Συμέλα Παντζαρτζή: «Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Μίχος καθοδηγούσαν»

Η φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντζαρτζή καταθέτει στη δίκη της Χ.Α. | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 13/7/2017)

Τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να καθοδηγούν τα επεισόδια στο Εφετείο τον Ιούλιο του 2014 είδε η φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντζαρτζή, όπως κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, που εργάζεται από το 1985 έως σήμερα, κατέθεσε για τρία ξεχωριστά περιστατικά εκφοβισμού, βίας και προπηλακισμών εναντίον εργαζομένων του Τύπου από μέλη της Χ.Α. Στις δύο περιπτώσεις, εκτός από απειλές, δέχτηκε η ίδια και σωματική επίθεση από χρυσαυγίτες.

Η πρώτη επίθεση έγινε σε αντιρατσιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα το 2011, όταν χρυσαυγίτες εμπόδισαν την πραγματοποίησή της επειδή -όπως είπε- «θεωρούσαν ότι η πλατεία είναι δική τους». Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, την ώρα που οι χρυσαυγίτες αποχωρούσαν συντεταγμένα, η Συμέλα δέχτηκε πισώπλατο χτύπημα «από ψηλό άτομο με ξύλο».

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η επίθεση έγινε «για εκφοβισμό» καθώς είχαν αποτρέψει και άλλους φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσουν, ενώ εκτίμησε ότι ο δράστης επέλεξε την ίδια «ίσως επειδή είμαι ρεπόρτερ του δρόμου, είμαι γυναίκα».

Ειρωνείες αστυνομικών

Κατέθεσε επίσης για τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στο Εφετείο τον Φεβρουάριο του 2014, όταν βγήκε η απόφαση της προφυλάκισης του Μιχαλολιάκου.

«Άρχισαν να πετάνε αντικείμενα και να εξυβρίζουν. Σαν να υπονοούσαν ότι εμείς φταίγαμε για την απόφαση. Φώναζαν “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι”, πετάγανε μπουκάλια νερά και έρχονταν καταπάνω μας απειλητικά, με τις γροθιές σηκωμένες».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους φωτορεπόρτερ· αντίθετα τους ειρωνεύονταν. Τους οργανωμένους προπηλακισμούς φαίνεται πως καθοδηγούσε ο Ηλ. Κασιδιάρης καθώς μόλις έκανε νεύμα στους χρυσαυγίτες, «σταμάτησαν αμέσως. Δεν τους συνέφερε να κάνουν επεισόδια στο Εφετείο».

«Βουλευτές της Χ.Α. έδιναν σαφείς εντολές»

Εκεί όμως που η μάρτυρας κατέθεσε νέα στοιχεία για το πώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έδιναν σαφείς εντολές για βίαιες ενέργειες ήταν για την τρίτη και σοβαρότερη επίθεση που δέχθηκε, τον Ιούλιο του 2014 πάλι στο Εφετείο, κατά τη μεταγωγή των Μιχαλολιάκου – Παππά – Λαγού.

Η μάρτυρας περιέγραψε τα επεισόδια που έγιναν από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν την κλούβα που μετέφερε τους προφυλακισμένους βουλευτές, και πώς τα τάγματα εφόδου υπάκουαν σε εντολές «έναρξης» και «λήξης» των επεισοδίων:

Μάρτυρας: Παρατήρησα ότι γίνονταν και νεύματα από τους βουλευτές να κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν τις επιθέσεις. Είδα και φωτογραφικό υλικό και στα βίντεο και προσωπικά, ότι σε άλλες στιγμές τούς έκαναν νόημα να σταματήσουν.

Πρόεδρος: Ποιοι βουλευτές;

Μάρτυρας: Παναγιώταρος, Κασιδιάρης και Μίχος

Πρόεδρος: [Οι χρυσαυγίτες] Σας ζήτησαν να σταματήσετε να τραβάτε φωτογραφίες;

Μάρτυρας: Μας εξύβριζαν. Από απόσταση μας φώναζαν να σταματήσουμε.

Όπως έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες στο δικαστήριο, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε τρεις φωτορεπόρτερ -τη Συμέλλα Παντζαρτζή, τη Λουίζα Γουλιελμάκη και τον Γιάννη Κέμμο- που κάλυπταν τη συγκέντρωση και τα επεισόδια.

Η Σ. Παντζαρτζή τραυματίστηκε σοβαρά από δυνατή κλωτσιά στα πλευρά, την οποία δέχτηκε από μεγαλόσωμο χρυσαυγίτη, με αποτέλεσμα -όπως είπε- να μείνει ένα μήνα εκτός εργασίας και να έχει επιπλοκές για τους επόμενους έξι μήνες.

Πρώην αντιδήμαρχος: «Φοράω την μπλούζα της Χ.Α. στα χωράφια»

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην αντιδήμαρχου Οιχαλίας Ηλία Ντονά, που κατέθεσε για τα επεισόδια του τάγματος της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά, τον Σεπτέμβριο του 2013, μόλις δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας είπε ότι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή τα μέλη της Χ.Α. είχαν έρθει στο επετειακό μνημόσυνο των νεκρών της Πηγάδας του Μελιγαλά φορώντας τις μπλούζες της ναζιστικής οργάνωσης.

«Στο χώρο μνήμης δεν μπορεί να έρχεται κάποιος με ενδυμασίες που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών», είπε.

Με «φίλια πυρά» απάντησε ο πρώην αντιδήμαρχος στην ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης αν είναι προσβολή να φοράει κανείς την μπλούζα της Χ.Α.:

«Εγώ την μπλούζα της Χ.Α. τη φοράω όταν πάω στα χωράφια. Αρμόζει να τη βάλω για να πάω στο μνημόσυνο;»

«Μα καλά πού τη βρήκατε την μπλούζα;», τον ρώτησε η πρόεδρος, για να της απαντήσει «Μα δεν ξέρετε, κυρία πρόεδρε; Παντού υπάρχουν».

Είδος ευρείας κυκλοφορίας τα μπλουζάκια της Χ.Α. στον Μελιγαλά, λοιπόν, αλλά όχι και για… μνημόσυνα.

One thought on “Συμέλα Παντζαρτζή: «Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Μίχος καθοδηγούσαν»

  1. Pingback: Ροβεσπιέρος, Ταξική ματιά στην Ιστορία...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.