Γ. Κέμμος (φωτορεπόρτερ): “Εν δυνάμει δολοφονική” η επίθεση από τους Χρυσαυγίτες

«Μας έβρισαν “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι” και αυτό ήταν το τελευταίο που θυμάμαι», κατέθεσε ο φωτορεπόρτερ | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 2/6/2017)

Για την πισώπλατη επίθεση που δέχθηκε από χρυσαυγίτες, τον Ιούλιο του 2014, κατά τη μεταγωγή στο Εφετείο των Ν. Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού και Χρ. Παππά, κατέθεσε χθες, κατά την 160ή συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο φωτορεπόρτερ του newsbeast.gr Γιάννης Κέμμος.

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, εκείνη τη μέρα έφτασαν στο Εφετείο περίπου 200 άτομα, υποστηρικτές των κατηγορουμένων, κρατώντας πανό και ελληνικές σημαίες, υπό την καθοδήγηση των Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασιδιάρη.

Τρεις από αυτούς «με μαύρα ρούχα και ξυρισμένα μαλλιά, μας πλησίασαν, μας ζήτησαν να μην τραβάμε φωτογραφίες, με αρκετά επιθετικό τόνο, έβαλαν τα χέρια πάνω στη μηχανή να μην τη σηκώσω και εκείνο είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι μέχρι που μέχρι που ξύπνησα ξαπλωμένος στο έδαφος».

Ο Γ. Κέμμος δέχτηκε δύο χτυπήματα «με κλωτσιά στο πρόσωπο με άρβυλα», γλίτωσε παρά τρίχα από το να τον πατήσει αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε λιπόθυμος σε νοσοκομείο με εσωτερικά τραύματα. «Για μένα κάθε επίθεση που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, είναι εν δυνάμει δολοφονική επίθεση», είπε.

Και όλα αυτά παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης:

Εισ.: Μηνυτήρια αναφορά κάνατε;

Κέμ.: Όχι γιατί απ’ ό,τι μάθαμε δεν έγινε καμία προσαγωγή, καμία σύλληψη.

Εισ.: Μα αν δεν κάνετε και σεις…

Κέμ.: Μα ήταν δίπλα η αστυνομία, τα έβλεπε.

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση του μάρτυρα σε ερώτηση του αναπλ. εισαγγελέα για τον αν του έχει ξανασυμβεί αυτό σε συγκέντρωση άλλου πολιτικού κόμματος: «Όχι. Γενικότερα σε συγκεντρώσεις της Χ.Α. είμαι πάντα πολύ προσεκτικός (…) Σε άλλα κόμματα δεν με έχουν βρίσει, δεν μου έχουν φερθεί έτσι».

Ερ.: Σε συγκέντρωση άλλου πολιτικού κόμματος σάς έτυχε να συμβεί αυτό;

Απ.: Όχι.

Ερ.: Πού το αποδίδετε αυτό;

Απ.: Γενικότερα σε συγκεντρώσεις της ΧΑ είμαι πάντα πολύ προσεκτικός.

Ερ.: Τι [έχετε] να προσέξετε;

Απ.: Μη σε διώξουν, μη σου πάρουν τη μηχανή, μη σε χτυπήσουν.

Ερ.: Γιατί διαφέρει από τα άλλα κόμματα;

Απ.: Δεν ξέρω. Σε άλλα κόμματα δε μου χουν πει «μην τραβάς». Αυτό.

Ερ.: Για τον φόβο λέω.

Ερ.: Σε άλλα κόμματα δε με έχουν βρίσει, δε μου ‘χουν φερθεί έτσι. Αλλά δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό.

Ερ.: Είπατε ασκείτε αυτή τη δουλειά, εκεί που είστε, από το 2010. Από την έναρξη του επαγγέλματός σας ή και πριν από την εμπειρία σας έχετε γνώση της δράσης της Χ.Α.;

Απ.: Έχω αρκετή για να κρατιέμαι μακριά.

Ερ.: Πώς έχουν αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ τη Χ.Α.;

Απ.: Νομίζω ότι είχε και αρκετή προβολή θα έλεγα. Μέχρι ένα σημείο ήταν και σε όλα τα πάνελ. Και προσωπικές συνεντεύξεις θυμάμαι και μεγάλη προβολή γενικά. Ήταν και πρόεδροι κόμματος αργότερα αυτοί που τους έκαναν συνεντεύξεις.

Ερ.: Γιατί επιτέθηκαν σε εσάς συγκεκριμένα;

Απ.: Αν δείτε τον άλλον συνάδελφό μου που μπήκε στη μέση και τους σταμάτησε (ύψος 1,90 μ. γεροδεμένος), θα καταλάβετε… Μάλλον εγώ ήμουν πιο «βολικός»

Ο Ι. Καρδαράς κατά την εξέτασή του από την Πολιτική Αγωγή Ο Ι. Καρδαράς κατά την εξέτασή του από την Πολιτική Αγωγή | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του δικηγόρου Ιωάννη Καρδαρά, πρώην δημοτικού συμβούλου Πειραιά, ο οποίος κατέθεσε για την οργανωμένη επίθεση που δέχτηκε από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποτελούμενο από 15 μοτοσικλέτες, ανήμερα των εκλογών της 17/6/2012 στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι χρυσαυγίτες φώναξαν «κομμούνια, θα πεθάνετε, ήρθε η ώρα σας» και άρχισαν να βιαιοπραγούν στον χώρο και να προπηλακίζουν τους συγκεντρωμένους, ενώ αυτός που έδινε παραγγέλματα χτύπησε δύο φορές τον μάρτυρα, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στα τραπεζοκαθίσματα. «Για δευτερόλεπτα χάθηκα. Οταν συνήλθα τον άκουσα που είπε “απεμπλοκή”» ανέφερε ο κ. Καρδαράς.

Έκανε, μάλιστα, λόγο μεγάλη αστυνομική δύναμη (ΜΑΤ, μηχανές ΔΙΑΣ) που παρακολουθούσε αμέτοχη προκαλώντας την εύλογη απορία της προέδρου: «Αυτοί είναι ακόμα στις θέσεις τους;»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μάρτυρα ότι υπάρχουν θύλακες της Χ.Α. στην αστυνομία, όπως είπαν στον ίδιο και στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, από το αστυνομικό τμήμα.

Πρ.: Λάβατε κάποιες απαντήσεις στη διαμαρτυρία σας;

Καρδ.: Στη δεύτερη παρουσία μου, με τον κ. Δρίτσα, που πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε πάλι, μας είπαν να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν φαινόμενα αστυνομικών που δεν υπακούν στις εντολές και είναι μέλη της ΧΑ.

Πρ.: Σας είπαν έτσι; Και είναι στη θέση τους; [οι αστυνομικοί]

Καρδ.: Τι να σας πω; Μας είπαν αυτό.

Σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την κατάθεση του μάρτυρα οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών αναλώθηκαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο υποβολής της μήνυσης.

Υπερ.: Εκείνο το βράδυ γιατί δεν καταθέσατε προφορικά μήνυση προκειμένου και οι Αρχές να είναι [ενήμερες] σε χρόνο σχεδόν με το επεισόδιο;

Πρ.: Έτσι που το λέτε θα πρέπει ποτέ να μην κάνουμε χρήση του τριμήνου.

Καρδ.: Έχω απαντήσει ρητά ότι με ένοιαζε τότε η υγεία μου και δεν ασχολήθηκα ιδιαιτέρως με τη μήνυση.

Μιχαλόλιας Γ. (συνήγορος Υπεράσπισης): Όταν πήγατε στην Αστυνομία, πήγατε εκείνο το βράδυ και πήγατε και άλλη φορά;

Καρδ.: Μάλιστα.

Μιχ.: Στο μεσοδιάστημα υποβάλατε κάποια προφορική μήνυση;

Καρδ.: Όχι.

Μιχ..: Το αδίκημα που περιγράφατε ποιο είναι;

Καρδ.: Απλή σωματική βλάβη.

Μιχ.: 17/6/12 εσείς δεν υποβάλατε μήνυση. Καταθέσατε 17/9. Μπορεί κάποιος να σας καλέσει μάρτυρα;

Καρδ.: Δεν καταλαβαίνω, πότε εκλήθην να καταθέσω;

Θ. Καμπαγιάννης (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής): 17/9 λέει.

Μιχ.: Συγγνώμη έκανα λάθος εγώ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.