«Όπως οι ναζί σημάδευαν τα σπίτια των Εβραίων» (162η+163η μέρα)

Η διαδήλωση ενάντια στο ρατσιστικό “Ξένιο Δία” του τότε υπουργού ΠροΠο Δένδια στις 24 Αυγούστου 2012 στο Σύνταγμα.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 14/6/2017)

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου κατέθεσε κατά την 162η (8/6) και 163η (13/6) δικάσιμο της δίκης της ΧΑ, αναφέροντας μια σειρά περιστατικά που έγιναν πριν το 2013 και έχτιζαν, εντός κι εκτός του κοινοβουλίου, τον τρόμο και τη βία της οργάνωσης.

Ξεκινώντας από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο ρατσιστικό «Ξένιο Δία» τον Αύγουστο του 2012, η μάρτυρας αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχτηκε η ίδια, ο Τζαβέντ Ασλάμ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από τον βουλευτή της ΧΑ Δ. Κουκούτση: «Άρπαξε τον Π.Κωνσταντίνου, άρχισε να χτυπάει και να βρίζει. Επειδή ήταν δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είχε έντονη αντιφασιστική δράση. Στόχος ήταν και ο Τζ. Ασλάμ. Απείλησε να χτυπήσει κι εμένα και τότε μόνο παρενέβη η φρουρά. Έκανε την κίνηση ‘θα σου κόψουμε το λαιμό’. Δεν είχε καμία διάθεση μεταμέλειας. Το μήνυμα ήταν ‘εδώ δέρνουμε’. Δεν είναι θυμωμένοι, δημιουργούν γεγονότα βίας με σχέδιο».

Κατόπιν η μάρτυρας μίλησε για το Χυτήριο και την παράσταση Corpus Christi: «Η Χρυσή Αυγή, με τον Παναγιώταρο, τον Παππά, τον Μίχο και τον Λαγό, έλεγαν ‘αυτό το έργο δε θα παιχτεί’. Φώναζαν και πέταγαν πέτρες. Αργότερα ο Παππάς πήγε στην κλούβα και απελευθέρωσε έναν από τους προσαχθέντες, είναι αδιανόητο».

Για τη σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι 15 αναρχικοί σε μοτοπορεία στον Άγιο Παντελεήμονα η μάρτυρας κατέθεσε ότι οι αστυνομικοί που τους βασάνισαν φώναζαν μέσα στο τμήμα το «αίμα τιμή». Το ίδιο συνέβη και όταν η ίδια είχε πάει σε άλλο ΑΤ για μια υπόθεση στο Αλλοδαπών.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην επίθεση στην τανζανική κοινότητα και τον οργανωμένο τρόμο που τη συνόδευσε, όχι μόνο από την εγκληματική οργάνωση αλλά και από την αστυνομία: «Οι χρυσαυγίτες έκαψαν τα γραφεία της τανζανικής κοινότητας. Το DVD από τις κάμερες με τους δράστες εξαφανίστηκε στο ΑΤ. Οι Τανζανοί αντιμετωπίστηκαν σαν κατηγορούμενοι. Δέχτηκαν την πίεση να αποσύρουν τις μηνύσεις για να μη βρεθούν κρατούμενοι».

Περιέγραψε επίσης τις τρεις «νύχτες κόλασης» του Νοέμβρη 2011, όταν η οργάνωση αποφάσισε να στραφεί στον Άγιο Παντελεήμονα: «Η αστυνομία ήταν εκεί και δεν έκανε συλλήψεις όλα αυτά τα βράδια. Οι ομάδες ήταν καθοδηγούμενες από Παναγιώταρο, Μίχο, Μπαρμπαρούση».

Έδερναν

Την ίδια εποχή στη γειτονιά «λάβαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ τηλέφωνο από ιδιοκτήτη διαμερισμάτων που τα νοίκιαζε σε μετανάστες. Τα τάγματα εντόπιζαν τα διαμερίσματα, έβαζαν στις πόρτες κέλτικους σταυρούς, έδερναν τους κατοίκους». Στην αντίστοιχη ερώτηση του Κ.Σκαρμέα από την πολιτική αγωγή είπε: «όπως έκαναν οι Ναζί στους Εβραίους, σημάδευαν τα σπίτια τους για να τους βρίσκουν και να τους χτυπάνε».

Ήταν τόσα πολλά τα εξόφθαλμα παραδείγματα αδράνειας και συγκάλυψης από την αστυνομία και τους υπόλοιπους μηχανισμούς, που χαρακτηριστική ήταν η –σχεδόν ρητορική- απορία τους Προέδρου: «Μου περιγράφετε μια κατάσταση που ακολουθήθηκε μια σειρά κινήσεων από τη μεριά σας και του κράτους, ερωτήσεις στη Βουλή, ψηφίσματα, καταγγελίες, ΕΔΕ… Αποτέλεσμα υπήρξε;». Η απάντηση ήταν ότι υπήρχε ασυλία.

Τέλος, η γνώμη της μάρτυρος συνολικά για τη δράση της οργάνωσης ήταν: «Σίγουρα υπήρχε καθοδήγηση. Δεν ήταν αυθόρμητο. Φαίνεται από παντού. Πρώτα βλέπεις τις επιθέσεις. Μετά ότι είναι παρόντες οι βουλευτές. Μετά βγαίνουν στο φως τα βίντεο (σ.σ: όπως το βίντεο Πατέλη στο οποίο η μάρτυρας αναφέρθηκε). Και συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν γινόταν τυχαία, χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση. Σκοπός τους η ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος, με τη χρήση βίας και την εξόντωση κάθε αντιπάλου, μετανάστη, αριστερού, ομοφυλόφιλου…».

Ο Θανάσης Κούρκουλας, καθηγητής Πληροφορικής από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών ξεκίνησε την κατάθεσή του στην 163η δικάσιμο (13/6), δίνοντας κι αυτός, μετά την Β. Κατριβάνου, την εικόνα του πώς η Χρυσή Αυγή κλιμάκωσε τη δράση της και πώς την έστρεψε στη γειτονιά του Αγ.Παντελεήμονα.

Το 2008, στην ναζιστική διαδήλωσή της για τα Ίμια, επιτέθηκε συνοδεία ΜΑΤ στην αντισυγκέντρωση που γινόταν από αντιφασίστες. Αποτέλεσμα ήταν να μαχαιρωθεί ένας αντιφασίστας.

Τον Μάη του 2009, τάγμα εφόδου της ΧΑ, μετά από συγκέντρωση με το κάλυμμα «επιτροπές κατοίκων για τη σωτηρία της Αθήνας» και υπό την καθοδήγηση Μιχαλολιάκου, Λαγού και Κασιδιάρη, επιτέθηκαν σε κατάληψη στέγης μεταναστών στο Παλιό Εφετείο με κρότου λάμψης, ενώ επιχείρησαν να εισβάλουν τραυματίζοντας μετανάστες. Ο μάρτυρας τόνισε ότι «τον Μιχαλολιάκο τον είδα μπροστά από την κατάληψη, φορούσε κοστούμι, όχι κράνος, δεν κρατούσε κάτι. Ήταν μπροστά από τους επιτιθέμενους, ήταν απόλυτος γνώστης».

Παράλληλα, όπως είπε ο μάρτυρας «οργανώθηκε το Νοέμβριο του 2008 διαδήλωση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, το κάλεσμα έλεγε ‘όλοι οι Έλληνες κατά της λαθρομετανάστευσης’. Μάζεψαν 150-200, μαζί με τα μέλη τους και όταν φώναξαν ‘αίμα τιμή’ οι μισοί αποχώρησαν. Σπάσανε μαγαζιά στην Αλκιβιάδου, κυνηγήσανε και χτύπησαν πρόσφυγες. Αργότερα επιτέθηκαν σε βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου ενός Αλβανού συγγραφέα. Διέκοψαν βίαια με προπηλακισμούς και βρισιές. Αναποδογύρισαν τραπέζια, έριξαν κάτω τον τηλεβόα. Πρωτοστατούσαν ο Παναγιώταρος, η Σκορδέλη, ο Γιαννάτος, η Παπαδάκη…».

Την επόμενη μέρα μπήκε το διαβόητο «λουκέτο» στην παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα το οποίο σήμαινε, σύμφωνα με το μάρτυρα, ότι «πλέον ο αντίλογος απαγορεύεται».

Έβριζαν τη Μάγδα Φύσσα

Τον προπηλακισμό της από χρυσαυγίτες καταγγέλλει η οικογένεια Φύσσα, την Τρίτη 13/6, στην 163η δικάσιμο. Οι χρυσαυγίτες που κανονικά μπαίνουν από την είσοδο της Δέγλερη, είχαν παραταχθεί στην κεντρική είσοδο, απευθύνοντας στη Μάγδα Φύσσα βρισιές. Η αστυνομία προέβαλε τις γνωστές φθηνές δικαιολογίες, όπως «δεν ξέραμε τι ώρα θα έρθετε». Η παρουσία των χρυσαυγιτών στη διαδικασία ήταν έντονη και με φωνές, ενώ η οικογένεια Φύσσα καταγγέλλει ότι ξαναγίνονται προσπάθειες να γυρίσει η δίκη μόνιμα στον Κορυδαλλό.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Ιούνης: 20/6 και 30/6 στον Κορυδαλλό, 26/6 και 28/6 στο Εφετείo.

Ιούλης: 5/7, 11/7, 17/7 και 19/7 στον Κορυδαλλό, 4/7, 6/7, 10/7 και 13/7 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.