Κατάθεση Αλιβιζάτου: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» (150ή-152η μέρα)

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 10/5/2017)

  • Εισαγγελέας: Δηλαδή από τους βουλευτές ποιοι πιστεύετε ότι σίγουρα εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση;
  • Αλιβιζάτος: Θα πω τουλάχιστον τους βασικούς. Οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Παναγιώταρος και φυσικά ο Λαγός.

Ήταν μια από τις βαρύνουσες στιχομυθίες που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της διήμερης κατάθεσης του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής σχολής της Αθήνας, Νίκου Αλιβιζάτου, στη δίκη των ναζί της ΧΑ (3/5-150η και 8/5-151η συνεδρίαση της δίκης), κατά την οποία έδωσε καθαρές απαντήσεις για τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής.

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ίση με κανένα άλλο πολιτικό κόμμα στη χώρα (…) είναι ανοιχτά και απροσχημάτιστα ναζιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κοινό καθοδηγητικό κέντρο… ένας κοινός δάκτυλος. Και η κρίσιμη λέξη είναι τα τάγματα εφόδου. Τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ και του Μουσολίνι…». «Ο απώτερος στόχος ήταν η επιβολή ναζιστικού καθεστώτος…», θα πει σε άλλο σημείο αργότερα.

«Οι ενέργειες αυτές στρέφονται κατά συγκεκριμένων ομάδων, επιλεκτικά διαλεγμένων για να συνδέονται με την ιδεολογία. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στην Αριστερά… Ευθέως ναζιστική ιδεολογία. Το χτύπημα στον Φύσσα δεν ήταν του συγκεκριμένου αυτουργού. Ήταν χτύπημα της ίδιας της οργάνωσης… Μίλησα για τάγματα εφόδου. Έτσι ήταν τα τάγματα εφόδου». «Υπάρχει μια δομή, ένα δίκτυο και από κει και πέρα μια οργάνωση. Πυρήνας, δομή, πειθαρχία….», θα πει σε άλλο σημείο της κατάθεσής του. “Έχω την εντύπωση ότι η συνταγματική επιστήμη έχει το σωστό όρο “παρακράτος” και για τον αντιποιούμενο “όργανο παρακρατικό”».

Βία

«Η βία είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της οργάνωσης που δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό. Χωρίς τη βία η ΧΑ δεν υπάρχει», τόνισε επιβεβαιώνοντας πως η ΧΑ «είναι εγκληματική οργάνωση. Έχει ακριβώς τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο νόμος. Η δομή, η οργάνωση, η διάρκεια…».

Ο Ν. Αλιβιζάτος εξηγώντας το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων που ταιριάζει στις ναζιστικές οργανώσεις όπως η ΧΑ, τόνισε πως ο μικρότερος εσωτερικός κύκλος, η ηγεσία, ταυτίζεται με την εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με το άρθρο 187 περί εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι αναγκαία η απόδειξη της εμπλοκής της ηγεσίας σε συγκεκριμένες πράξεις, η απόδειξη ύπαρξης εντολής από την ηγεσία, αλλά αρκεί η στοιχειοθέτηση της παρουσίας της εγκληματικής οργάνωσης για να καταδικαστεί η ηγεσία. «Η εντολή “εγέρθητι” (που έδωσε ο Γερμενής στους δημοσιογράφους στην συνέντευξη τύπου του Μιχαλολιάκου την ημέρα που εκλέχθηκαν στη Βουλή) είναι η δημόσια παρουσίαση της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης. Την εντολή την δίνει πάντα ο λοχίας…», υποστήριξε ο Ν. Αλιβιζάτος.

Αντιθέτως, όπως εξήγησε ο συνταγματολόγος, στο δεύτερο διευρυμένο κύκλο στον οποίο ανήκουν πυρηνάρχες, στελέχη και μέλη των πυρήνων και των ταγμάτων εφόδου είναι αναγκαία η πλήρης απόδειξη της διάπραξης εγκληματικών ενεργειών ώστε να μπορέσει να παρουσιαστεί η πυραμιδική ιεραρχική δομή της οργάνωσης. Στον τρίτο κύκλο ανήκουν οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι του ναζιστικού κόμματος που δεν έχουν άμεση εμπλοκή με τις εγκληματικές ενέργειες. «Αυτός ο κόσμος χρειάζεται κοινωνική απομόνωση και προσπάθεια νουθεσίας», τόνισε ο ακαδημαϊκός.

Όπως ανέφερε, πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τους φασίστες της ΧΑ το 2010 σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Παλαιά Βουλή με θέμα την Ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. «Η κρίσιμη διάταξη προέβλεπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από νόμιμους μετανάστες γονείς, μετά από 5ετία αποκτούν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Εγώ προέδρευα και καλέσαμε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων υπέρ του νομοσχεδίου γιατί είχε γίνει μια εκδήλωση για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Πήγαμε μισή ώρα νωρίτερα και βρήκαμε σε στρατηγικά σημεία της αίθουσας να είναι ακροβολισμένοι κάποιοι. Η εκδήλωση ξεκίνησε κανονικά. Στην πρώτη ομιλία κάποιοι ξεκίνησαν να φωνάζουν “αίσχος”. Μας διέκοψαν και το βασικό σύνθημα ήταν “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Εμένα ως προεδρεύοντα με έπιασε από το πέτο ο Παναγιώταρος και μου είπε “γιατί δε λες το όνομά σου ρε, να πεις ότι είσαι Εβραίος, σε λένε Λεβί. Εγώ δεν έχω τίποτα με τους Εβραίους, αλλά είμαι επτανήσιος από την Κεφαλονιά”.

Ιθαγένεια

Ο νόμος αυτός αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατης κριτικής. Αργότερα, η διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ. Ως δικηγόρος είχα αντίδικο τον κύριο Ανδριόπουλο που ήταν στέλεχος της ΧΑ. Η ιδέα είναι ότι Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι. Κάθε τρόπος κτήσης ιθαγένειας που δεν είναι το δίκαιο του αίματος είναι αντισυνταγματικός. Δεν είναι Έλληνας όποιος δε γεννιέται Έλληνας. Όπως ήταν και το σύνθημα για τους Αλβανούς παλιά, ότι δε θα γίνουν Έλληνες ποτέ», θα πει ο Ν. Αλιβιζάτος αργότερα απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα.

Ο Ν. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε και στις προσωπικές του εικόνες σχετικά με την παρουσία των χρυσαυγιτών στου στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση στη Νέδα της Ηλεία αλλά και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Μελιγαλά και στις φασιστογιορτές των Ιμίων συγκρίνοντάς της με τις ναζιστικές γιορτές της Νυρεμβέργης. «Δάδες, στολές, σημαίες που μοιάζουν με τις ναζιστικές», είναι κάποιες από τις ομοιότητες που διέκρινε.

Όταν ο συνήγορος του ναζί Λαγού Ρουσόπουλος έφερε φωτογραφίες από απεργιακές περιφρουρήσεις, φοιτητικές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις προσπαθώντας να εξισώσει τις δράσεις των ταγμάτων εφόδου με το κίνημα, ο Αλιβιζάτος εξήγησε πως τίποτα από όλα αυτά δεν μοιάζει με τα ένστολα οργανωμένα τάγματα εφόδου της ΧΑ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να παγιδεύσουν τον μάρτυρα σε μια συζήτηση για τα δύο άκρα, ο Ν. Αλιβιζάτος ξεκαθάρισε πως η βία των ταγμάτων εφόδου δεν είναι συγκρίσιμη και ανάλογη με οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι το μέσο αλλά το μήνυμα, είναι η ουσία, της ναζιστικής οργάνωσης.

Οι δολοφονικές επιθέσεις στον Πειραιά

Σωρεία επιθέσεων σε μετανάστες ανέφερε ο Φώτης Ανδρεόπουλος, εθελοντής στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, που ξεκίνησε να καταθέτει στο τέλος της 151ης (8/5) και ολοκλήρωσε στην 152η (9/5) συνεδρίαση στη δίκη της ΧΑ.

Ο μάρτυρας περιέγραψε το φόβο που απλώθηκε από το 2011 μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στους μετανάστες που ζούσαν στον Πειραιά. Εκατοντάδες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο, κυρίως στην περιοχή της Νίκαιας και του Ρέντη κοντά στα Village, στο Περιβολάκι ή στην πλατεία Αγ. Νικολάου, βραδινές ώρες σε μετανάστες που έρχονταν από τη δουλειά τους. Οι επιθέσεις είχαν ένα κοινό μοτίβο αφού οι περισσότερες γίνονταν σε απομονωμένες στάσεις λεωφορείων, αιφνιδιαστικά και γρήγορα, με αριθμητική υπεροχή των χρυσαυγιτών.

Άλλες επιθέσεις γίνονταν σε μετανάστες που οδηγούσαν ποδήλατα. Ο Φ. Ανδρεόπουλος περιέγραψε δυο συγκεκριμένες τέτοιες επιθέσεις, ενώ εξήγησε πως εκείνη την περίοδο υπήρχαν πάρα πολλές παρόμοιες. Τόνισε πως συνέβαιναν με τον ίδιο τρόπο, αιφνιδιαστικά, μηχανές χρυσαυγιτών περικύκλωναν τα θύματα, τους έριχναν από το ποδήλατο και τους χτύπαγαν. “Οι επιθέσεις αυτές έμοιαζαν στον τρόπο διεξαγωγής τους. Είχαν πολλά κοινά στοιχεία με την δολοφονία του Λουκμάν”, θα πει σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Ο Φ. Ανδρεόπουλος μίλησε και για την δολοφονική επίθεση στους Πακιστανούς του υμιυπόγειου Δεληγιώργη και Διστόμου στον Πειραιά. Οι χρυσαυγίτες, όπως και με τους αλιεργάτες, έκαναν ντου στο σπίτι και τσάκισαν με σιδερόβεργες στο ξύλο τους Πακιστανούς κατοίκους του διαμερίσματος. «Ο μόνος λόγος που τους χτύπησαν ήταν για το ότι είναι Πακιστανοί», ανέφερε ο Φ. Ανδρεόπουλος λέγοντας πως «θα μπορούσαν να είναι νεκροί».

Αστυνομική αυθαιρεσία

Στην αδυναμία των μεταναστών να καταγγείλουν τις επιθέσεις και να κάνουν μηνύσεις αφού όποτε έφθαναν στο αστυνομικό τμήμα έβρισκαν μπροστά τους την αστυνομική αυθαιρεσία που αντί να επιλαμβάνεται των δολοφονικών επιθέσεων έφτανε να συλλαμβάνει τους μετανάστες με την δικαιολογία των νομιμοποιητικών εγγράφων. «Υπάρχει το παράδειγμα του Ασίφ από το Πακιστάν, που δέχτηκε επίθεση μέσα σε λεωφορείο. Ο Ασίφ ζήτησε βοήθεια από τον οδηγό και τους συνεπιβάτες, οι οποίοι απομόνωσαν τους ρατσιστές. Όταν ο οδηγός κλείδωσε το λεωφορείο και το οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας, οι αστυνομικοί αντί να συλλάβουν αυτούς που έκαναν επίθεση, τους άφησαν ελεύθερους και ζήτησαν τα χαρτιά του Ασίφ», ανέφερε ο Φ. Ανδρεόπουλος δίνοντας την πραγματική εικόνα της ασυλίας των χρυσαυγιτών εκείνη την περίοδο.

«Το βράδυ της 14-15 Αυγούστου 2014 έγιναν βανδαλισμοί στο σχολείο. Δεν λειτουργούσε το σχολείο τότε. Στο δικό μας χώρο έσπασαν την πόρτα με κάτι ξύλα τεράστια και προσπάθησαν να πάρουν έναν υπολογιστή, αλλά δεν τον πήραν. Εκεί άφησαν συνθήματα στον εσωτερικό τοίχο που έλεγαν “πυρήνες νεολαίας ΧΑ”», ανέφερε μιλώντας για την επίθεση που δέχτηκε και το Ανοιχτό Σχολείο.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Για τον Μάη, οι συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό είναι 15/5, 23/5 και 26/5 και στο Εφετείο είναι στις 16/5, 22/5 και 30/5.

Για τον Ιούνη: 1/6, 8/6, 20/6 και 30/6 στο Κορυδαλλό και 2/6, 6/6, 13/6, 26/6, 28/6 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.