«Θα σκοτώσεις κάναν άνθρωπο» (159η-161η μέρα)

Ο φωτορεπόρτερ Γ. Κέμμος καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 7/6/2017)

Ο φωτορεπόρτερ του newsbeast Γιάννης Κέμμος κατέθεσε στις 2/6 (160ή δικάσιμη), μιλώντας για την επίθεση που δέχτηκε την ημέρα της μεταγωγής στο Εφετείο ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, τον Ιούλιο του 2014. Η επίθεση έγινε στο σημείο που περίπου 200 χρυσαυγίτες είχαν συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρας, υπό την καθοδήγηση Παναγιώταρου και Κασιδιάρη.

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας: «Ο Μενέλαος Μύριλλας, ο Στρατής Λημνιός κι εγώ φτάσαμε στο διάζωμα, όπου μας πλησίασαν τρία άτομα και με επιθετικό τόνο ζήτησαν να μην τραβάμε. Προσπάθησα να πω ότι δεν τραβάμε, έβαλαν τα χέρια στη μηχανή μου για να μην τη σηκώσω και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι μέχρι που ξύπνησα στο έδαφος. Έμαθα ότι χτύπησαν και δυο κοπέλες δημοσιογράφους. […] Απ’ ό,τι μου είπαν δέχτηκα ένα χτύπημα με το χέρι και ένα με άρβυλο. Όλα στο κεφάλι».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ακούστηκε η φράση «σταμάτα, θα σκοτώσεις κανένα άνθρωπο» προς τον επιτιθέμενο, ενώ εκτίμησε ότι «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», γιατί από το χτύπημα βρέθηκε ξαπλωμένος στη λωρίδα της Λ. Αλεξάνδρας που δεν είχε κλείσει και κινδύνευσε να χτυπηθεί και από όχημα.

Έκανε λόγο επίσης, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των μαρτύρων, για την παρουσία της αστυνομίας και την ανοχή που δείχνει στις επιθέσεις των χρυσαυγιτών: «Ήταν δίπλα η αστυνομία. […] Αφού [οι χρυσαυγίτες] κατάφεραν να περάσουν από τη διμοιρία [που μεσολαβούσε μέχρι την κλούβα που μετέφερε τα ηγετικά στελέχη] και αφού με χτύπησαν στα 8 μέτρα από τους αστυνομικούς, κάτι δεν πάει καλά».

Ο μάρτυρας τόνισε ότι η εμπειρία του τον κάνει να μη θέλει να καλύπτει εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, ή να το κάνει με πολλή προσοχή. Ότι είναι η μόνη πολιτική οργάνωση που του λέει τι να τραβήξει και τι όχι. Είπε μάλιστα ότι το σύνθημα «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» ακούγεται και σε άλλες συγκεντρώσεις, αλλά δεν είναι αυτό που του προκαλεί το φόβο: είναι «το να σε πλησιάζουν και να νιώθεις απειλή γύρω σου».

Η υπεράσπιση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αντιπάθεια που, σύμφωνα με τις περιγραφές του μάρτυρα, έχουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής προς τα ΜΜΕ ρωτώντας «Πώς έχουν αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ τη Χρυσή Αυγή;», για να λάβει την απάντηση: «Νομίζω είχε αρκετή προβολή γενικά. Μέχρι ένα σημείο ήταν σε όλα τα πάνελ. Και προσωπικές συνεντεύξεις είχε και μεγάλη προβολή».

Συνοδεία αστυνομίας

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Ιωάννης Καρδαράς κατέθεσε στην 159η δικάσιμο της δίκης της Χρυσής Αυγής, την 1/6. Το περιστατικό που περιέγραψε στο δικαστήριο ήταν η επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, το βράδυ των εκλογών του Ιούνη του 2012. Η επίθεση έχει δύο από τα κεντρικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται στις περισσότερες καταθέσεις: οργανωμένη και σχεδιασμένη ενέργεια από τη μία μεριά, παρουσία και ανοχή της αστυνομίας από την άλλη.

«Ομάδα τουλάχιστον 15 μηχανών με δύο άτομα η καθεμιά, ντυμένα με μαύρες στολές, ακολουθούμενη από 3-4 μηχανές ΔΙΑΣ. Δεν υπήρχε κυκλοφορία εκείνη την ώρα», ήταν η εικόνα που έδωσε ο μάρτυρας για την έναρξη της επίθεσης. Στη συνέχεια κατέβηκαν από τις μηχανές και «άρχισαν να βρίζουν. Ακολούθησε αστραπιαία επίθεση. Σε κλάσματα δευτερολέπτων ανέτρεπαν τα τραπέζια, κλωτσούσαν… Προπηλάκιζαν πολίτες, βρίζοντας και σπρώχνοντας. Φορούσαν μαύρες στολές, με τα διακριτικά της ΧΑ στη μπλούζα. Κάποιοι είχαν γκλομπ. Δύο άτομα τουλάχιστον φορούσαν full face, πολλοί φορούσαν κράνη». Όλο το τάγμα αποτελείτο από άντρες.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, υπήρχε ένα μέλος του τάγματος που φαινόταν να ηγείται, επειδή έδινε στρατιωτικά παραγγέλματα και εντολές. Για παράδειγμα είπε «πιάστε αυτόν που φωτογράφιζε», για μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαζε φωτογραφίες, εντολή που ακολουθήθηκε από τα υπόλοιπα μέλη που γυρίζοντας έδωσαν αναφορά «δεν τον φτάσαμε». Ο ίδιος έδωσε το παράγγελμα «απεμπλοκή», με το οποίο «αμέσως πέρασαν μέσα από τα ΜΑΤ [που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί σε μια αλυσίδα περίπου 50 μέτρων], ανέβηκαν στις μηχανές και έφυγαν».

Αυτός ο επικεφαλής, είπε ο Ι. Καρδαράς, «μου έδωσε ένα χτύπημα ‘πολεμικής τέχνης’ στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κατόπιν άλλο ένα και έπεσα στα τραπέζια. Ίσως για δευτερόλεπτα να έχασα τις αισθήσεις μου». Ο μάρτυρας του είχε μόλις πει «αυτό που κάνετε θα προκαλέσει δυστύχημα», καθώς στο κοινό του περίπτερου βρίσκονταν παιδιά και μια έγκυος γυναίκα.

“Οι ΔΙΑΣ έβλεπαν”

Για τη στάση της αστυνομίας ο μάρτυρας τόνισε: «Οι ΔΙΑΣ έβλεπαν και δεν είχαν κουνηθεί καθόλου. Τα ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα από τα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ είχε έρθει και κλούβα. Δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν τους χρυσαυγίτες. Κατηγορηματικά, δεν έκαναν καμία πράξη να τους σταματήσουν. Πολίτες τους ρώτησαν ‘γιατί δε μας προστατεύετε’ και η απάντηση από άνδρα των ΜΑΤ ήταν ‘να πάτε στον Τσίπρα να σας προστατέψει’. Οι ΔΙΑΣ έφυγαν ακολουθώντας τη μοτοπορεία της ΧΑ».

Αργότερα, στο τμήμα της περιοχής, 150 μέτρα από το περίπτερο διαμαρτυρηθήκαμε για τη στάση της αστυνομίας. Η απάντηση ήταν «είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα». Ακολούθησε και άλλη παρέμβαση στο ίδιο ΑΤ αργότερα. Ο αστυνομικός διευθυντής είπε «υπάρχουν μέσα στα Σώματα Ασφαλείας άνδρες που δεν υπακούουν στις διαταγές και έχουν σχέσεις με τη ΧΑ. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα».

Πέντε χρόνια μετά το περιστατικό, στα τέλη Μαΐου του 2017, ο Ι. Καρδαράς έλαβε κλήση μάρτυρα για το περιστατικό, έχει μάλιστα διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών.

Επιπλέον ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε μια σειρά περιστατικά επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, μεταξύ των οποίων η επίθεση στο σχολείο μεταναστών και το πογκρόμ του 2011. Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο Γ. Καμίνης, ο οποίος επανέλαβε ότι ταυτίζει την ηγετική ομάδα του κόμματος με την εγκληματική οργάνωση, ενώ πρόσθεσε «Όσο για τους υπόλοιπους, τεκμαίρω ότι δεν μπορεί παρά να τελούν σε γνώση των πράξεων της οργάνωσης». Ο Καμίνης αναφέρθηκε επίσης στο πογκρόμ του 2011 λέγοντας «εγώ είδα τους κλασικούς χρυσαυγίτες».

«Οι επιθέσεις μειώθηκαν επειδή έκλεισαν τα γραφεία της Χ.Α στην περιοχή»

Με την κατάθεση του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη, Γεώργιου Ιωακειμίδη, άρχισε και ολοκληρώθηκε η 161η δικάσιμος της δίκης της Χρυσής Αυγής (6/6). Ο μάρτυρας μίλησε για τα γεγονότα στη Νίκαια και το Ρέντη την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής, 2011-2013 και τόνισε ότι η δράση της οργάνωσης έχει μειωθεί δραστικά μετά τη δίωξή της για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη είπε στο δικαστήριο ότι αρκετές καταγγελίες για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών είχαν απασχολήσει τη δημοτική αρχή πριν το 2013, η οποία προσπάθησε να κινητοποιήσει την αστυνομία ώστε να βρεθεί μια λύση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπήρξε «αδιαφορία και ανοχή» από τη μεριά της αστυνομίας και του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο στη Νίκαια αλλά παντού, ειδικά το 2012 που οι επιθέσεις βρίσκονταν σε έξαρση.

Για τη σχέση των επιθέσεων με τη Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι «η εποχή της δράσης της Χρυσής Αυγής συνέπεσε με την όξυνση των περιστατικών». Η Χρυσή Αυγή είχε ισχυρή παρουσία από το 2011 με γραφεία στη Νίκαια. Σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Βρεττού «γιατί μειώθηκε το φαινόμενο;» απάντησε «Κλείσαν τα γραφεία της ΧΑ στην περιοχή», ενώ συνέδεσε την πτώση της δράσης της -και κατά συνέπεια των επιθέσεων- και με τη δίωξή της.

Αναγνώριση

Ρωτηθείς για τα πρόσωπα που γνωρίζει, ο δήμαρχος είπε ότι άκουγε από όλες τις πλευρές για το Λαγό. «Ο Λαγός ρύθμιζε τα πάντα, άκουγα ότι συντονίζει πού θα γίνει διανομή, ποιον θα χτυπήσουν κλπ». Και ενώ το Λαγό δεν τον γνώριζε προσωπικά, γνώριζε τον Κορκοβίλη, κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εργαζόμενο μέχρι τότε στο δήμο Ρέντη ως οδηγό. Τον κατηγορούμενο αναγνώρισε και σε φωτογραφία που του επιδείχθηκε.

Για τα συσσίτια μόνο για Έλληνες ο μάρτυρας τόνισε ότι καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία και γι’ αυτό δεν επιτράπηκαν από το δημοτικό συμβούλιο. Κατά τη γνώμη του στόχος των συσσιτίων δεν είναι η αλληλεγγύη αλλά η στρατολόγηση μελών.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Οι ημερομηνίες των επόμενων δικάσιμων έχουν ως εξής: Ιούνης: 8/6, 20/6 και 30/6 στον Κορυδαλλό, 13/6, 26/6 και 28/6 στο Εφετείο. Ιούλης: 5/7, 11/7, 17/7 και 19/7 στον Κορυδαλλό, 4/7, 6/7, 10/7 και 13/7 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.