Όταν οι χρυσαυγίτες έκαιγαν τζαμιά στον Άγιο Παντελεήμονα (164η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 21/6/2017)

Κατά την 164η συνεδρίαση (20/6) της δίκης της Χρυσής Αυγής συνέχισε την κατάθεσή του ο Θ. Κούρκουλας, εκπρόσωπος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Ο μάρτυρας συνέχισε την κατάθεσή του στην έδρα μιλώντας και για άλλα περιστατικά που έγιναν πριν το 2013, ενώ στις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής έδωσε μια πιο αναλυτική εικόνα της στροφής της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και τους στόχους της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Στα περιστατικά που κατέθεσε ήταν η συγκέντρωση χρυσαυγιτών έξω από ένα μεγάλο τζαμί, οι σαφέστατες απειλές τους ότι «θα σας κάψουμε» και την πραγματοποίησή τους λίγο μετά. Παράλληλα, μαχαιρώθηκε ένας Αιγύπτιος μετανάστης.

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης άλλο ένα δείγμα των καλών σχέσεων της ΕΛΑΣ με τη Χρυσή Αυγή: μια Mαροκινή προπηλακίστηκε από αστυνομικό και ο αντιπρόεδρος της κοινότητας που την υπερασπίστηκε στο ΑΤ Ομόνοιας, δέχτηκε απειλές από τον αστυνομικό ότι «θα του στείλει τη Χρυσή Αυγή». Επιπλέον, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ένας ανοιχτά υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής έπεσε πάνω σε ομάδα μεταναστών με το ΙΧ του τραυματίζοντας έναν από αυτούς και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν νεκροί». Για τους συνολικότερους στόχους της οργάνωσης ο μάρτυρας είπε ότι στον Άγιο Παντελεήμονα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα άβατο. Για τη δράση της, είπε: «Είναι επιθέσεις οργανωμένες και σχεδιασμένες. Φοράνε μπλούζες της ΧΑ, αρβύλες, μαύρα ρούχα. Λειτουργούν εν είδει στρατιωτικής παράταξης, σαν τα ΜΑΤ. Αυτός που είναι μπροστά συνήθως δε φορά κράνος γιατί δε συμμετέχει στη βία αλλά δίνει τις εντολές».

Ανοχή 

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ρώτησε επίσης αν πλέον γίνονται τέτοια περιστατικά και που οφειλόταν η έξαρση εκείνη την περίοδο: «Γίνονται, αλλά λιγότερα. Έχουμε το παράδειγμα του Ασπροπύργου. Οφειλόταν στην ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων και την ατιμωρησία. Σε πάρα πολλές από τις επιθέσεις η αστυνομία είναι παρούσα, το πολύ πολύ να έκανε καμιά προσαγωγή, αλλά ποτέ σύλληψη. Πλέον έχουμε ύφεση των περιστατικών γιατί έγινε δίωξη της οργάνωσης μετά τη δολοφονία Φύσσα, παρά το ότι γίνονται περιστατικά όπως αυτό στη Μεσογείων με το φοιτητή Λάζαρη».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι ο Παναγιώταρος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η λύση των προβλημάτων του κέντρου είναι ένα πογκρόμ. «Η θέση της οργάνωσης», είπε «είναι απέλαση όλων των μεταναστών. Στην πράξη θέλει να τους εξαφανίσει η ίδια. Φάνηκε στο Παλιό Εφετείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην επίθεση στους ψαράδες». Η δράση στον Άγιο Παντελεήμονα, συγκεκριμενοποίησε, «είχε ρατσιστικό κίνητρο, ήθελαν να ‘καθαρίσουν’. Έρχονταν με βάρδιες, περιπολούσαν με ρόπαλα, χτυπούσαν μετανάστες».

Ο μάρτυρας, τέλος, ανέφερε μια σειρά ονόματα ηγετικών στελεχών που έχει δει ο ίδιος σε επιθέσεις: Μιχαλολιάκος, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Λαγός, Σκορδέλη, Πλωμαρίτης, Βάθης, ενώ κατέθεσε ότι ξέρει ότι ήταν ενεργοί και οι Ρουπακιάς, Παπαβασιλείου. Πολλούς από αυτούς τους αναγνώρισε σε φωτογραφίες από τη δράση τους στην περιοχή.

Στη συνέχεια η υπεράσπιση των κατηγορούμενων Χρυσαυγιτών επιδόθηκε σε ένα όργιο ρατσισμού για τους μετανάστες του Αγίου Παντελεήμονα και λασπολογίας για τις αντιρατσιστικές οργανώσεις και δράσεις της Αθήνας. Η εξέταση από την υπεράσπιση θα συνεχιστεί στις 26/6 στο Εφετείο.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Ιούνης: 30/6 στον Κορυδαλλό. 26/6 και 28/6 στο Εφετείο.
Ιούλης: 5/7, 11/7, 17/7 και 19/7 στον Κορυδαλλό. 4/7, 6/7, 10/7 και 13/7 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.