Κατάθεση Γιάννη Παπαδόπουλου: Όταν ο «κουμανταδόρος» Παναγιώταρος προανήγγελλε πογκρόμ

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας απρόκλητης ρατσιστικής επίθεσης στον Άγ. Παντελεήμονα | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 13/7/2017)

Για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα το 2010, το «κουμάντο» που έκανε στην περιοχή ο υπόδικος βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος και τις εξαγγελίες του ότι «θα κάνουμε πογκρόμ και θα “καθαρίσουμε” τις πλατείες Βικτωρίας και Αττικής όπως “καθαρίσαμε” τον Άγιο Παντελεήμονα» κατέθεσε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο μάρτυρας άρχισε να ασχολείται με τη δράση της Χ.Α. από το 2010, όταν εργαζόταν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και υπήρξε καταγγελία για επίθεση κατά Αφγανού διερμηνέα των Γιατρών του Κόσμου στον Άγιο Παντελεήμονα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό άρχισε να πηγαίνει στην περιοχή μέρα-νύχτα και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας «απρόκλητης ρατσιστικής επίθεσης» -όπως τη χαρακτήρισε- το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2010 στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα.

Όπως κατέθεσε, πρώτα άκουσε ένα σφύριγμα και στη συνέχεια είδε μια ομάδα 10 ανηλίκων να «κολλούν» στα στόρια ενός καταστήματος έναν μετανάστη, «να τον έχουν στριμώξει και να τον χτυπάνε. Άρχισε να τρέχει, τον κυνήγησαν. Ένας τον κλότσησε από πίσω και χτύπησε σε έναν καθρέφτη αυτοκινήτου, οπότε τον έπιασαν».

Η επίθεση -σύμφωνα με τον μάρτυρα- έγινε ενώπιον διερχομένων, μόνο μια γυναίκα αντέδρασε, αλλά ο μετανάστης κατάφερε να διαφύγει όταν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου αντέδρασε για τη ζημιά στο όχημά του.

«Μετά ήρθε ο Παναγιώταρος και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου τού είπε: “Μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο”», φράση που δεν προκάλεσε καμία αντίδραση στον βουλευτή.

Ο δημοσιογράφος εκτίμησε ότι ο Παναγιώταρος έφτασε εκεί από το μπαρ «Πύλες» στην οδό Αλκιβιάδου καθώς, όπως ερεύνησε στη συνέχεια, ήταν στέκι χρυσαυγιτών και ιδιοκτησίας του στελέχους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Ρήγα (σ.σ. έχει αποχωρήσει από την οργάνωση βάλλοντας κατά του Μιχαλολιάκου και της Κεντρικής Διοίκησης).

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τον ηγετικό ρόλο του Ηλία Παναγιώταρου στην περιοχή όταν ξαναπήγε στο σημείο, νύχτα, για να το φωτογραφίσει προκειμένου να συνοδεύσει το ρεπορτάζ του («Βγάλαμε σύμβουλο – Έρχεται πογκρόμ», «ΤΑ ΝΕΑ», 13/11/2010).

Τότε, όπως περιέγραψε, τους προσέγγισαν αρχικά δύο άντρες που δήλωσαν «αγανακτισμένοι κάτοικοι» και τους διεμήνυσαν ότι «απαγορεύεται» να βγάζουν φωτογραφίες.

Μετά «εμφανίστηκε ο Παναγιώταρος μαζί με έναν άλλο άντρα. Μας έκανε έναν μονόλογο. Μιλούσε γενικά για τους μετανάστες. Εγώ δεν ρώτησα τίποτα. Ξεκίνησε σε μορφή παραληρήματος να λέει για τους μετανάστες. Έλεγε ότι “μόνο οι λευκοί και χριστιανοί είναι αδέλφια μας, αδέλφια των Ελλήνων” και ότι “μόλις η Χ.Α. εκλέξει [δημοτικό] σύμβουλο θα κάνουμε πογκρόμ και θα καθαρίσουμε και την πλατεία Βικτωρίας και Αττικής, θα την καθαρίσουμε όπως τον Αγ. Παντελεήμονα», περιέγραψε ο Γ. Παπαδόπουλος και εξήγησε ότι με το «καθάρισμα» ο Παναγιώταρος εννοούσε ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.

Η συνέχεια, βέβαια, είναι γνωστή. Μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011 η Χ.Α. οργάνωσε πογκρόμ κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ γνωστές είναι και άλλες επιθέσεις της στην περιοχή.

• Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίζεται τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

2 thoughts on “Κατάθεση Γιάννη Παπαδόπουλου: Όταν ο «κουμανταδόρος» Παναγιώταρος προανήγγελλε πογκρόμ

  1. Pingback: Δευτέρα 21/10: Παναγιώταρος και Μπαρμπαρούσης στο εδώλιο – info newstime

  2. Pingback: Δευτέρα 21/10: Παναγιώταρος και Μπαρμπαρούσης στο εδώλιο - Κατιούσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.