Από την εμπεριστατωμένη έρευνα στην επιλεκτική αμνησία [6/7/2017]

Ο μάρτυρας Φίλιππος Μπάμπης… ξέχασε τις χρυσαυγίτικες προκλήσεις στον Μελιγαλά.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 7/7/2017)

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα Γιάννη Μπασκάκη από τους συνηγόρους υπεράσπισης ξεκίνησε χθες η 170ή συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών.

Ο εκνευρισμός των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν έκδηλος καθώς ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» τις δύο προηγούμενες μέρες προέβη ενώπιον της έδρας σε κουβάρι αποκαλύψεων σχετικά με την ιεραρχία, τη δομή και τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης, η ηγεσία της οποίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Τα δε στοιχεία που αποκάλυψε ο Γ. Μπασκάκης στο δικαστήριο για τον ρόλο του Αρχηγού, του Πολιτικού Συμβουλίου και του διπλού λόγου της οργάνωσης ανάγκασαν την υπερασπιστική γραμμή της ηγεσίας της Χ.Α. να καταφύγει, ως έσχατη λύση, στην προσπάθεια ακύρωσης της κατάθεσης του μάρτυρα με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο δημοσιογράφος να καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο (!), αίτημα για το οποίο η έδρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Ωστόσο, διαφωτιστική ήταν η τοποθέτηση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, Κώστα Παπαδάκη, σχετικά με το δημοσιογραφικό απόρρητο, όπως προκύπτει από το άρθρο 14 του Συντάγματος, το άρθρο 10 ΕΣΔΑ, και τον κώδικα δεοντολογίας άρθρο 7 παρ.1 του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ:

«Επικαλούμαι απόφαση του Αρείου Πάγου 980/1987, απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών 1999, 60/1999 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, που κρίνει ότι το ζήτημα θα πρέπει να κριθεί με βάση την ελευθερία του Τύπου, με βάση το άρθρο 20 παρ. 2 του Π.Κ. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, όπως οι αστυνομικοί, που έχουν μία ολόκληρη φάμπρικα ανώνυμων πηγών. Κατά συνέπεια πρόκειται για μια δήλωση-πυροτέχνημα που πρέπει να απορριφθεί».

Κατά τα άλλα, η υπεράσπιση επέμεινε και σήμερα στις ειρωνείες και ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον μάρτυρα αν έχει αναζητήσει πoτέ στο facebook το λήμμα «Νέδα», αν έχει διαβάσει βιβλία του Δ. Ψαρρά για τη Χ.Α. και αν γνωρίζει τι χρώμα παραλλαγής θα φορεθεί το φθινόπωρο, ενώ τον κάλεσε να επανατοποθετηθεί γα την «πολιτική πολέμου», έκφραση την οποία ουδέποτε χρησιμοποίησε ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» κατά την κατάθεσή του.

Αίσθηση προκάλεσε η –με έντονα καταγγελτικό ύφος- ερώτηση του συνηγόρου τού Ηλ. Κασιδιάρη, Δ. Παπαδέλλη, «Ως δημοσιογράφος με δεοντολογία δεν έπρεπε να διασταυρώσετε αν αυτά που λέει ο συνεντευξιαζόμενος είναι αλήθεια πριν τα δημοσιεύσετε;», μη γνωρίζοντας προφανώς τη διαφορά μεταξύ ρεπορτάζ και συνέντευξης…

Στροφή 180 μοιρών

Στη συνέχεια προσήλθε στο βήμα του μάρτυρα ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, για να καταθέσει για τα επεισόδια και τους τραμπουκισμούς της Χ.Α. κατά τη διάρκεια μνημόσυνου για τα θύματα της Πηγάδας στον Μελιγαλά το 2013 (βλ. «Πηγάδα μίσους στον Μελιγαλά», «Εφ.Συν.», 16/09/13).

Τότε, όπως έχει καταγραφεί και σε ρεπορτάζ του Alpha μαζί με το σχετικό βίντεο, τα μέλη της Χ.Α. έφτασαν στον χώρο με τύμπανα και φορώντας όλοι στολές παραλλαγής και μαύρα μπλουζάκια, προσέγγισαν στο μνημείο σε παράταξη και με στρατιωτικό βήμα, με τα παραγγέλματα να τα δίνει ο βουλευτής Κασιδιάρης.

Υπό το απαθές βλέμμα της αστυνομίας ο βουλευτής Ηλ. Παναγιώταρος φωνάζοντας και βρίζοντας άρπαξε από τα χέρια τού κ. Μπάμη το μικρόφωνο αποκαλώντας τον επανειλημμένα «καραγκιόζη» και ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωνε λίγο μετά στις τηλεοπτικές κάμερες: «Αυτά που προσπαθούσαμε τόσα χρόνια να ξεχάσουμε δυστυχώς δεν ξεχνιούνται. Δεν επιτρέπεται τον δήμαρχο της μαρτυρικής πόλης του Μελιγαλά να τον προπηλακίζουν και να τον διώχνουν βίαια»

«Εσείς τα έχετε πει αυτά στην κατάθεσή σας»

Ωστόσο, ο κ. Μπάμης σήμερα δεν θυμόταν ακριβώς τι έγινε παρά μόνο «μια αναμπουμπούλα. Δεν έγιναν επεισόδια. Και ήρθε ένας βουλευτής, ο Παναγιώταρος, δεν τον ήξερα, μετά τον έμαθα. Και άφησα το μικρόφωνο κι έφυγα».

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν θυμόταν ούτε τα συνθήματα των χρυσαυγιτών, ούτε την ντουντούκα που κρατούσε ο Παναγιώταρος, ούτε ότι ο βουλευτής της Χ.Α. τού άρπαξε το μικρόφωνο, ούτε ότι την επόμενη μέρα ο ίδιος δήλωνε ότι «πρόσβαλαν τη μνήμη των νεκρών» προκάλεσε την έκρηξη τόσο της προέδρου («Εσείς τα έχετε πει αυτά στην κατάθεσή σας») όσο και της εισαγγελέως («Είστε και δικηγόρος. Δώσατε την κατάθεσή σας δύο μήνες μετά. Είναι δυνατόν να δίνετε αλλοιωμένη εικόνα; Άλλωστε και η τηλεόραση που επικαλείστε λέει ότι έγινε κάτι»)

Ακολούθησαν ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, στις οποίες ο κ. Μπάμης συνέχιζε να απαντάει ότι δεν θυμάται τον Παναγιώταρο να του απευθύνει τον λόγο, ούτε να τον αποκαλεί Καραγκιόζη, ούτε αν φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, για να λάβει την ερώτηση: «Πότε είχε πιο μεγάλη θρησκευτική αξία ο όρκος σας, όταν καταθέσατε στις ανακρίτριες ή τώρα;»

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.