«Ηρθαν σε στρατιωτική παράταξη και αναποδογύρισαν πάγκους» [12/4/2017]

Η Ανδρομάχη Παπαζήση που αντέδρασε στους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής κατέθεσε χτες στη δίκη.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 13/4/2017)

Με τις καταθέσεις δύο γυναικών, αυτοπτών μαρτύρων της εισβολής ομάδας χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον Κώστα Μπαρμπαρούση, στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου τον Σεπτέμβριο του 2012, με το επιχείρημα να καθαριστεί ο χώρος από τους «λαθρομετανάστες» μικροπωλητές συνεχίστηκε χθες στις Φυλακές Κορυδαλλού η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Την έφοδο των χρυσαυγιτών στη λαϊκή αγορά περιέγραψε αρχικά η τότε δημοτική αστυνομικός Κ. Μπαουστάνη: «Είδαμε μια ομάδα καμιά 20αριά ανθρώπων με μαύρα ρούχα, έγραφαν κάποιες μπλούζες “Χρυσή Αυγή” στο πίσω μέρος και ήταν και ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης. Και μας πλησίασαν δυο – τρία άτομα και μας συστηθήκανε λέγοντας ότι είμαστε από τη Χρυσή Αυγή και να μας ακολουθήσουν να κάνουμε μαζί τους ελέγχους. Εκείνη την ώρα εγώ απάντησα ότι τον έλεγχο τον κάνουμε μόνοι μας και με τη συνδρομή της Αστυνομίας και δεν συνεργαζόμαστε με κανένα κόμμα. Οταν είδα κόσμο να μπαίνει έτσι στη λαϊκή και ανθρώπους φοβισμένους -δεν ήταν η κανονική ροή-, δεν ξέρω αν ήταν υπερβολικός ο χαρακτηρισμός τραμπουκισμός αλλά εγώ αυτό αισθάνθηκα…»

Ηταν η μέρα που η ομάδα των χρυσαυγιτών αναποδογύρισε πάγκους, έσπασε και εκδίωξε τους φοβισμένους μετανάστες μικροπωλητές. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι η άρνησή της δεν εισακούστηκε από τους χρυσαυγίτες, υπό την έννοια ότι «εκείνοι μπήκαν έτσι κι αλλιώς. Υπήρχε ένας επιθετικός τόνος “φεύγουμε και πάμε μόνοι μας”».

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ανδρομάχη Παπαζήση, η οποία κατέθεσε ακολούθως, εξήγησε τους λόγους που έκανε την έγγραφη καταγγελία για όσα είδε να διαδραματίζονται στη λαϊκή αγορά, καθώς ως αφυπνισμένη πολίτης διαθέτει αντανακλαστικά και αντιδρά σε τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα σε ερώτηση γιατί η καταγγελία της είχε τόσο πολλούς αποδέκτες -μέχρι στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου- απάντησε: «Γιατί είδα την αστυνομία ψιλοαδιάφορη».

«Ταράχτηκα και ενοχλήθηκα και τους είπα “ποιοι είστε εσείς, με ποια δικαιοδοσία παίρνετε τον νόμο και κάνετε ό,τι κάνετε”. Είδα τα χαρακτηριστικά και κατάλαβα ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μια διάθεση -δεν θέλω να τη χαρακτηρίσω. Προηγουμένως λέγατε “μην ενοχλείστε εσείς, δεν σας πειράζουμε εσάς”. Για ποιο λόγο πειράζετε τους άλλους, σκέφτηκα εγώ. Και μου απάντησαν -ένας, όχι ο πρώτος- ότι πάνε για τους παρανόμους, οι νόμιμοι να μη φοβούνται. Τους είπα ότι αυτό σημαίνει παρακράτος και ξέρουμε τι έχει κάνει το παρακράτος στην Ελλάδα. Το παρακράτος δολοφόνησε τον Λαμπράκη κ.λπ. και μου απάντησαν “σας παρακαλούμε, κυρία μου, εμείς ήρθαμε να κάνουμε αυτό που δεν κάνει το κράτος”. Ενας άλλος με περιγέλασε και μου είπαν ότι είμαι “Κορέα” και τους είπα ότι έχουν παντελή ιστορική σύγχυση».

Επίσης η μάρτυρας περιέγραψε την ομάδα των χρυσαυγιτών ως «ένα άγημα ανθρώπων που ήρθαν σε παράταξη και περάσανε μπροστά από μας. Είδα με τα μάτια μου ότι κάποιοι από αυτούς αναποδογύρισαν πάγκους. Ηταν σε στρατιωτική κατάταξη, σε δυάδες ο ένας πίσω από τον άλλον. Ελεγαν και στους άλλους “μη φοβάστε, εμείς ήρθαμε για άλλους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.