Αποτίμηση μαρτυρικών καταθέσεων για συσχετισμένες δικογραφίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής θα προχωρήσουν σε κατ’ άρθρο 358ΚΠΔ σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων για τις συσχετισμένες δικογραφίες που έχει εξετάσει μέχρι στιγμής το δικαστήριο (Συνεργείο, Αντίπνοια, εμπρησμός καταστήματος Καμερουνέζου στην Πλατεία Αμερικής, σπάσιμο Τανζανικής Κοινότητας, ρατσιστικές επιθέσεις, επίθεση σε 16χρονο μαθητή στο Π. Φάληρο, Πακιστανοί Ιεράπετρας). Ακολουθεί μια πρώτη αποτίμηση των καταθέσεων.

——————

Ήδη στο δικαστήριο έχει γνωστοποιηθεί η ύπαρξη και δράση πολυπρόσωπων ομάδων κρούσης (“ταγμάτων εφόδου” κατά το παραπεμπτικό βούλευμα), ομάδων ατόμων δηλαδή της Χρυσής Αυγής που δρουν οργανωμένα, δομημένα και ιεραρχικά, και είναι σε ετοιμότητα να τελέσουν και τελικά τελούν εγκληματικές πράξεις.

Έχει ήδη αναδειχτεί το modus operandi, ένας συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας:

  • Αριθμός: πολλοί εναντίον λίγων.

  • Υπεροπλία: Ένοπλοι εναντίον άοπλων.

  • Ταχύτητα: Ταχεία προσέλευση συνήθως με μηχανές και αυτοκίνητα.

  • Πολιτική ταυτότητα: Δήλωσή της, είτε με ρούχα είτε με συνθήματα και λόγο.

  • Έφοδος: Αιφνιδιασμός, καταδρομική επίθεση.

  • Χρόνος επίθεσης: Σύντομο χρονοδιάγραμμα.

  • Λήξη: Εξίσου αιφνιδιαστική με την έναρξη.

Στόχος: είναι οι εχθροί της οργάνωσης, μετανάστες ή ιδεολογικοί και πολιτικοί αντίπαλοι.

Σκοπός: είναι, εκτός του ανθρωποκτόνου αποτελέσματος, η τρομοκράτηση ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων, όχι μονο του προσώπου που χτυπιέται αλλά της ιδιότητας που αυτό έχει στα μάτια του δράστη.

Κίνητρο: είναι η ναζιστική ιδεολογία βάσει της οποίας γίνεται η επιλογή των στόχων, ένα κίνητρο που μπορεί να συντρέχει και με άλλα (οικονομικά, κλπ).

Ρόλος της ηγεσίας της οργάνωσης: οργανώνει, προαναγγέλλει και καθοδηγεί τις ομάδες κρούσης.

Με βάση αυτά τα πορίσματα της διαδικασίας κατά το στάδιο εξέτασης μαρτύρων για τις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις (ανθρωποκτονία Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ, απόπειρα ανθρωποκτονίας μελών ΚΚΕ και ΠΑΜΕ), ακολουθεί σχετικός σχολιασμός για τις συσχετισμένες δικογραφίες:

Συνεργείο (μάρτυρες Τσαφολόπουλος, Δριμυλής, Γώγουλος, Κίσσας)

Στις 10 Ιουλίου 2013 και ώρα απογευματινή, 30 δικάβαλα μηχανάκια, με επιβαίνοντες άντρες-μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, με τα διακριτικά της οργάνωσης, μαύρα μπλουζάκια και κάποιοι παντελόνια παραλλαγής, ξεκίνησαν από τα γραφεία της οργάνωσης στον Άλιμο με κατεύθυνση την Ηλιούπολη. Η συγκεκριμένη ομάδα με αρκετούς από τους επιβαίνοντες να κρατάνε ρόπαλα (με τις ελληνικές σημαίες τυλιγμένες στο κοντάρι) πέρασαν κάτω από το ΑΤ Ηλιουπόλεως συντεταγμένοι ανά τριάδες, όπως κατέθεσε ο αστυνομικός Γώγουλος. Μόλις οι μηχανές έφτασαν μπροστά στον χώρο Συνεργείο, έναν κοινωνικό χώρο με πλούσια κοινωνική και αντιφασιστική δράση στην Ηλιούπολη, τα άτομα φώναξαν το σύνθημα ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, περικύκλωσαν ημικυκλικά τον χώρο και σταμάτησαν έξω από αυτόν. Οι συνοδηγοί κατέβηκαν από τα μηχανάκια (υπήρχαν δηλαδή από πριν κατανεμημένοι ρόλοι), επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στον υπεύθυνο του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή την ώρα που αυτός φυγάδευε ανήλικα άτομα τα οποία συμμετείχαν σε μάθημα αγγλικών, τον χτύπησαν με ρόπαλα, γροθιές και μπουνιές, ενώ άλλοι εισέβαλαν και κατέστρεψαν τον χώρο. Η επίθεση διήρκησε αστραπιαία και ολοκληρώθηκε με την εξίσου αιφνιδιαστική αποχώρηση των επιτιθέμενων. Περίοικοι φωτογράφισαν την επίθεση και κατέγραψαν πινακίδες μηχανών, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν άτομα που έλαβαν μέρος σε αυτήν. Οι πινακίδες δόθηκαν παραυτα στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κύριο Ψοχιό που ήταν ο πρώτος που προσήλθε στο σημείο (και κακώς δεν κλήθηκε ως μάρτυρας στο ακροατήριο, μιας και ο Γώγουλος προσήλθε αρκετά αργότερα).

Από την κατάθεση του μάρτυρα Δριμυλή προέκυψε περαιτερω οτι η ηγεσία της Χρυσής Αυγη – τόσο τοπική όσο και κεντρική – ήταν παρούσα στη διάρκεια της επίθεσης. Από τις φωτογραφίες του γιατρού κυρίου Χρήστου Σπηλιώτη, τις οποίες ο ίδιος έλαβε από το σπίτι του στον πρώτο όροφο κατά τη διάρκεια της επιθεσης, ταυτοποιήθηκε η παρουσία και συμμετοχή στην επίθεση των Θωμά Μπαρέκα, γραμματέα της ΤΟ Πειραια, Γιώργου Τσακανίκα, μέλους του 5μελούς της ΤΟ Νίκαιας και Νίκου Μίχου, βουλευτή της οργάνωσης. Από πληροφορίες περιοίκων και την πινακίδα του οχήματός του, προκύπτει αυτοπρόσωπη παρουσία του βουλευτή Γιάννη Λαγού με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση Δριμυλή, στη δικογραφία περιέχονται μηνύματα από το κινητό Λαγού από το οποίο προκύπτει η οργάνωση της καταδρομικής επίθεσης και η συμμετοχή του Λαγού σ’ αυτή πριν και μετά την εκτέλεσή της, με χαρακτηριστικότερο το μήνυμα “ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΑΜΕ”.

Αντίπνοια (μάρτυρες Ruben Sans, Μηλιαράκης, Γερούκη, Μάργαρη)

Στις 30 Ιουνίου 2008 και ώρα απογευματινή, περίπου δεκαπέντε μηχανές με επιβαίνοντες άντρες-μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν συγκροτημένα από κοινό σημείο το οποίο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι υποδεικνύουν στις απολογίες τους και κατευθύνθηκαν στο αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια που βρίσκεται στα Πετράλωνα. Η ώρα της επίθεσης είχε επιλεγεί επιμελώς, καθώς εκείνη την ώρα γίνονταν μαθήματα ισπανικών, δεν υπήρχε δηλαδή μαζικότητα στον χώρο, γεγονός που δείχνει ότι της επίθεσης προηγήθηκε παρακολούθηση και σχεδιασμός. Η επίθεση ξεκίνησε με άτομο της ομάδας να εισέρχεται στην αίθουσα και να δηλώνει την πολιτική ταυτότητα των επιτιθέμενων (“Εχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ, μουνιά θα πεθάνετε”). Μετά τη δήλωση που είχε θέση παραγγέλματος, 10 μαυροφορεμένα ατομα εισέβαλαν στο χώρο, φορώντας κράνη και κρατώντας σκεπάρνια, σπρέυ πιπεριού, μαχαίρια, κλπ, βανδάλισαν τον χώρο και επιτέθηκαν με μαχαίρια και δολοφονικό σκοπό στους δύο άντρες που βρίσκονταν σ’ αυτόν. Η επίθεση έληξε σε ελάχιστα λεπτά με παράγγελμα λήξης “τέλος χρόνου” στο οποίο υπάκουσαν όλοι οι επιτιθέμενοι οι οποίοι αποχώρησαν εξίσου αιφνιδιαστικά, εποχούμενοι στα μηχανάκια τους από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες.

Για την υπόθεση αυτή εχει υπάρξει, σε βάρος των κατηγορουμένων Σιατούνη και Στράτου, αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ρητή αναφορά στη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκε η συγκεκριμένη επίθεση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, και σύμφωνα με δημοσιεύματα που επιβεβαιώνονται από τη δικογραφία, ο Βασίλης Σιατούνης ήταν ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, μέλος της ΚΕ της οργάνωσης, η οποία κατά τα άλλα – ως συνήθως – δήλωσε ότι καμία σχεση δεν έχει με την επίθεση και οτι τα σχετικά δημοσιεύματα ηταν συκοφαντικά. Ο αρχηγός της οργάνωσης επιβράβευσε έμπρακτα τον Σιατούνη για τη δολοφονική επίθεση, δίνοντάς του θέση στα ψηφοδέλτιο της οργάνωσης στις δημοτικές εκλογές του 2010 σε ψηφοδέλτιο που ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος ήταν επικεφαλής. Τον Μάιο του 2011, Κασιδιάρης και Λαγός μετέβησαν στη δίκη των Σιατούνη και Στράτου για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη της οργάνωσης τραμπουκίζοντας τα θύματα, αναλαμβάνοντας έτσι ακόμα μια φορά την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης από πλευράς Χρυσής Αυγής.

Επίθεση σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα (μάρτυρες Μπιλάλης, Κάπουας, Λιακάτ Αλί, Χανίφ Μοχάμαντ, Μαζάρ Ικμπάλ)

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 και ώρα βραδινή (κατά τις 8μμ), 10-12 μέλη και υποστηρικτές της ΧΑ, όλοι τους άντρες, μετέβησαν με αυτοκίνητα στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας. Επιχείρησαν έλεγχο στο ελαιοτριβείο του χωριού, με σκοπό να διαπιστώσουν αν υπήρχαν Πακιστανοί εργαζόμενοι. Ο ισχυρισμός ότι οι κατηγορούμενοι πήγαν στη Βαϊνιά (ομολογείται η παρουσία στον χώρο των μελών της ΧΑ και μάλιστα με την κομματική τους ιδιότητα) αλλά για να ζητήσουν λάδι για μια άπορη οικογένεια κατέπεσε στο ακροατήριο, αφού με βεβαιότητα ο μάρτυρας κύριος Πέτρος Κάπουας κατέθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα. Μάλιστα ο μάρτυρας είδε 10 άντρες ντυμένους με μαύρα μπλουζάκια (οχι μαυροπουκαμισάδες, για να μην υπάρχει σύγχυση με άλλα άτομα) έξω από το ελαιοτριβείο. Την ίδια εικόνα επιβεβαίωσε και ο μάρτυρας Ανδρέας Μπιλάλης, αρκετά εμπλουτισμένη, καθως εκείνος είχε ήδη γνώση προγενέστερων ρατσιστικών επιθέσεων με μολότοφ στο σπίτι των Πακιστανών το οποίο ο ίδιος εκμίσθωνε. Ο μάρτυρας Μπιλάλης είδε την ομάδα των Χρυσαυγιτών να μην φεύγει από τη Βαϊνιά, αλλά να κατευθύνεται στο αντλιοστάσιο, δλδ προς το σπίτι των Πακιστανών, με ξύλινα ρόπαλα στα χέρια τα οποία περισυνέλεξαν από παρακείμενη οικοδομή. Εκεί αναγνώρισε και έναν εκ των κατηγορούμενων, τον Σάββα Γαροφαλάκη. Αναμεσα στα άτομα της Χρυσής Αυγής, ταυτοποίησε εκ των υστέρων και τον Γιώργο Πετράκη. Οι δραστες, αφού εντόπισαν το σπίτι των Πακιστανών, το οποίο δεν θα μπορούσαν να εντοπίσουν αν δεν το γνώριζαν εκ των προτέρων, εισέβαλαν στην πρόχειρη από νάιλον εξωτερική κατασκευή, χτύπησαν τον Χανίφ Μοχάμαντ με ρόπαλα, γροθιές και κλωτσιές. Στη συνέχεια εντόπισαν και τους Λιακάτ Αλί και Μαζάρ Ικμπάλ που έρχονταν από το χωριο, τους χτύπησαν, μάλιστα τον Μαζάρ Ικμπαλ με ρόπαλα στο κεφάλι με αποτέλεσμα αυτός να χρειαστεί ράμματα. Οι δράστες μετά από λίγα λεπτά αποχώρησαν γρήγορα από το σημείο. Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν στη συνέχεια άπαντες ως μέλη της τοπικής οργάνωσης Ιεράπετρας της ΧΑ (μάλιστα ήταν και μέλη του 5μελους, ήταν στελέχη δηλαδή της οργάνωσης, επρόκειτο για ολόκληρη την τοπική ηγεσία).

Για την επίθεση υπάρχει ήδη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, η οποία θα αναγνωστεί στο δικαστήριο σε μεταγενεστερη φάση. Αυτό όμως που ήδη ξέρει το δικαστήριο είναι η προταθείσα ένσταση εκκρεμοδικίας που έχουν υποβάλει οι 3 εκ των 5 κατηγορουμένων διά του δικηγόρου τους. Και η βάση αυτής της ένστασης είναι ότι η ένωση προσώπων που τέλεσε το αδίκημα στην Ιεράπετρα (εκεί το πλημμεληματικό αδίκημα της συμμορίας) είναι η ίδια με την ένωση προσώπων που δικάζεται στην υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Είναι δηλαδή η Χρυσή Αυγή. Και γι’ αυτό έχει ζητήσει ο συνήγορος να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας. Από ‘κει και μόνο προκύπτει το περιεχόμενο της ως άνω απόφασης.

Από τις τρεις αυτές επιθέσεις προκύπτει απόλυτη επιβεβαίωση του παραπεμπτικού βουλεύματος και των όσων έχουν προκύψει από τις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις.

Επίθεση σε 16χρονο μαθητή στο Π. Φάληρο (μάρτυρες Καμπιώτη Άρτεμις, Δερμετζίδης Ιορδάνης, Δερμετζίδης Φοίβος, Γκάγκα Μαρία, Κουρσόπουλος Κίμων, Δαμιανοπούλου Ελένη)

Ωστόσο στο βούλευμα, εκτός της δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, περιγράφεται ένα άλλο είδος δράσης και επιθέσεων της οργάνωσης: συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “καταγράφονται και συχνές βίαιες δράσεις ιδιαίτερης βαρύτητας από μέλη της ΧΑ σε μικρές ομάδες των δύο έως πέντε ατόμων που ενεργούσαν είτε προγραμματισμένα (έβγαιναν για να χτυπήσουν αλλοδαπους) είτε παρεμπιπτόντως στο πλαισιο της καθημερινότητάς τους, πάντοτε όμως έχοντας την πεποίθηση (και ορθώς) οτι ενεργούν ως γνήσιοι Χρυσαυγίτες στο πλαίσιο του αγώνα τους για την επικράτηση του “εθνικισμού” με την εξόντωση των εχθρών του”.

Είναι σαφές ότι μια τέτοια επίθεση είναι η επίθεση των Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη σε βάρος του μαθητή Φοίβου Δερμετζίδη, τα πραγματικά περιστατικά της οποίας έχουν ήδη κριθεί. Δυο σημεία αξίζουν σχολιασμό. Το πρώτο είναι οτι η προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της υπόθεσης απέτυχε εξαιτίας της κατάθεσης της ίδιας της Καμπιώτη που με το να αρνηθεί κάθε σχέση του Αποστολόπουλου με τη ΧΑ συνελήφθη ψευδόμενη. Κι αυτό γιατι ο ίδιος ο Αποστολοπουλος παραδέχεται στα απολογητικά του υπομνήματα αυτό που οι μάρτυρες κατέθεσαν, ότι δηλαδή είχε κάρτα υποστηρικτή της οργάνωσης, στα γραφεία της οποίας ο ίδιος ειχε προσέλθει, όπως το είχε κάνει και η Καμπιωτη, γι’ αυτό και ελάμβανε μηνύματα, κοκ. Με το να αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση του Αποστολόπουλου με τη ΧΑ,  όπως και με το να αρνείται κάθε εμπλοκή της στην απόπειρα κατά του Φοίβου, η Καμπιώτη αποδείχτηκε πλήρως αναξιόπιστη. Το δεύτερο είναι η αφορμή και το κίνητρο της επίθεσης. Στις υποθέσεις ρατσιστικής και φασιστικής βίας, το θύμα δεν επιλέγεται βάσει του τι είναι, αλλά βάσει της εικόνας που ο θύτης έχει σχηματίσει για αυτό. Σημασία δεν έχει τόσο η ενέργεια του Φοίβου να γράψει “αντιφά” στο θρανίο της Καμπιώτη και να τη νουθετήσει όσον αφορά τη στράτευσή της στη ΧΑ, όσο ο τρόπος που ο Αποστολόπουλος προσέλαβε αυτή την κίνηση, αξιολογώντας την ως εχθρική προς τον ίδιο και την οργάνωση. Αυτό ειναι ενα σημαντικό στοιχείο για τον χαρακτήρα της δράσης της οργάνωσης και του συγκεκριμένου είδους εγκληματικότητας, αλλά και της ιδιαίτερης κοινωνικής και ποινικής της απαξίας.

Ρατσιστικές επιθέσεις (μάρτυρες Τζαβέντ Ασλάμ, Ναϊμ Ελγαντούρ, Σεκ Χαντίμ, Σαλούμ Φράνσις)

Εδω έχουμε μια βία που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι το πλήθος των περιστατικών, ιδίως την περίοδο 2011-2013. Μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ για εκατοντάδες επιθέσεις, στην πλειοψηφία τους κατά σκουρόχρωμων μεταναστών από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και αφρικανικές χώρες. Αναφέρθηκε ήδη η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και οι καταγραφές οργανώσεων που υπάρχουν στη δικογραφία. Δύο στοιχεία αξίζει να αναφερθούν: α. το modus operandi που ταιριάζει με τις ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής και β. η μεγάλη μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων μετά την έναρξη της ποινικής δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής το Σεπτέμβριο του 2013, γεγονός που αποδεικνύει τον οργανωμένο χαρακτήρα της πλειοψηφίας αυτών των επιθέσεων. Αυτό δηλαδή που είπε ο Ναϊμ Ελγαντούρ ότι “οι μετανάστες χρωστάμε τη μείωση των επιθέσεων στο αίμα του Παύλου Φύσσα”.

Από αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις, λίγες βρήκαν το δρόμο στα δικαστήρια. Κι αυτό γιατι τα θυματα φοβόντουσαν να τις καταγγείλουν καθώς στην πλειοψηφία τους δεν είχαν χαρτιά, όπως φάνηκε στην περίπτωση των Πακιστανών της Ιεράπετρας που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν αν και υπήρξαν τα θύματα. Τέτοια είναι και η περίπτωση της απόπειρας εμπρησμού του μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου στην Πλατεία Αττικής (για τον οποίο κατέθεσε ο Ναϊμ Ελγαντούρ) με παρολίγον θύματα 40 άτομα υπηκοότητας Μπαγκλαντές στις 30 Οκτωβρίου 2010. Γνωρίζουμε την πολιτική ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, γιατί οι ίδιοι φρόντισαν να την κοινοποιήσουν γεμίζοντας τον εξωτερικό χώρο με αυτοκόλλητα της “Ελληνικής Αυγής”, του συνδυασμού του Μιχαλολιάκου για τον δήμο της Αθήνας (επεδείχθησαν οι σχετικές φωτογραφίες).

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες υποθέσεις που φτάσανε στα ακροατήρια. Μια τέτοια ήταν ο εμπρησμός του καταστήματος Cointreau στις 13/5/2013 στην πλατεία Αμερικής για την οποία κατέθεσε ο Σεκ Χαντίμ (και προγενέστερα της Τανζανικής Κοινότητας στις 25/9/2012 για την οποία κατέθεσε ο Σαλούμ Φράνσις). Δυο σημεία: α. αφενός, ο καθ΄ ομολογίαν του δραστης Νικόλαος Παπαβασιλείου ταυτοποιήθηκε σε φωτογραφίες ως συμμετέχων στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και μάλιστα μαζί με τον κατηγορούμενο Ρουπακιά. Σε προγενέστερη φάση της διαδικασίας, ο Ρουπακιάς είχε ταυτοποιηθεί σε φωτογραφίες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, β. αφετέρου, η δράση των ομάδων αυτών είχε τα χαρακτηριστικά περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, με ελέγχους χαρτιών, απόπειρες προστασίας καταστημάτων, μαχαιρώματα, κοκ.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει απόλυτη επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου τόσο για την τέλεση των εγκληματικών πράξεων όσο και για την διάπραξή τους στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.