Βγήκαν παγανιά στη Βαϊνιά [16/3/2017]

Ο έτερος χρυσαυγίτης κατηγορούμενος για την επίθεση στη Βαϊνιά και πυρηνάρχης Ιεράπετρας, Αριστόδημος Δασκαλάκης (δεξιά ο ψυχίατρος Παρασχάκης).

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 17/3/2017)

Ολα τα χαρακτηριστικά της προσχεδιασμένης ρατσιστικής επίθεσης είχε ο άγριος ξυλοδαρμός Πακιστανών εργατών από χρυσαυγίτες στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2013.

Οπως έχει αποφανθεί το Πλημμελειοδικείο Λασιθίου, το οργανωμένο σχέδιο καταστρώθηκε στα γραφεία της Χ.Α. Ιεράπετρας και εκτελέστηκε από ομάδα 11 χρυσαυγιτών –από τους οποίους οι 5 ταυτοποιήθηκαν και καταδικάστηκαν.

Οι χρυσαυγίτες πήγαν στο συνεταιριστικό ελαιουργείο, γυρεύοντας όχι λάδι –όπως ισχυρίζονται– αλλά «πού δουλεύουν Πακιστανοί», για να τους σπάσουν τα κεφάλια. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν επιχειρήσει δύο φορές να κάψουν τους μετανάστες ζωντανούς πετώντας μολότοφ.

Η κοινότητα των Πακιστανών εργατών και οι χωριανοί γνώριζαν ότι τις επιθέσεις τις είχαν οργανώσει χρυσαυγίτες, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ως «εγκέφαλο» το στέλεχος της Χ.Α. Ιεράπετρας Γ. Πετράκη, καταδικασμένο για βιασμό ανήλικης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν οι χθεσινές καταθέσεις των μαρτύρων στο Εφετείο Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Πακιστανός εργάτης Μαζάρ Ικμπάλ, που χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι, περιέγραψε τη στιγμή που όρμησαν στο σπίτι τους «10-12 άτομα, με μαύρα ρούχα και μας χτυπούσαν με καδρόνια φωνάζοντας».

Οπως κατέθεσε, η αστυνομία τούς γνωστοποίησε ότι οι δράστες ανήκουν στη Χρυσή Αυγή. Για τις επιθέσεις με μολότοφ είπε πως όλη η κοινότητα γνώριζε ότι έγιναν από τη Χ.Α.: «Μιλήσαμε μεταξύ μας οι ομοεθνείς, το είπαμε στην κοινότητά μας. Είπαν να προσέχουμε, γιατί στην Αθήνα είναι πολύ χάλια τα πράγματα. Οταν βρίσκουν μόνο έναν Πακιστανό, τον χτυπάνε. Η Χρυσή Αυγή, χρυσαυγίτες».

Διάψευση

Ο διαχειριστής του ελαιοτριβείου Πέτρος Καπούας στην κατάθεσή του κατέρριψε τους ισχυρισμούς των καταδικασμένων χρυσαυγιτών ότι δήθεν έψαχναν λάδι για άπορη οικογένεια. Απαντώντας κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση του εισαγγελέα αν κάποιος ζήτησε να αγοράσει λάδι, είπε ότι η μόνη ερώτηση που του έκαναν οι «γεροδεμένοι με τις μαύρες μπλούζες» ήταν αν απασχολεί Πακιστανούς.

Σε ερώτηση τι γνωρίζει για τη δράση της Χ.Α. απάντησε ότι σπέρνουν την τρομοκρατία: «Οπου πάνε δέρνουν τους αλλοδαπούς. Τρομοκρατία δεν είναι όταν δέρνεις κάποιον και φοβάται;».

Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του Ανδρέα Μπιλάλη, μηχανικού στο ελαιουργείο και ιδιοκτήτη του σπιτιού που μένουν ώς σήμερα οι Πακιστανοί εργάτες. Είδε τους 11 χρυσαυγίτες πριν κάνουν την επίθεση, να παίρνουν δοκάρια από γιαπί για να χτυπήσουν. Ανήσυχος ειδοποίησε τηλεφωνικά κάποιους εργάτες να φύγουν, «γιατί μόνο έτσι θα γλίτωναν», και κατέγραψε πινακίδες αυτοκινήτων των δραστών.

«Αν έχω τύψεις για κάτι, είναι που δεν μπόρεσα να βρω και άλλους… Μου φάνηκαν αιώνες εκείνες οι στιγμές», είπε φορτισμένος ώς σήμερα για όσα συνέβησαν, συσχετίζοντας ξεκάθαρα την επίθεση με τη δράση της Χ.Α. στην Ιεράπτερα.

Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίζεται τη Δευτέρα στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.