«Εδώ κάνουν κουμάντο οι Ναζί» [6/4/2017]

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 6/4/2017)

Άλλη μία από τις δεκάδες συσχετισμένες δικογραφίες του παραπεμπτικού βουλεύματος – με βάση το οποίο δικάζονται οι βουλευτές, ηγετικά στελέχη και μέλη της Χ.Α. με την κατηγορία της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση – εξετάστηκε σήμερα (Πέμπτη) στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για τον ξυλοδαρμό απόφοιτου Γ’ Λυκείου, τον Αύγουστο του 2013 στην Πάτρα, από τρεις άντρες με μπλούζες και διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

Όπως κατέθεσε ο Ευστάθιος Αντίοχος, πατέρας του ανήλικου τότε μαθητή – καθώς δεν είχε κλείσει ακόμα τα 18 – που σήμερα σπουδάζει στο Μαθηματικό Πάτρας, η επίθεση έγινε στις 9 το βράδυ, κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, καθώς ο νέος πήγαινε στην πλατεία να συναντήσει τους φίλους του: «Το μόνο που άκουσε ήταν φωνές 3 ατόμων που έτρεχαν προς αυτόν και του έλεγαν “σταμάτα όπως είσαι”. Υπήρχε επαφή οπτική με τα γραφεία. Φοβήθηκε και σταμάτησε. Δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι κοντά. Τρεις άντρες νεαρής ηλικίας που φορούσαν παντελόνια παραλλαγής με άρβυλα και μαύρες μπλούζες που στο ένα μανίκι είχαν την ελληνική σημαία και το άλλο το σήμα της Χ.Α. και από πίσω άσπρα γράμματα που έγραφαν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Ο μάρτυρας μετέφερε την εμπειρία του γιου του, όπως του τη διηγήθηκε ο ίδιος αμέσως μετρά τον ξυλοδαρμό, ενώ βρισκόταν στην Ασφάλεια:

Οι τρεις χρυσαυγίτες με έντονο ύφος ζήτησαν από τον νέο να τους δείξει την ταυτότητά του -όπως ακριβώς έκαναν τότε οι αντίστοιχες ομάδες κρούσης στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Πλατεία Αμερικής. Εκείνος, τρομοκρατημένος, απάντησε ότι δεν είχε μαζί του ταυτότητα, τον ανάγκασαν να κάτσει στο πεζοδρόμιο και ενώ ήταν σκυμμένος άρχισαν να τον δέρνουν με κλωτσιές και μπουνιές, στο πρόσωπο και στο σώμα.

Όπως κατέθεσε ο πατέρας του, τη στιγμή του ξυλοδαρμού οι δράστες δήλωσαν ξεκάθαρα την πολιτική τους ταυτότητα και το λόγο της επίθεσης, φωνάζοντάς του «εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας, ο μόνος λόγος που ο γιος του έπεσε θύμα της ναζιστικής βίας ήταν ότι «δεν τους άρεσε η φάτσα του, γιατί είχε κοτσίδα, είχε σκουλαρίκια και γένια και δεν προσομοίαζε στα γούστα τα δικά τους. Αυτό είναι φαινόμενο που παρατηρείται και έχει παρατηρηθεί και με τον φοιτητή τώρα που απλά δεν τους άρεσε η φάτσα του».

Ανατριχιαστικές ομοιότητες 

Ο μάρτυρας αναφέρεται βέβαια στον άγριο ξυλοδαρμό του 24χρονου φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου, λίγα μέτρα από τα κεντρικά γραφεία της Χ.Α., από τάγμα εφόδου με επικεφαλής το Χρήστο Ζέρβα, υπεύθυνο ασφαλείας της ναζιστικής οργάνωσης και δεξί χέρι του αρχηγού Μιχαλολιάκου.

Οι ομοιότητες της επίθεσης που δέχθηκε πριν τέσσερα χρόνια ο μαθητής στην Πάτρα, με το νέο τυφλό δολοφονικό χτύπημα των ταγμάτων εφόδου είναι ανατριχιαστικές: Και στις δύο περιπτώσεις οι επιθέσεις έγιναν λίγα μέτρα από τα γραφεία της οργάνωσης, και στις δύο περιπτώσεις οι άγνωστοι στους δράστες νέοι στοχοποιήθηκαν με μόνο κριτήριο την εμφάνισή τους – επειδή οι ναζί τούς θεώρησαν ότι η φυσιογνωμία και το ντύσιμό τους παραπέμπει σε όσους η ναζιστιική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Η βασική διαφορά – πέρα από τη βαρύτητα του χτυπήματος – είναι ότι τώρα η αντίδραση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ήταν άμεση, με τη σύλληψη και την προφυλάκιση του Χρήστου Ζέρβα για κακούργημα. Αντίθετα, τέσσερα χρόνια πριν, κυριαρχουσε ακόμα  ο φόβος των θυμάτων, η απροθυμία των μαρτύρων να καταθέσουν και η ατιμωρησία των δραστών.

«Φοβάμαι ακόμα και σήμερα. Ότι μπορεί να έχει συνέπειες στην προσωπική και την οικογενειακή μου ζωή και στη ζωή του παιδιού μου», είπε ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα και σε ερωτήσεις της προέδρου αν επιδίωξε να μάθει την ταυτότητα των δραστών.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου, φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή», παραδέχθηκε αργότερα ο πατέρας, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.

«Φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή, γιατί δε δίστασαν να χτυπήσουν το γιο μου, να σκοτώσουν τον Φύσσα, να χτυπήσουν το φοιτητή πρόσφατα. Σε μένα θα διστάσουν;», είπε, θεωρώντας ότι οι επιθέσεις των χρυσαυγιτών  δεν είναι μεμονωμένες, αλλά έχουν σκοπό την τρομοκράτηση  και γίνονται από άτομα «εκπαιδευμένα»”. Ο ίδιος ο δικηγόρος αναφέρθηκε στα ρατσιστικά πογκρόμ και τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Πάτρα, αλλά και τον ξυλοδαρμό φίλου του γιου του, που όπως ο ίδιος του είπε «του έσπασαν τα δόντια χρρυσαυγίτες».

Προσπάθησαν να πλήξουν την αξιοπιστία των μαρτύρων

Πριν την εξέταση του μάρτυρα, ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός των πέντε πρώτων συσχετισμένων υποθέσεων της δικογραφίας, από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ακολούθησαν κοινή υπερασπιστική γραμμή, προσπαθώντας να πλήξουν την αξιοπιστία των μαρτύρων, κυρίως με προσωπικούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς,  υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι καταθέσεις τους δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν, επειδή «οι μεν αυτόκλητοι μάρτυρες είναι αναξιόπιστοι, οι δε αυτόπτες μάρτυρες επηρεάζονται από την πολιτική Αγωγή και τα ΜΜΕ».

Με τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» τα έβαλε ο συνήγορος του Λαγού, λέγοντας ότι «θεωρείται ευαγγέλιο η εφημερίδα που λέει για το gay pride και αποκαλεί τους συνηγόρους υπεράσπισης “συνήγορο χρυσαυγίτη”».

Αντίστοιχα ο Γ. Μιχαλόλιας, συνήγορος του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου και του βουλευτή Κουκούτση, προσπάθησε να αμφισβητήσει τη συμμετοχή του βουλευτή Λαγού στην επίθεση στο Συνεργείο: «Από πού προκύπτει η παρουσία του Λαγού;», ρώτησε ρητορικά αντί σχολιασμού, ξεχνώντας βολικά ότι στη μοτοπορεία που επιτέθηκε στο στέκι, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού, ενώ πριν και μετά την επίθεση έχει ανταλλάξει πλήθος μηνυμάτων με άλλα στελέχη της οργάνωσης που αποδεικνύουν τον καθοδηγητικό του ρόλο και τη φυσική του παρουσία στην επίθεση.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο (Παρασκευή) στον Κορυδαλλό, μετά τις 11.00 το πρωί, εξαιτίας της δίωρης στάσης εργασίας του προσωπικού του Εφετείου Αθηνών, που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση του Εφετείου, που οδηγεί σε δυσλειτουργία το δικαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.