(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 1/3/2017)
Τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του θυμίζουν οι προσπάθειες των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής να αποφύγουν πάση θυσία τη βάσανο των μαρτυρικών καταθέσεων, παρακωλύοντας την ακροαματική διαδικασία με κάθε είδους παρελκυστικές τακτικές.
Μάλιστα, όσο η δίκη πλησιάζει στην κορύφωσή της, καθώς εξετάζονται οι συσχετισμένες υποθέσεις για την εγκληματική οργάνωση, τόσο πιο απονενοημένες γίνονται οι μεθοδεύσεις της υπεράσπισης.
Αυτή τη φορά οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών ζήτησαν με γραπτή ένσταση να αποβληθεί ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης αλλά και να ακυρωθεί το σύνολο της διαδικασίας, να θεωρηθεί η δίκη ως μη γενόμενη και… να ξαναρχίσει από την αρχή, επικαλούμενοι το άρθρο 234 του Κώδικα Πονικής Δικονομίας που αφορά τη χρήση διερμηνέων.
Το επιχείρημα που προέβαλλαν ήταν ότι ο Θανάσης Καμπαγιάννης είχε εκτελέσει χρέη διερμηνέα σε κατάθεση άλλου μάρτυρα στην ανακρίτρια το 2013 για τον εμπρησμό του καφέ μπαρ «Cointreau» στην πλατεία Αμερικής, που ανήκε σε μετανάστη από το Καμερούν. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που τώρα εξετάζεται στο πλαίσιο της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση, έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα οι χρυσαυγίτες Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Περρής που πλέον κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Μάλιστα, τότε, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος. Η απόπειρα αποβολής του συνηγόρου πολιτικής αγωγής έπεσε στο κενό. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κατέληξε ότι «το δικαστήριο κρίνει αβάσιμη και απορριπτέα την ένσταση», διευκρινίζοντας ότι «το άρθρο 234 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απαριθμεί αποκλειστικά κατηγορία προσώπων που δεν μπορούν να ορισθούν διερμηνείς».
Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Σεκ Καντίμ, τότε προέδρου της κοινότητας των Σενεγαλέζων και προσωπικού φίλου του ιδιοκτήτη του μπαρ «Cointreau», που περιέγραψε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ταγμάτων εφόδου στην Κυψέλη την περίοδο 2012-2013, με επιθέσεις όχι μόνο σε καταστήματα διοκτησίας μεταναστών αλλά και την έφοδο στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας.
Ο μάρτυρας αποκάλεσε τις επιχειρήσεις των χρυσαυγιτών «περιπολίες», αφού περιλάμβαναν έλεγχο ταυτοτήτων σε μετανάστες «σαν να είναι αστυνομικοί», εκφοβισμό, απειλές «με ξύλα και σίδερα», ενώ αναγνώρισε ότι οι κατηγορούμενοι «φορούσαν στολή τάγματος εφόδου, μαύρη μπλούζα με διακριτικά της Χ.Α. και παντελόνι σαν του στρατού».
Ο μάρτυρας αναγνώρισε τους Παπαβασιλείου, Περρή και Μπολέτη, από φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, αλλά και τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, στέλεχος του πυρήνα Χ.Α. Νίκαιας, σε εγκάρδια πόζα μαζί με τον Παπαβασιλείου.
Η δίκη διακόπηκε ώστε να προσέλθουν και οι άλλοι μάρτυρες της υπόθεσης και συνεχίζεται στις 2 Μαρτίου στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.