Το modus operandi της Χρυσής Αυγής περιέγραψε η Μαρία Κουβέλη [26/6/2017]

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 26/6/2017)

Με την κατάθεση της μάρτυρα Μαρίας Κουβέλη, πρώην δημοτικής συμβούλου και προέδρου του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου της Αθήνας την περίοδο 2011-2014, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Η δικηγόρος, κόρη του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο για την ακραία ρατσιστική συμπεριφορά αιρετών και οπαδών της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και για τις εκατοντάδες επιθέσεις κατά μεταναστών που κατέγραψε το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας. Το ανεξάρτητο όργανο, που συντονίζουν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις, καταγράφει σταθερά, από το φθινόπωρο του 2011 εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα με ρατσιστικό κίνητρο.

Στην ερώτηση της προέδρου γιατί η βία αυτή καταγράφεται ειδικά ως ρατσιστική, η απάντηση της μάρτυρα ήταν σαφέστατη: «Ρατσιστική γιατί η βία αυτή είναι απρόκλητη και η γενεσιουργός της αιτία είναι η αλλοδαπότητα. Μόνο και μόνο γιατί μπορεί να είναι διαφορετικής εθνικότητας, χρώματος και λοιπά με τρόπο ορατό».

«Από το 2011 και μετά υπήρξαν περίπου 154-155 περιστατικά ρατσιστικής βίας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο modus operandi, επαναλαμβανόμενο. Επιθέσεις που γινόντουσαν βράδυ από οργανωμένες ομάδες, ανθρώπους με συγκεκριμένη περιβολή, στρατιωτική, με πολύ κοντά μαλλιά, με σιδηρογροθιές, εποχούμενοι, καμιά φορά και με σκυλιά. Το δυστύχημα ήταν ότι από τις 155 υποθέσεις που καταγράφηκαν, μόνο 24 οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη».

Η μάρτυρας διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις ταγμάτων εφόδου πολλαπλασιάζονται μετά τις εκλογές του 2012, και οπισθοχωρούν μετά τη δολοφονία Φύσσα, δηλώνοντας ότι η πλειονότητα των καταγγελιών αφορά τη Χρυσή Αυγή.

Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή της ρητορικής μίσους που εκτόξευαν χρυσαυγίτες μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εμφανίζονταν με το μανδύα των “αγανακτισμένων κατοίκων Αγιου Παντελεήμονα”. Η μάρτυρας κατονόμασε την καταδικασμένη χρυσαυγίτισα Θέμιδα Σκορδέλη, που έπαιρνε συχνά το μικρόφωνο, προβαίνοντας σε ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις. “Είπε Όταν υπάρχουν κατσαρίδες στο σπίτι σου πρέπει να τις διώξεις. Εννοώντας ότι έτσι πρέπει να γίνει και με τους μετανάστες. Δεν το άκουσα μόνο εγώ, αλλά όλο το δημοτικό συμβούλιο. Εγώ επέλεξα να φύγω».

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του μάρτυρα Θανάση Κούρκουλα, από την υπεράσπιση. Δεν έλειψαν και πάλι οι άσχετες και παρελκυστικές ερωτήσεις, για την πολιτική ταυτότητα του μάρτυρα ή για τα ίδια τα θύματα των επιθέσεων, κατά το «δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, εσείς είστε αριστεροί/ αντιφασίστες, αυτοί είναι μαύροι».

Χαρακτηριστικό δείγμα άκυρων ερωτήσεων το “γιατί έρχονταν εδώ Συροι μετανάστες πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος; ή “γιατί στο Αφγανιστάν γκρέμισαν σχολείο που έχτισε ο ελληνικός στρατός;” (ξεχνώντας βολικά ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες που έρχονται εδώ ακριβώς για να γλιτώσουν από ισλαμιστές ταλιμπάν που βομβαρδίζουν σχολεία και ανθρώπους).

Ένταση δημιουργήθηκε όταν μέλος της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό επιχείρησε να φωτογραφήσει τον μάρτυρα με τους συνηγόρους της υπεράσπισης να διαμαρτύρονται έντονα. Η φωτογράφηση των μαρτύρων επιτρέπεται μετά απο συγκατάθεσή τους, εφόσον υπάρχει άδεια από το δικαστήριο. Η ερασιτέχνης φωτογράφος είχε την συγκατάθεση του μάρτυρα, που έσπευσε να την προφυλάξει, δεν είχε ωστόσο ενημερώσει έγκαιρα το δικαστήριο.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 28/6 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.