Χρυσαυγίτικες επιθέσεις με αστυνομική συνοδεία (147η μέρα)

Ο αστυνομικός Μακρής πρώτος από τα αριστερά στη λαϊκή στο Μεσολόγγι.

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 26/4/2017)

Τα έργα και οι ημέρες του ναζί βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας Μπαρμπαρούση και της συμμορίας του ξετυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της δίκης της ΧΑ που συνεχίστηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού την Τρίτη 25/4 (147η δικάσιμος), με την κατάθεση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα.

Ο Παναγιώτης Τσακανίκας, που εργάζεται 23 χρόνια σαν δημοσιογράφος και ανταποκριτής σε σάιτ, έντυπα και ρ/φ σταθμούς του Αγρινίου, περιέγραψε τον τρόμο που αποπειράθηκαν να επιβάλουν οι χρυσαυγίτες σε όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας από το 2012 που μπήκαν στη Βουλή και μετά. Με ηγετική φιγούρα τον εκλεγμένο βουλευτή Μπαρμπαρούση το τάγμα εφόδου Αιτωλοακαρνανίας.

“Ενοχλούσαν αυτά που έγραφα. Αυτοί είναι εχθροί της ελευθερίας”, τόνισε ο Π. Τσακανίκας που εξήγησε ότι και στο παρελθόν είχε δεχθεί απειλές για μηνύσεις και πρόστιμα από το τοπικό στέλεχος της ΧΑ στην περιοχή Λεωνίδα Σταθόπουλο, για να σταματήσει να γράφει ενάντια στην ΧΑ. Όμως το ποτήρι ξεχείλισε όταν αμέσως μετά από ανάρτησή του στο σάιτ που εργάζεται σχετικά με επεισόδια που ξέσπασαν σε καφετέρια του Αγρινίου με την παρουσία του Μπαρμπαρούση, ο ίδιος ο ναζί βουλευτής τον πήρε από το βουλευτικό του τηλέφωνο βρίζοντας και απειλώντας:

“Θα σε γαμήσω και εσένα και την οικογένεια σου”, είναι λίγες μόνο λέξεις από τον παραληρηματικό οχετό που εξαπέλυσε τηλεφωνικά για σχεδόν 10′ ο χρυσαυγίτης βουλευτής. “Θεώρησα σκόπιμο να το καταγγείλω”, τόνισε ο Τσακανίκας, “Είπα, απλά να το έχετε υπόψη σας αν μου συμβεί κάτι, γιατί αυτός ο άνθρωπος με απειλεί εμένα και την οικογένεια μου. Και μετά έγινε και άλλο περιστατικό στο μαγαζί αυτό. Ήταν 3 αυτοκίνητα και βγήκαν 7-8 κρανοφόροι, τους φωτογράφισα κιόλας. Προκάλεσαν φθορές στο μαγαζί. Προφανώς η αστυνομία έχοντας τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους ταυτοποίησε. Από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που πήρα από την αστυνομία ήταν χρυσαυγίτες.  … Λίγες μέρες μετά την κατάθεσή μου στις ανακρίτριες μου έκαψαν το αυτοκίνητο. Πλήρης καταστροφή. Προφανώς δεν ξέρω ποιος”.

Βιαιοπραγίες

Σημαντική ήταν η μαρτυρία του Π. Τσακανίκα και σχετικά με τον ρόλο του Δημήτρη Μακρή, αστυνομικού του Μπαρμπαρούση, στη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο Τσακανίκας είχε αναδείξει στην αρθρογραφία του τον ρόλο του Μακρή ως χρυσαυγίτη που, με την ιδιότητα του αστυνομικού-συνοδού του Μπαρμπαρούση, ενίσχυε πολλαπλά τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο αστυνομικός έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους παράνομους ελέγχους μικροπωλητών στο Μεσολόγγι στις 8/9/2012, όπως φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφορεί από την επίθεση των χρυσαυγιτών στη λαϊκή του Μεσολογγίου με τον Μακρή να συμμετέχει στις βιαιοπραγίες.

Αρχικά ο Μακρής υποδυόταν τον άσχετο και ισχυριζόταν ότι απλώς τελούσε τα καθήκοντά του ως συνοδού του βουλευτή Μπαρμπαρούση. Στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκε ως μέλος της Χρυσής Αυγής και στην έρευνα που έγινε μέσα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο (ιδιοκτησίας του ίδιου του Μακρή) στις 24/9/2013 -μετά τη δολοφονία Φύσσα- οι αστυνομικοί βρήκαν κράνη, επικαλαμίδες, γκλοπς και φυσίγγια που ανήκαν στον Μακρή. Λίγο μετά συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή. Ο Μακρής επιβραβεύτηκε για τη δράση του από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, επιλέχτηκε ως υποψήφιος δήμαρχος στο Μεσολόγγι στις δημοτικές εκλογες του Μαϊου του 2014 και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος.

Ο Παναγιώτης Τσακανίκας χαρακτήρισε την ΧΑ εγκληματική ρατσιστική οργάνωση λόγω της ιδεολογίας και του τρόπου δράσης της δηλώνοντας πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι όλα αυτά τα γνώριζε η ηγεσία της ΧΑ, ενώ θύμισε πως στα εγκαίνια των γραφείων της ΧΑ στο Αγρίνιο έγιναν πολλά επεισόδια αφού είχαν κατέβει από την Αθήνα – από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας – δύο διμοιρίες κρανοφόρων που έκαναν ασκήσεις ακριβείας φωνάζοντας «Αίμα, τιμή, χρυσή αυγή».

Οι επόμενες δικάσιμοι

Με τη μεγάλη κινητοποίηση για τα δυο χρόνια από την έναρξή της και τα 50 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα στις 27 Απρίλη στις 8.30πμ επανέρχεται η δίκη της ΧΑ στο Εφετείο της Αθήνας (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως).

Οι ανακοινωμένες ημερομηνίες για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.