ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 27/4/2017)
Τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο αναγνώρισε ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της η νηπιαγωγός Μαρία Τρούλου, περιγράφοντας τα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, στο λιμάνι της Παροικιάς Πάρου.
Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. βρέθηκαν στο νησί με επίσημη αιτιολογία την κοπή της βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα· «πράγμα παράδοξο καθώς δεν είχαν καν γραφεία», σχολίασε.
Την ίδια μέρα η νεοσύστατη «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πάρου» διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη των χρυσαυγιτών, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων κατοίκων, δημοτικών συμβούλων, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών.
Πριν από τη συγκέντρωση οι διδασκαλικοί σύλλογοι διοργάνωσαν προβολή ταινίας στο «Σπίτι του δασκάλου», με το ντοκιμαντέρ «Το αβγό του φιδιού», για τη δράση των φασιστών και των νεοφασιστών στην Ελλάδα.
Η μάρτυρας, που τότε δίδασκε ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στη Νάουσα Πάρου και σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως γραμματέας στο ΑΠΘ, συμμετείχε στην πολυπληθή συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας που καλέστηκε αυθόρμητα, αλλά απωθήθηκε στα στενά από τα ΜΑΤ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, τα ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα προς το μέρος των διαδηλωτών, ενώ πίσω τους ήταν «μαυροντυμένοι χρυσαυγίτες».
Με εξαιρετική ευκρίνεια περιέγραψε η μάρτυρας τη σκηνή της επίθεσης χρυσαυγιτών εναντίον της και εναντίον του διαδηλωτή Σάββα Μαυρίδη, τεχνικού οργάνων, που είχε αποτέλεσμα να βρεθούν και οι δύο στο κέντρο υγείας του νησιού, με σοβαρότατα τραύματα στο κεφάλι.
Καθώς είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ισόγειο μπαλκόνι, «νιώθω κάποιον που είναι έξω από το μπαλκόνι να με πιάνει από το κεφάλι, από τα μαλλιά και να χτυπάει με ορμή το κεφάλι μου πάνω στο τοιχίο. Ζαλίστηκα και χάνω τις αισθήσεις μου. Ακολούθως ο Μαυρίδης, που με έψαξε και ήρθε να να με βοηθήσει, με σηκώνει και φωνάζει το όνομά μου και έτσι καταλαβαίνω ότι είναι αυτός. Και τότε νιώθω και άλλο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ με είχε σηκώσει ο Μαυρίδης και πριν με πάρει στα χέρια του ο άλλος άνδρας. Το παράδοξο είναι ότι με συνέφερε, άρχισαν να τρέχουν αίματα και είδα τον άνδρα που το έκανε. Ήταν ένας άνδρας με αδρά χαρακτηριστικά (…) 1,90 ύψος, γεροδεμένος, πουκάμισο και τζάκετ, με γκρίζους κροτάφους και λακάκι στο πηγούνι. Άνοιγε το στόμα του και έβγαζε άναρθρες κραυγές»
Όπως είπε, ήταν τόσο το μένος του άνδρα που χτύπησε και τον Μαυρίδη την ώρα καθώς προσπάθησε να την αποσπάσει από τα χέρια του, που 5-6 αστυνομικοί που παρενέβησαν με κλομπ δεν κατάφεραν αρχικά να τον σταματήσουν και στην προσπάθειά τους να τους χωρίσουν χτύπησαν την ίδια και τον Μαυρίδη.
«Λέτε “θα είχαμε τελειώσει”. Από ποιον;», ρώτησε τη μάρτυρα η πρόεδρος. «Αν συνέχιζε θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να είμαι παραπληγική από τον δράστη», απάντησε η μάρτυρας, λέγοντας ότι αμέσως μετά ο ίδιος ο Μαυρίδης δέχτηκε και άλλο χτύπημα στο κεφάλι από άλλο άτομο και σωριάστηκε, ενώ τραυματίστηκε και ο ανήλικος τότε μαθητής Σκιαδάς.
«Αυτός είναι ο Μίχος»
Στιγμή-κλειδί της κατάθεσης της μάρτυρα είναι το πώς αναγνώρισε τον Νίκο Μίχο ως τον άνδρα που της επιτέθηκε.
Βγαίνοντας από το κέντρο υγείας του νησιού, όπου της έγιναν περίπου δέκα ράμματα για τραύμα στο κεφάλι, δημοσιογράφος τοπικού μέσου τής δείχνει στο τάμπλετ του φωτογραφίες που είχε τραβήξει νωρίτερα από την έλευση των βουλευτών στο νησί, ρωτώντας την αν αναγνωρίζει κάποιον: «Αναγνώρισα τον δράστη της επίθεσης: άντρας με λακάκι στο πιγούνι. Γκρίζοι κρόταφοι. Moυ λέει ο δημοσιογράφος “είσαι σίγουρη ότι είναι αυτός;” απαντώ “ναι” και μου λέει “Αυτός είναι ο Μίχος”.
Μετά από αυτή τη στιχομυθία με συμβουλεύουν οι φίλοι και γνωστοί να καλέσουμε την αστυνομία που δεν έχει φανεί ακόμα. Η αστυνομία απαντά ότι δεν μπορούν ακόμα να έρθουν.
Τελικά, μετά από επιμονή των δεκάδων συγκεντρωμένων και του δημάρχου της Πάρου, η αστυνομία έρχεται και η ίδια δίνει κατάθεση, παρουσία εισαγγελέα, σε δωμάτιο δίπλα στο Κέντρο Υγείας.
Στην κατάθεσή της, όπως είπε η μάρτυρας, «φωτογραφίζει» τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου αλλά δεν τον κατονομάζει, θεωρώντας ότι μπορεί να δώσει αργότερα συμπληρωματική κατάθεση.
Η ίδια καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων, αλλά αποφεύγει να κατονομάσει τον Μίχο ως δράστη, επηρεασμένη -όπως είπε- από το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και ειδικότερα από την πρόσφατη τότε αθώωση του Κασιδιάρη στο δικαστήριο για την επίθεση σε φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη.
Όπως είναι γνωστό, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, που απάλλαξε τον Κασιδιάρη λόγω αμφιβολιών, έγινε αφορμή να υποστεί μια μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια η βασική μάρτυρας κατηγορίας, η πανεπιστημιακός που συγκράτησε τις πινακίδες του αυτοκινήτου του Κασιδιάρη.
«Φοβήθηκα ότι βασιζόμενοι σε μια ψευδομαρτυρία, είναι πιθανόν να καταθέσουν μήνυση εναντίον μου για συκοφαντική δυσφήμηση», είπε η μάρτυρας εξηγώντας τους λόγος που δεν προχώρησε σε μήνυση κατά του βουλευτή.
Η ίδια μετά την επίθεση έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος», στο δημοσιογράφο Λευτέρη Μπιντέλα, καθώς ο δημοσιογράφος τη συμβούλευσε ότι η δημοσιοποίηση θα λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας. Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη κλήθηκε να δώσει κατάθεση στον Άρειο Πάγο δύο χρόνια αργότερα, όταν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε η συγκέντρωση των στοιχείων της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
Σε ερώτηση του εισαγγελέα τι γνωρίζει για τη Χρυσή Αυγή, η μάρτυρας απάντησε ότι «είναι μια οργάνωση που τα πιστεύω της είναι η μισαλλοδοξία, βάλλει κατά της διαφορετικότητας, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή, όπως φάνηκε και από την επίθεση εναντίον μας εκείνο το βράδυ».
Η μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και για τη φράση «ο Μίχος πήγαινε για ζημιά», που ακούγεται ηχογραφημένη σε βίντεο στο κινητό του χρυσαυγίτη Ιωάννη Καζαντζόγλου – κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το βίντεο τής επιδείχθηκε από την ανακρίτρια στον Άρειο Πάγο και τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των χρυσαυγιτών από το λιμάνι της Πάρου την επομένη των επεισοδίων.
«Η φράση που ακούσατε “ο Μίχος πήγαινε για ζημιά” θεωρείτε ότι σας αφορά;», ρώτησε τη μάρτυρα συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής. «Ναι γιατί αν μας είχαν πετύχει… Δεν θέλανε μόνο να μας πάνε στο νοσοκομείο αλλά και κάτω από το χώμα…», απάντησε η μάρτυρας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης και σε απάντησή της ότι πήρε δέκα μέρες αναρρωτική άδεια για να συνέλθει από τα σοβαρά χτυπήματα που της κατέφερε ο βουλευτής Μίχος, συνήγορος υπεράσπισης ακούστηκε να λέει ειρωνικά: «Καλά ήσουν».
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο η παραπάνω φράση να καταγραφεί στα πρακτικά, όπως και αντίστοιχες παρεμβάσεις που κρίνονται ως «αξιόλογες». Οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν έντονα και η πρόεδρος διέκοψε λόγω έντασης. Η δίκη συνεχίστηκε με ερωτήσεις στη μάρτυρα από την πολιτική αγωγή και από την υπεράσπιση.
Φορτισμένη αντιφασιστική συγκέντρωση
Διπλά φορτισμένη ήταν η πρωινή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών για τα 50 χρόνια από το απριλιανό πραξικόπημα, αλλά και για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας 1967-74, αντιφασιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία μεταναστών εργατών από το Πακιστάν, ένωσαν τις φωνές τους απαιτώντας «να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής», οι «νοσταλγοί της χούντας» όπως τους αποκάλεσαν οι ομιλητές που χαιρέτισαν τη συγκέντρωση.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
«Στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό είμαστε όλοι μαζί, δεν μας χωρίζει τίποτα» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος, θυμίζοντας στους πολύ νεότερους διαδηλωτές ότι στο σημείο που στέκεται, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος, βρίσκονταν οι φυλακές Αβέρωφ, εκεί που και ο ίδιος -όπως και εκατοντάδες συναγωνιστές του- βρέθηκε έγκλειστος, «μας φυλάκιζαν και μας βασάνιζαν οι γονείς και οι παππούδες των σημερινών συνεχιστών του φασισμού».
«Οι φασίστες που δικάζονται σήμερα εδώ και έξι μήνες χτυπάνε στον Ασπρόπυργο Πακιστανούς εργάτες», είπε σε μια ιδιαίτερα οργισμένη παρέμβαση ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, εξηγώντας ότι ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 50 επιθέσεις εναντίον μεταναστών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή Γκορυτσά του Ασπρόπυργου και έχουν κατατεθεί 15 μηνύσεις, δεν έχει γίνει ούτε μία σύλληψη, μολονότι οι δράστες είναι γνωστοί στην περιοχή.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, αλλά και η μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, που πρόσφατα δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από χρυσαυγίτες με πρωταγωνιστή το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου Χρήστο Ζέρβα.