτή Μεσσηνίας Δ. Κουκούτση, ηγήθηκαν, σύμφωνα με τα λόγια του μάρτυρα «διμοιρίας» ή «αγήματος της Χρυσής Αυγής» σε εκδήλωση στα Δερβενάκια. Ο μάρτυρας πιστεύει ότι η παρουσία και η συγκροτημένη δράση του αγήματος αυτού γινόταν κάτω από σχεδιασμό, προσυνεννόηση αλλά και παραγγέλματα (τα οποία, είπε, πιθανά να τα έδινε ο ίδιος ο Μπούκουρας), έμοιαζε με τη δράση πολλών άλλων ταγμάτων εφόδου της ΧΑ σε όλη την Ελλάδα. Έχει μάλιστα αναγνωρίσει σε φωτογραφία από την εκδήλωση αυτή τον Ρουπακιά.

“Περίεργα πράγματα”

Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε μια σειρά άλλα περιστατικά στα οποία πρωταγωνιστούσε ο Μπούκουρας, με προεξέχουσα την σωματική επίθεση στον ίδιο. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε… «περίεργα πράγματα» το γεγονός ότι ενώ είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να καταγγείλει την επίθεση, οι αστυνομικοί έφτασαν μετά από μισή ώρα για να του ανακοινώσουν ότι συλλαμβάνεται λόγω μήνυσης σε βάρος του από τον Μπούκουρα! Παρόμοια, το ίδιο τμήμα άφησε να φύγουν χωρίς ίχνος 6 χρυσαυγίτες τους οποίους ο μάρτυρας είχε δηλώσει πρόθεση να μηνύσει.

Ωστόσο το πιο χαρακτηριστικό σημείο της κατάθεσης του μάρτυρα ήταν η περιγραφή του κλίματος φόβου που η εγκληματική οργάνωση είχε προσπαθήσει να στήσει μέσα στην πόλη της Κορίνθου: «Έκαναν τακτικά παρελάσεις στρατιωτικού τύπου. Με συνθήματα όπως το ‘αίμα τιμή’. Με στολή, παράταξη, υπακοή στα παραγγέλματα, κοντοστύλιαρα. Σε κάποια από τις δημόσιες εμφανίσεις της έγιναν βιαιοπραγίες, εξώθησαν μετανάστες στη θάλασσα, που έτρεχαν για να σωθούν». Αναμενόμενα, η επόμενη ερώτηση της έδρας ήταν: «είχε γραφεία στην Κόρινθο η Χρυσή Αυγή», που πράγματι, είχε.

Τέλος ο μάρτυρας είπε στο ακροατήριο ότι έχει δει σε βίντεο τον Μπούκουρα να «δίνει παράγγελμα με έντονο τρόπο, για να υπακούσουν» στο τάγμα εφόδου της ΧΑ στην Κόρινθο, καθώς και ότι οπλοφορεί και αυτός και ένα άτομο της προσωπικής του φρουράς. Η κατάθεσή του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6/9.

Επόμενες δικάσιμοι

  • 6/9, 12/9, 14/9, 18/9, 20/9 και 28/9 στον Κορυδαλλό.
  • 15/9 και 25/9 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.