«Η ηγεσία της ΧΑ επικεφαλής τάγματος εφόδου μπροστά στην αστυνομία» (142η-144η μέρα)

Φωτό από αντιφασιστική κινητοποίηση στα Χανιά, 24/11/2012.

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 12/4/2017)

«Θα τους γαμήσω όλους, έχεις τον λόγο μου, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ», ουρλιάζει ο Κασιδιάρης στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από τα γεγονότα στην Χερσόνησο στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 25 Νοέμβρη του 2012.

Τότε απέναντι σε συγκέντρωση της ναζιστικής συμμορίας με την παρουσία του Κασιδιάρη, του Παππά, του Μίχου, του Μπαρμπαρούση, στο ξενοδοχείο Belvedere καλέστηκε αντιφασιστική συγκέντρωση. Από νωρίς το πρωί μια μεγάλη αστυνομική δύναμη κινήθηκε για να προστατεύσει την συγκέντρωση των ναζί αποκλείοντας τους αντιφασίστες σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από το ξενοδοχείο. Πρώτος μάρτυρας  για την υπόθεση κλήθηκε ο απόστρατος αστυνομικός Τηλέμαχος Πανταγάκης που ξεκίνησε στις 7/4 και ολοκλήρωσε στις 10/4 (143η και 144η δικάσιμοι).

“Μετά από λίγο έφτασαν οι βουλευτές Κασιδιάρης, Μίχος και Μπαρμπαρούσης με καμιά 20αριά χρυσαυγίτες (60 είχε αναφέρει στην προανακριτική του κατάθεση). Μας διαμαρτύρονταν για την αντισυγκέντρωση. Τους εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί ήταν μακριά και δεν θα υπήρχε πρόβλημα αλλά συνέχισαν να διαμαρτύρονται και πήγαιναν προς το μέρος της αντισυγκέντρωσης. Κάποια στιγμή ο Κασιδιάρης φώναζε και διαμαρτυρόταν, είπε πως θα υπάρξουν και νεκροί αν δεν φύγουν. Αυτό το είπε σε εμένα προσωπικά. Αν δεν ήταν βουλευτής θα είχε συλληφθεί λόγω της συμπεριφοράς του” ανέφερε ο αστυνομικός. Λίγο αργότερα, όπως παραδέχτηκε ο μάρτυρας, ο Κασιδιάρης “παρέσερνε” τους τραμπούκους τους που κινήθηκαν απειλητικά προς τον αστυνομικό κλοιό και επιχείρησαν να τον σπάσουν.

«Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική. Η ίδια η ηγεσία της κατηγορούμενης ως εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ είναι παρούσα και ηγείται τάγματος εφόδου που έρχεται να ‘επιβάλει την τάξη’ και μάλιστα μπροστά στην αστυνομία. Ο ίδιος ο Κασιδιάρης έχει τον πρώτο ρόλο σε αυτή την επιχείρηση και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν. Δείχνει και την ιεραρχική λειτουργία της ναζιστικής οργάνωσης αλλά και την επιχειρησιακή της λειτουργία», εξηγεί μιλώντας στην ΕΑ ο Δημήτρης Ζώτος.

Εσπευσμένα και λόγω κωλύματος του μάρτυρα εξετάστηκε την Δευτέρα 10/4 ο πρώτος μάρτυρας της υπόθεσης των επιθέσεων του τάγματος εφόδου Αιτωλοακαρνανίας υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρούση  στις λαϊκές αγορές και τα πανηγύρια της περιοχής.

Ο Μπραμπετάκης σε αντίθεση με το τι είχε πει στις προανακριτικές του καταθέσεις, αυτή τη φορά προσπάθησε να απεμπλέξει τον Μπαρμπαρούση από την όλη υπόθεση. Σύμφωνα με τον Μπραμπετάκη ο ναζί βουλευτής βρέθηκε εκεί για εθιμοτυπική επίσκεψη και χαιρετούρες και δεν τον είδε μαζί με την ομάδα που χτυπούσε και κλωτσούσε τους πάγκους. Τελικά και κάτω από την πίεση και τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως όλη η ομάδα των μαυροφορεμένων ήταν ενιαία και ακολουθούσε τον βουλευτή Μπαρμπαρούση. Και αυτή η υπόθεση θα συνεχιστεί με νέους μάρτυρες.

Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας ανακοίνωσε πως έχει ταυτοποιήσει τον χρυσαυγίτη που στις 14/2/17 εκτόξευσε χυδαιότητες κατά της Μάγδας Φύσσα, φωνάζοντας «πού είναι τώρα ο Παύλος;». Η Μάγδα είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του με τις κατηγορίες της εξύβρισης και της προσβολής μνήμης νεκρού.

Πάτρα, όπως Κερατσίνι, όπως Αμπελόκηποι

Άλλη μια επίθεση χρυσαυγιτών στις 7/8/13, αυτή τη φορά στην Πάτρα στον 18χρονο τότε μαθητή, σήμερα φοιτητή, Χρήστο Αντίοχο, λίγα μέτρα μακριά από τα τότε γραφεία της ναζιστικής συμμορίας στην λεωφόρο Γούναρη, εξέτασε το δικαστήριο στις 6 και 7 Απρίλη κατά την διάρκεια της 142ης και 14­3ης δικασίμου στη δίκη των ναζί της ΧΑ.

Πέντε μόλις εβδομάδες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τέσσερις πριν την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η επίθεση στον Χ. Αντίοχο είναι μια τρανταχτή απόδειξη της επιθετικότητας της ΧΑ και της αυτοπεποίθησης που είχαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκείνη την περίοδο για να διεξάγουν σειρά επιθέσεων σε πανελλαδική κλίμακα με σκοπό τον εκφοβισμό ολόκληρων περιοχών και κομματιών της κοινωνίας (μεταναστών, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, νεολαίων, κλπ).

“Περπατούσα από τη Γούναρη προς την πλατεία. Στην Παντάνασσα με σταμάτησαν 3 άτομα. Δεν υπήρχαν περαστικοί άλλοι. Ήρθαν από πίσω με τα πόδια. Με σταμάτησαν, μου φώναξε ένας να κάτσω στο πεζοδρόμιο. Γύρισα, φορούσαν παραλλαγή και μπλουζάκια ΧΑ”, ανέφερε στην κατάθεσή του ο Χρήστος. “Αυτός που ήταν στη μέση μου ζήτησε ταυτότητα. Του είπα «δεν έχω ταυτότητα». Μου λέει πολύ νευρικά «μη με μουρλαίνεις» και άρχισαν να με χτυπούν και οι 3 στο πρόσωπο και στο σώμα. Όταν σταμάτησαν να με χτυπούν ένας από αυτούς είπε «εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί», γύρισαν την πλάτη και έφυγαν. Τότε είδα τις μπλούζες που από πίσω έγραφαν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Όταν συνήλθα, πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου”.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος δεν είχε απολύτως καμιά πολιτικοποίηση, η μόνη ενασχόλησή του ήταν η heavy metal μουσική. Στην ερώτηση της προέδρου Λεπενιώτη για το ποιος νομίζει πως είναι ο λόγο της επίθεσης η απάντηση του Χρήστου ήταν χαρακτηριστική “Για την εμφάνιση μου. Είμαι μελαμψός. Έχω κοτσίδα. Φοράω σκουλαρίκι”. Ήταν η περίοδος που οι χρυσαυγίτες με τις πλάτες της αστυνομίας (τα γραφεία της ΧΑ στην Πάτρα βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στο αστυνομικό τμήμα) έκαναν σε όλη την Ελλάδα απανωτές οργανωμένες επιθέσεις θέλοντας να ελέγξουν πολιτικά ολόκληρες περιοχές. “Ο πρώτος στην ουσία δεν μου μίλησε, είπε «κάτσε», με κάθισε στο πεζοδρόμιο. Ο 2ος που ζήτησε ταυτότητα αυτός θεωρώ από τους 3 είχε ηγετικό ρόλο”, ανέφερε ο Χρήστος στην κατάθεσή του.

Επίσης μίλησε και για άλλη μια επίθεση χρυσαυγιτών που γνώριζε από εκείνη την περίοδο φίλο του μαθητή αναδεικνύοντας το εντεινόμενο κλίμα φόβου που προσπαθούσαν να επιβάλουν οι ναζί της ΧΑ στο κέντρο της Πάτρας. “Τον χτύπησαν κι αυτόν χρυσαυγίτες, του έσπασαν τα δόντια, τον ρίξαν κάτω και τον χτύπησαν πολύ στο κεφάλι και στο σώμα. Ο φίλος μου άκουσε κάποιον από αυτούς να λέει «αυτός είναι δικός μας» αναφερόμενος σε κάποιον ασφαλίτη. Φοβήθηκε να καταθέσει. Διονύση τον λένε αλλά ακόμα και σήμερα δεν θέλει να αποκαλυφθεί το επώνυμό του, φοβάται”.

“Δεν ξέρω καν αυτοί οι άνθρωποι που χτύπησαν το γιο μου αν ξέρουν ποιος είναι και τι κάνει. Ρώτησα στην Πάτρα να μάθω μερισσότερα, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι. Να είμαι ειλικρινής, φοβόμουν να προκαλέσω την τύχη μου, πιο πολύ για το παιδί. (…) Φοβάμαι ακόμα και σήμερα. Ότι μπορεί να έχει συνέπειες στην προσωπική και την οικογενειακή μου ζωή. Με ρώτησαν πριν αν θέλω να φωτογραφηθώ και είπα όχι. Φοβάμαι το ελάχιστο για το τι μπορεί να μου συμβεί. Θεωρώ ότι είναι αδίστακτοι και είναι ικανοί για όλα. Το έχουν αποδείξει από τις δράσεις τους όλα αυτά τα χρόνια”, ανέφερε στην κατάθεσή του που προηγήθηκε αυτής του γιου του, ο Ευστάθιος Αντίοχος, δικηγόρος στην Πάτρα.

“Ο γιος μου είναι ένα άτομο που μέχρι τότε δεν έκανε κάτι διαφορετικό, δεν είχε κάποια πολιτική ή κοινωνική δράση. Πιστεύω ότι η επίθεση ήταν ένα τυχαίο γεγονός, με την έννοια ότι απλά δεν τους άρεσε η φάτσα του. Εκείνος είχε κοτσίδα, είχε σκουλαρίκια και γένια και δεν προσομοίαζε στα γούστα τα δικά τους. Αυτό είναι φαινόμενο που παρατηρείται και έχει παρατηρηθεί και με τον 24χρονο φοιτητή τώρα που απλά δεν τους άρεσε η φάτσα του και παραλίγο να τον σκοτώσουν”, ανέφερε ο Ε. Αντίοχος, θυμίζοντας επίσης τις δολοφονικές επιθέσεις και τα πογκρόμ που οργάνωναν οι χρυσαυγίτες εκείνη την περίοδο σε μετανάστες που ζούσαν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την δολοφονική επίθεση στις 31/3/17 στον Αλέξη Λάζαρη έξω από τα γραφεία ορμητήρια της οργάνωσης στην λεωφόρο Μεσογείων στην Αθήνα, η εξέταση αυτής της υπόθεσης σε αυτό το χρονικό σημείο θα μπορούσε να φαντάζει σαν μια σκέτη ειρωνεία της τύχης, αν δεν αποτελούσε άλλη μια τραγική απόδειξη της δολοφονικής συνέχειας των επιθέσεων των ναζί και της εγκληματικής στάσης της δικαστικής εξουσίας που τόσα χρόνια μετά επιτρέπει στους χρυσαυγίτες να συνεχίζουν να ενδύονται τον μανδύα του “νόμιμου πολιτικού κόμματος”.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Στις 11, 12  και 25 Απρίλη στις δικαστικές αίθουσες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα συνεχιστεί η δίκη των ναζί της ΧΑ ενώ για τις 27 Απρίλη στις 8.30πμ, που η δίκη ξαναγυρίζει στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), ετοιμάζεται η μεγάλη κινητοποίηση για τα δυο χρόνια από την έναρξή της και τα 50 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα. Οι ανακοινωμένες ημερομηνίες για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.