Καταδικάστηκε η επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής Σκορδέλη

H επικεφαλής του τάγματος του Αγίου Παντελεήμονα Θέμις Σκορδέλη.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 20/4/2017)

Την καταδίκη της Θέμιδος Σκορδέλη, επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Αγ. Παντελεήμονα, αποφάσισε χθες το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την επίθεση σε βάρος των εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλέκου Αλαβάνου, τον Οκτώβριο του 2010.

Η επίθεση αυτή είχε τότε πραγματοποιηθεί με πέτρες, αυγά, γιαούρτια, ντομάτες κ.λπ. από μέλη της περιβόητης επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, η οποία αποτέλεσε όχημα για τη διείσδυση της ναζιστικής οργάνωσης στην περιοχή. Μάλιστα, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, είχε πραγματοποιηθεί παρουσία του Ηλ. Παναγιώταρου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει συσχετιστεί στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής και η οποία λίμναζε επί χρόνια στα συρτάρια των αρμόδιων αρχών. Από τα συρτάρια βγήκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Χρειάστηκαν λοιπόν 7 χρόνια προκειμένου να φτάσουμε στη δικαστική απόφαση, η οποία καταδικάζει τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους και παραπέμπει τον πέμπτο, ο οποίος το 2010 ήταν ανήλικος, στο δικαστήριο ανηλίκων.

Ειδικότερα, από τους τέσσερις καταδικασθέντες, στους Θέμιδα Σκορδέλη, Αλίκη Παπαδάκη και Ανδρέα Σοφιά επιβλήθηκε ποινή 14 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης (το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης παραγράφηκε υφ’ όρον), ενώ ο γνωστός «αγανακτισμένος» Σπύρος Γιαννάτος καταδικάστηκε σε 10 μήνες με αναστολή. Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν μόνο οι δύο από τους κατηγορουμένους (Γιαννάτος, Παπαδάκη) και οι υπόλοιποι έστειλαν απλώς τον δικηγόρο τους.

«Μια δυναμική απόφαση-απάντηση στη ρατσιστική ρητορική, τη βία και το μίσος που επί χρόνια κυριάρχησαν στον πολύπαθο Αγιο Παντελεήμονα, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία, που τα ενίσχυε, και σπέρνοντας παντού τον τρόμο. Αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον ρόλο της», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Μία δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα ακόμα και παρά την παραγραφή κατηγοριών και το ελαφρύ κατηγορητήριο. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει το παζλ της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η Σκορδέλη είναι επίσης κατηγορούμενη. Συνεχίζουμε διεκδικώντας την περιθωριοποίηση της ναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και από τα μέλη της συνοδείας του Αλ. Αλαβάνου που δέχτηκαν τότε την επίθεση.

——————–

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»:

Καταδικάστηκαν σήμερα από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για την επίθεση του τάγματος εφόδου του Αγίου Παντελεήμονα στον Αλέκο Αλαβάνο και στην ομάδα του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» που έγινε τον Οκτώβρη του 2010 με αυγά, γιαούρτια και ντομάτες.

Συγκεκριμένα σε 14 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκαν η γνωστή χρυσαυγίτισσα, κατηγορούμενη και για άλλες επιθέσεις, Θέμιδα Σκορδέλη, η Αλίκη Παπαδάκη και ο Αντρέας Σοφιάς, ενώ σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο Σπύρος Γιαννάτος, δραστήριο μέλος της «επιτροπής κατοίκων» του Αγίου Παντελεήμονα. Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ανήλικος τότε, παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και των μη ταπεινών αιτιών. Επίσης το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων για αποβολή της Πολιτικής Αγωγής που ασκήθηκε από το Θανάση Κούρκουλα, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» με συνήγορο τη Γιάννα Κούρτοβικ από το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα».

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη των «αγανακτισμένων» του Αγίου Παντελεήμονα, που κατέγραψαν πλήθος επιθέσεων εναντίον προσφύγων, μεταναστών, αλληλέγγυων πολιτών και συνηγόρων καθώς και μελών οργανώσεων της Αριστεράς.

Παρότι το κατηγορητήριο είχε περιοριστεί στη διατάραξη κοινής ειρήνης (αδίκημα που με τον τελευταίο νόμο έχει παραγραφεί) και της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, πρόκειται για σημαντική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τις αντιρατσιστικές οργανώσεις και την Αριστερά. Δικαιώνει όλους όσους την περίοδο πριν την δολοφονία του Φύσσα αγωνίστηκαν για να μη μετατραπούν ο Άγιος Παντελεήμονας και οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε άβατο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η δίκη του Αγίου Παντελεήμονα και πλήθος άλλων υποθέσεων, βίαιων επιθέσεων, που εκκρεμούν, συμπληρώνει το παζλ της λειτουργίας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Στην περίοδο που διανύουμε η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ξαναζεστάνει τα τάγματα εφόδου της, επιδιώκοντας κοινωνική γείωση στη βάση της γενικευμένης αγανάκτησης από τη μνημονιακή λιτότητα της κυβέρνησης. Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε στους εγκληματίες νεοναζί να ριζώσουν σε γειτονιές, σχολεία, χώρους δουλιάς ως «αντισυστημικό» νόμιμο κόμμα.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι άρρηκτα δεμένος με τον κοινό αγώνα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών για την ανατροπή της λιτότητας και τη διατήρηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.