Οι φαιοί θείοι από το Σικάγο

Το πάρε-δώσε Ευρωπαίων και Αμερικανών και η Χρυσή Αυγή. Σκηνή από τη συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλ (12.8.2017).

(Κείμενο: Δημήτρςη Ψαρράς, ΕφΣυν, 28/8/2017)

Η αποκάλυψη των ίδιων των νεοναζί οργανωτών του μακελειού στο Σάρλοτσβιλ ότι εμπνέονται και αντιγράφουν την τακτική της Χρυσής Αυγής σχολιάστηκε από όλους, εκτός από την ίδια την ελληνική ναζιστική οργάνωση.

Τα έντυπα και η ιστοσελίδα του «Φίρερ» Μιχαλολιάκου αναφέρονται βέβαια στα γεγονότα, αλλά αποσιωπούν επιμελώς τη δράση και τις δηλώσεις του Μάθιου Χάιμπαχ, ενός από τους προβεβλημένους οργανωτές της ρατσιστικής συγκέντρωσης, ο οποίος περηφανεύεται για τη στενή του σχέση με τη Χρυσή Αυγή και επιδεικνύει τις φωτογραφίες του με τον Μιχαλολιάκο, το ζεύγος Παππά και τον ευρωβουλευτή Επιτήδειο, για να πιστοποιήσει τη στενή του σχέση με τους Ελληνες ναζί.

Η National Alliance χαιρετίζει την άνοδο της Χρυσής Αυγής Η National Alliance χαιρετίζει την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Ως συνεκτικός κρίκος των Αμερικανών και των Ελλήνων ναζί εμφανίζεται μια διεστραμμένη εκδοχή της Ορθοδοξίας. Μάλιστα, η σημαία της οργάνωσης του Χάιμπαχ που προβλήθηκε στο Σάρλοτσβιλ φέρει (εκτός από τις απαραίτητες νεκροκεφαλές) το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» στα ελληνικά και τα ρώσικα. Η προσπάθεια προσεταιρισμού μερίδας του ρωσικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι ολοφάνερη.

Και από ό,τι φαίνεται, σε κάποιο βαθμό αποδίδει, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ρωσική Εκκλησία αποδοκιμάζει το σύνθημα «Ορθοδοξία ή θάνατος» και τα ρωσικά δικαστήρια το έχουν κατατάξει στην κατηγορία των «εξτρεμιστικών» θέσεων και το έχουν θέσει υπό απαγόρευση.

Η σημαία της οργάνωσης του Χάιμπαχ στο Σάρλοτσβιλ Η σημαία της οργάνωσης του Χάιμπαχ στο Σάρλοτσβιλ.

Πίσω από τον Χάιμπαχ

Ομως δεν είναι μόνο ο Χάιμπαχ, ο οποίος παραμένει ακόμα ασήμαντος, όσο κι αν ο ίδιος φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον πάλαι ποτέ αρχηγό της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ. Στους θαυμαστές της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνονται και άλλες ομάδες που έδρασαν στο Σάρλοτσβιλ, όπως η Λίγκα του Νότου (League of the South, LOS), μια ακραία ρατσιστική και αντισημιτική οργάνωση, η οποία υποστηρίζει την απόσχιση του Νότου από τις ΗΠΑ, στηρίζοντας φυσικά την παράδοση του Στρατού της Συνομοσπονδίας.

Είναι γεγονός ότι ο Χάιμπαχ είχε διαγραφεί από τη Λίγκα τον Οκτώβριο του 2013 ως… φιλο-ναζί, με δήλωση του αρχηγού της Μάικλ Χιλ (Michael Hill): «Ο Μάθιου Χάιμπαχ», έγραφε στη σελίδα του στο facebook ο Χιλ, «είναι πρώην μέλος της Λίγκας του Νότου, ο οποίος προφανώς αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του με τους ναζί και άλλους που δεν εκπροσωπούν τον παραδοσιακό Νότο, το εθνικιστικό κίνημα του Νότου, τη Λίγκα του Νότου». Μάλιστα ο Χιλ δήλωνε ότι ο Χάιμπαχ είναι ανεπιθύμητος στις εκδηλώσεις της Λίγκας. Ηταν η περίοδος της άσκησης των πρώτων διώξεων κατά της Χρυσής Αυγής και οι Αμερικανοί «συναγωνιστές» έσπευδαν να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω.

Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Στο Σάρλοτσβιλ η Λίγκα συνεργάστηκε με τον Χάιμπαχ, ενώ Χιλ και Χάιμπαχ ήταν ομιλητές στην ίδια εκδήλωση. Η στροφή της Λίγκας σημειώνεται από το 2014, με άλλη δήλωση του ηγέτη της, πάλι μέσω facebook, ότι «θα αποκαταστήσουμε επαφή με τη Χρυσή Αυγή πολύ σύντομα».

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που πήρε δημοσιότητα στον διεθνή Τύπο η διαφαινόμενη άνοδος της Χρυσής Αυγής στις αρχές του 2012, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον γι’ αυτήν από ορισμένα γνωστά στελέχη του ακροδεξιού και ρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ. Oπως αποκαλύπτει η επίσημη ιστοσελίδα της National Alliance, τον Μάρτιο του 2012 επισκέφτηκαν την Ελλάδα για επαφή με τη Χρυσή Αυγή δύο στελέχη της αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης, ο Μ. P. και ο T. H. (http://archive.li/1yC8u).

Η οργάνωση πιστοποιεί ότι έχει «κοινή κοσμοθεωρία» με τη Χρυσή Αυγή, αλλά παρατηρεί ότι υπάρχει «διαφορά στην τακτική», διότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη του «κινήματος» από ό,τι στις ΗΠΑ. Oπως φάνηκε στο Σάρλοτσβιλ, μετά την εκλογή του Τραμπ θεωρήθηκε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, οπότε οι οργανωτές της ρατσιστικής συγκέντρωσης, όπως δήλωσε ο Χάιμπαχ, επέλεξαν να αντιγράψουν την τακτική της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια περίοδο (άνοιξη του 2012), η Κάρολιν Γέγκερ (Carolyn Yeager) που ειδικεύεται στην αντισημιτική προπαγάνδα στις ΗΠΑ άνοιξε τις διαδικτυακές εκπομπές και το ιστολόγιό της σε «ανταποκρίσεις» από την Ελλάδα απεσταλμένων ομοϊδεατών της, οι οποίοι περιγράφουν τη Χρυσή Αυγή «από τα μέσα», τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου (https://goo.gl/2B4RLK). Πέρα από την ομολογημένη προσπάθεια διασύνδεσης, οι περιγραφές των Αμερικανών νεοναζί έχουν το ενδιαφέρον ότι αποκαλύπτουν όσα η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να κρύψει.

Ειδικά η σκηνή με την είσοδο του «Αρχηγού» στα γραφεία, την κραυγή «εγέρθητω» και τον ναζιστικό χαιρετισμό είναι απολύτως αποκαλυπτική. Βέβαια οι ανταποκρίσεις μιλούν για «ρωμαϊκό χαιρετισμό», αλλά όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς υπονοείται (https://goo.gl/JHb8rE).

Η ξενάγηση των Αμερικανών από κάποιον «θεωρητικό» της Χρυσής Αυγής ονόματι Γιώργο (κατά πάσα πιθανότητα τον υπάλληλο της Βουλής Μάστορα-Μισιάκα) περιλάμβανε βόλτα στο Θησείο, όπου σύμφωνα με τον ξεναγό ζουν μόνο «μετανάστες, ομοφυλόφιλοι και πρεζόνια» και κατάληξη στην εβραϊκή συναγωγή, η οποία «θα μετατραπεί σε ένα καλό δημόσιο αποχωρητήριο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χρυσή Αυγή» (https://goo.gl/MfSUwZ).

Το μίσος μάς ενώνει

Μπορεί σήμερα ο Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή να αισθάνονται αρκετά ισχυροί ώστε να εξάγουν ναζισμό ακόμα και στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια η διασύνδεση ήταν αντίστροφη. Η Χρυσή Αυγή και άλλοι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της προσπαθούσαν να αντλήσουν οφέλη από τη «λάμψη» των Αμερικανών νεοναζί, οι οποίοι βέβαια είχαν διεθνή προβολή. Ηδη το 1991 η Χρυσή Αυγή είχε φροντίσει να εκδώσει ένα βιβλιαράκι του Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ (George Lincoln Rockwell, 1918-1967), ο οποίος είχε ιδρύσει το Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα.

Ο Ρόκγουελ διακήρυττε ότι οι Αφροαμερικανοί πρέπει να απελαθούν στην Αφρική, οι Εβραίοι να στερηθούν τις περιουσίες τους και να στειρωθούν, ενώ οι Αμερικανοί pρόεδροι Τρούμαν και Αϊζενχάουερ άξιζε να κρεμαστούν ως προδότες.

Την Παρασκευή έκλεισαν πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Ρόκγουελ. Για τη δολοφονία συνελήφθη και καταδικάστηκε ο Ελληνοαμερικανός Τζον Πάτλερ (John Patler, αρχικό επίθετο Patsalos), στέλεχος του Ναζιστικού Κόμματος, από το οποίο είχε διαγραφεί τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου. Η Χρυσή Αυγή εξέδωσε το βιβλίο του Ρόκγουελ με τον αγκυλωτό σταυρό στο εξώφυλλο και τίτλο «Εν τούτω νίκα». Στην εφημερίδα της οργάνωσης η Ε. Παππά θα πλέξει το εγκώμιο του Αμερικανού ναζιστή (2.3.2001).

Ο ηγέτης της αμερικανικής National Alliance Ουίλιαμ Πιρς, δίπλα στον τότε χρυσαυγίτη Στέφανο Γκέκα στη μυστική διεθνή συνάντηση νεοναζί που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Χρυσή Αυγή (24.10.1998). Ο ηγέτης της αμερικανικής National Alliance Ουίλιαμ Πιρς, δίπλα στον τότε χρυσαυγίτη Στέφανο Γκέκα στη μυστική διεθνή συνάντηση νεοναζί που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Χρυσή Αυγή (24.10.1998).

Στα φυλλάδια και τα έντυπα της Χρυσής Αυγής βρίσκονται πολλά στοιχεία για την προϊστορία της «ευρωατλαντικής» ναζιστικής διασύνδεσης. Oμως το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό που αποδεικνύει τη βαθιά διασύνδεση Ευρωπαίων και Αμερικανών νεοναζί συνέβη το φθινόπωρο του 1998 στη Θεσσαλονίκη.

Η Χρυσή Αυγή βρισκόταν σε στιγμές μεγάλης αναστάτωσης, διότι το καλοκαίρι εκείνο είχε αποκαλυφθεί η δολοφονική απόπειρα του δεκαμελούς Τάγματος Εφόδου της οργάνωσης εναντίον των Κουσουρή, Καραμπατσώλη και Φωτιάδη.

Ο επικεφαλής του Τάγματος Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος ήταν άφαντος και οι αρχές θα τον… αναζητούσαν τα επόμενα επτά χρόνια. Η οργάνωση έκανε λόγο όπως συνήθως για «σκευωρία», και φρόντισε να κλείσει τα γραφεία της και να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας της.

Αλλά την ίδια στιγμή προετοίμαζε ένα μυστικό «Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Εθνικιστικών και Κοινωνικών Δυνάμεων», το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε σε ένα εξοχικό κέντρο έξω από τη Θεσσαλονίκη στις 24.10.1998. Το «συνέδριο» αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στις 28.10.1998 και προκλήθηκε σάλος, με τα κόμματα να διαμαρτύρονται για τη ναζιστική πρόκληση και την εισαγγελία να διατάσσει σχετική έρευνα.

Ο Τζο Ρος της National Alliance επιδεικνύει τη σύζευξη της Κου Κλουξ Κλαν με τον ναζισμό Ο Τζο Ρος της National Alliance επιδεικνύει τη σύζευξη της Κου Κλουξ Κλαν με τον ναζισμό.

Η εφημερίδα της οργάνωσης παραδέχτηκε το συμβάν μόνο μετά την αποκάλυψή του. Και τότε αποδείχτηκε ότι βασικός ομιλητής στο μυστικό «συνέδριο» ήταν ο Ουίλιαμ Πιρς (William Luther Pierce, 1933-2002), ιδρυτής και πρώτος αρχηγός της National Alliance, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι νεοναζιστικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα έντυπα της οργάνωσης, ο Πιρς «προχώρησε σε μια εκτεταμένη αναφορά των μέσων, με τα οποία πρέπει ο Λευκός άνθρωπος να αντικρύσει τη νέα χιλιετία» και υπενθύμισε ότι «σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο φυλετικό πρότυπο του Νίτσε, τον Λευκό Υπεράνθρωπο» (εφ. «Χρυσή Αυγή», 6.11.1998).

Βέβαια η Χρυσή Αυγή αποφεύγει να αποκαλύψει το γεγονός ότι ο ρατσισμός του Αμερικανού φίλου της στρέφεται και εναντίον των «γενετικά ανάμεικτων» Ελλήνων. Μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή του περιοδεία, ο Πιρς κατέγραψε τις εντυπώσεις του: «Παρά την ισχυρή αίσθηση της εθνικής συνείδησης, η Ελλάδα είναι γενετικά περισσότερο ανάμεικτη από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Οι άνθρωποι που είδα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονταν από ψηλοί, ξανθοί και γαλανομάτες έως ανθρώπους που ήταν τόσο σκούροι ώστε δεν ήμουν σίγουρος αν ήταν Ελληνες ή Τσιγγάνοι – μέχρι που είδα κάποιους πραγματικούς Τσιγγάνους και μπόρεσα να διακρίνω τις σαφείς διαφορές.

Πεντακόσια χρόνια Τουρκοκρατίας έχουν φυλετικές συνέπειες» (https://goo.gl/YRSBFq). Πάντως ο Πιρς πρόλαβε να διαπιστώσει ότι υπάρχει «μεγαλύτερο ποσοστό ελκυστικών γυναικών στη Θεσσαλονίκη από ό,τι σε οποιοδήποτε μέρος των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «δεν είδα ούτε μια χοντρή γυναίκα στη Θεσσαλονίκη».

Μιχαλολιάκος, όπως Πιρς

Αλλά η επίδραση του διαβόητου Αμερικανού νεοναζί και «θεωρητικού» της λευκής υπεροχής στην Ελλάδα δεν περιορίζεται σ’ εκείνη τη μυστική συνάντηση. Ο Πιρς είναι αυτός που έχει γράψει το βιβλίο, το οποίο θεωρείται η βίβλος των ρατσιστών στις ΗΠΑ, τα διαβόητα «Ημερολόγια Τέρνερ». Φυσικά τα έγραψε με ψευδώνυμο (Aντριου Μακ Ντόναλντ).

Το κείμενο των «Ημερολογίων» τοποθετείται στο 2099 και περιγράφει μια αιματηρή επανάσταση στις ΗΠΑ, η οποία οδηγεί στην πτώση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε πυρηνικό πόλεμο και τελικά σε έναν φυλετικό πόλεμο, με αποτέλεσμα την εξόντωση των Εβραίων, των μη λευκών και των ομοφυλοφίλων.

Το βιβλίο είναι αυτό που ενέπνευσε τον Τίμοθι Μακβί (Timothy McVeigh) για να σχεδιάσει τη δολοφονική ανατίναξη του ομοσπονδιακού κτιρίου στο Οκλαχόμα Σίτι το 1995, με θύματα 168 νεκρούς και 500 τραυματίες. Η Χρυσή Αυγή ύμνησε την «ηρωική στάση του» (εφ. «Χρυσή Αυγή», 16.2.2001).

Ο Σον Γουόκερ, στα κεντρικά γραφεία της National Alliance στη Δυτική Βιρτζίνια τον Νοέμβριο του 2005. Αμέσως μετά επισκέφτηκε στην Αθήνα τη Χρυσή Αυγή Ο Σον Γουόκερ, στα κεντρικά γραφεία της National Alliance στη Δυτική Βιρτζίνια τον Νοέμβριο του 2005. Αμέσως μετά επισκέφτηκε στην Αθήνα τη Χρυσή Αυγή.

Τα «Ημερολόγια Τέρνερ» θεωρούνται πηγή έμπνευσης και για πολλές άλλες ρατσιστικές εγκληματικές ενέργειες, ενώ δημιουργήθηκε και ρατσιστική τρομοκρατική οργάνωση στο πρότυπο και με το όνομα εκείνης που περιγράφει ο Πιρς (The Order), η οποία έδρασε το 1983-84, με ληστείες και δολοφονίες, και στόχο να προκαλέσει την πτώση της «σιωνιστικής κυβέρνησης των ΗΠΑ». Δέκα από τα μέλη της οργάνωσης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για την εγκληματική δράση τους.

Η Χρυσή Αυγή φρόντισε να εκδώσει στα ελληνικά τα «Ημερολόγια Τέρνερ» το 2002 και τα διαφημίζει από τότε διαρκώς, ενώ και ο Ουίλιαμ Πιρς προβάλλεται με κάθε ευκαιρία από τα έντυπά της. Ακόμα και την εγκληματική δράση της οργάνωσης The Order προβάλλει η Χρυσή Αυγή με δισέλιδο αφιέρωμα στο περιοδικό της («Αντεπίθεση», τχ. 4, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2001).

Eπειτα από χρόνια, μάλιστα, η Χρυσή Αυγή ανέλαβε δράση και για την… απελευθέρωση των φυλακισμένων τρομοκρατών της οργάνωσης The Order, τους οποίους θεωρεί συναγωνιστές της: «Για περισσότερα από είκοσι χρόνια τα εν ζωή μέλη της ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης The Order κρατούνται φυλακισμένα πίσω από τα κάγκελα της ZOG (σ.σ. Zionist Occupation Government, Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση, δηλαδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αργκό των νεοναζί).

Οι άντρες της του Τάγματος θυσίασαν τις ζωές τους πολεμώντας για τις ιδέες μας, για την ίδια την ύπαρξη των Λαών μας και το μέλλον της Λευκής Νεολαίας. Υπογράψτε στο βιβλίο συμπαράστασης στους φυλακισμένους συναγωνιστές μας» («Αντεπίθεση», τχ. 28, Μάιος-Ιούνιος 2007).

Ο Μιχαλολιάκος φρόντισε μάλιστα να μιμηθεί τον Πιρς, εκδίδοντας κι αυτός με ψευδώνυμο μια ελληνική παραλλαγή των «Ημερολογίων Τέρνερ» (Νικόλαος Εξαρχος, «Ομάδα Κρούσεως Λόγχη», εκδ. Ασκαλών, Αθήνα 2001). Στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτεται το κρυφό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής (η οποία εμφανίζεται ως Ομάδα Κρούσεως Λόγχη) και συνδέονται οι σημερινές εγκληματικές ενέργειες με τη μελλοντική νίκη των παράνομων εθνικιστών και την εκτέλεση όλων των αντιπάλων τους (https://goo.gl/gjJoUS και https://goo.gl/vRuZLg).

Η οργάνωση του Πιρς δεν είχε πάντως τη συνέχεια που έλπιζε ο ίδιος και οι φίλοι του στη Χρυσή Αυγή. Μετά τον θάνατό του το 2002 ανέλαβε την αρχηγία στη National Alliance o Εριχ Γκλιμπ (Erich Gliebe) και για ένα μικρό διάστημα ο Σον Γουόκερ (Shaun Walker), ο οποίος συνελήφθη το 2006 για τη ρατσιστική του δράση.

Είχε βέβαια προλάβει να επισκεφτεί στην Αθήνα την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Τελικά, το 2013 η National Alliance, προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις, ανακοίνωσε ότι σταματά να στρατολογεί μέλη και θα έχει πλέον μόνο υποστηρικτές. Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια περίοδο ανακοίνωνε ακριβώς το ίδιο και η Χρυσή Αυγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.