Απολογισμός ακροαματικής διαδικασίας για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ μετά τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθεί απολογισμός της ακροαματικής διαδικασίας αναφορικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αμπουζίντ Εμπάρακ στο Πέραμα την 12/6/2012:

Στο Πέραμα Αττικής, ξημερώνοντας η 12/6/2012 και περί ώρα 03.10, οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ελένη–Χριστίνα Νικητοπούλου, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός ενεργώντας από κοινού με είκοσι (20) τουλάχιστον άτομα προς το παρόν άγνωστα στις αρχές, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποια από αυτά μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής, προσέγγισαν εποχούμενοι σε μηχανάκια τη μονοκατοικία της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη αριθ. 32, όπου διέμεναν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες (επ.) ABOU HAMED (ον.) MOHAMED, (επ.), ABOU ΗAMED (ον.) AHMED (επ.) και ABOU HAMED (ον.) SAAD.

Αφού πρώτα εντόπισαν τον φιλοξενούμενο συμπατριώτη των ως άνω EMBARAK (επ.) ABOUZID (ον.) να κοιμάται στην ταράτσα του σπιτιού, του επιτέθηκαν με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθιά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου.

Στη συνέχεια, επιχείρησαν να εισβάλουν στη μονοκατοικία, εξυβρίζοντας τους ενοίκους και προκαλώντας φθορές. Ένας εκ των δραστών, που στη διαδικασία ταυτοποίηθηκε ως ο Πανταζής, φώναξε στα θύματα “τώρα θα μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή” και «θα σας γ….». Ο Πανταζής είναι αποδεδειγμένα εκ των επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Περάματος της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Μαρίας και ο Παπαδόπουλος είναι επίσης καταγεγραμμένα μέλη της συγκεκριμένης ΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας. Οι δραστες πέταξαν έναν πυροσβεστήρα καθώς και το περιεχόμενό του μέσα στο σπίτι και αποχώρησαν εντός λίγων λεπτών, όταν πλέον οι ένοικοι διπλανών πολυκατοικιών άρχισαν να βγαίνουν στα μπαλκόνια και το δρόμο (κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα Τατσιόπουλου), αφού πρώτα προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγό τύπου BAN και ένα τρίκυκλο) των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Η επίθεση ήταν εξαιρετικά βίαιη και άριστα οργανωμένη κατά το πρότυπο των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Συγκεκριμένα:

α) Πολυπρόσωπη ομάδα κρούσης: οι δράστες έφτασαν με μηχανάκια αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν στο τέρμα του Περάματος (ταχυφαγείο Beat). Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποιοι φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Η αστυνομικός Πολυχρονίδου, που προσήγαγε τους δράστες και κατέθεσε στο ακροατήριο, επιβεβαίωσε ότι ο Πανταζής και άλλος ένας από τους προσαχθέντες φορούσαν μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

β) Επίθεση με βαρύ οπλισμό: Οι δράστες ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού όπου κοιμόταν ο Embarak Abouzid, του επιτέθηκαν με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθιά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στο σαγόνι του παθόντα. Στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στη μονοκατοικία, προκάλεσαν φθορές στα ξύλινα παντζούρια και στα τζάμια των παραθύρων της μονοκατοικίας με σιδερένιους λοστούς και ξύλα, έριξαν μέσα στην κατοικία το περιεχόμενο (σκόνη) ενός πυροσβεστήρα και τον ίδιο τον πυροσβεστήρα, έσπασαν τα οχήματα των θυμάτων. Η ως άνω δολοφονική επίθεση διήρκεσε συνολικά περίπου πέντε (5) λεπτά και ολοκληρώθηκε με ομαδική και εξίσου αιφινιδιαστική αποχώρηση της ομάδας από τον τόπο της επίθεσης.

γ) Ιεραρχική οργάνωση της επίθεσης: Ο Αναστάσιος Πανταζής αναγνωρίστηκε ως ο επικεφαλής της επίθεσης και ήταν από αυτούς που φορούσαν μπλούζα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής. Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, λίγες ώρες πριν την επίθεση, ο βουλευτής της Χ.Α. Ιωάννης Λαγός, υπεύθυνος του κόμματος στον Πειραιά και στο Πέραμα, σε συγκέντρωση σε καφετέρια στο Πέραμα μεταξύ άλλων δήλωσε: «….έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα, που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ’ όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…».

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες αναγνώρισαν τους δράστες και συγκεκριμένα: τον Πανταζή αναγνώρισαν οι Άχμεντ και Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ ανεπιφύλακτα και ο Σάαντ Αμπού Χάμεντ κατά 90%. Τον Αγριόγιαννη αναγνώρισαν οι Άχμεντ και Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ ανεπιφύλακτα. Τους Μαρία, Ευγενικό και Παπαδόπουλο αναγνώρισαν ο Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ ανεπιφύλακτα, με συγκεκριμενοποίηση της δράσης και θέσης εκάστου και ο Άχμεντ Αμπού Χάμεντ κατά 80%.

Στα απολογητικά τους υπομνήματα και τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτριών, κάποιοι από τους κατηγορούμενους άλλαξαν τις αρχικές τους καταθέσεις. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά το κείμενο του Γιάννη Μπασκάκη:

2 thoughts on “Απολογισμός ακροαματικής διαδικασίας για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

  1. Pingback: "Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή" - Το χρονικό της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα - Κατιούσα

  2. Pingback: «Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή» – Το χρονικό της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα - rosa.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.