(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 28/2/2017)
Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση του μάρτυρα Σεκ Καντίμ, πρώην πρόεδρου της κοινότητας των Σενεγαλέζων, και ιδιοκτήτη παντοπωλείου στην Πλατεία Αμερικής το 2013, που σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας.
Ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής περιέγραψε τη δράση των χρυσαυγιτών, που πραγματοποιούσαν «περιπολίες» όπως είπε στην περιοχή της Κυψέλης, τρομοκρατώντας και απειλώντας μετανάστες, εκβιάζοντας ιδιοκτήτες καταστημάτων ζητώντας χρηματικό αντίτιμο «για να μη σας κλείσουμε το μαγαζί» – όπως έκαναν στον ιδιοκτήτη του Κουαντρό που έχει καταγωγή από το Καμερούν πριν του κάψουν το κατάστημα.
Ο μάρτυρας αναγνώρισε σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν εκτός από τους, ήδη πρωτόδικα καταδικασμένους χρυσαυγίτες Παπαβασιλείου και Περρή και τον κατηγορούμενο Αντώνη Μπολέτη, αλλά και τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιά, στέλεχος του τάγματος εφόδου Νίκαιας.
«Δεν σπάγανε μόνο καταστήματα. Κατέστρεψαν και την Τανζανική κοινότητα. Λέγανε ότι τους ενοχλούνε (σ.σ. οι αφρικανοί μετανάστες) κάνουν φασαρία, τους φέρνουνε γρουσουζιά…» είπε ο μάρτυρας περιγράφοντας το κράμμα ρατσισμού, δυσιδαιμονίας αλλά και προσωπικής ιδιοτέλειας των χρυσαυγίτικων «περιπόλων» που όπως είπε «φορούσαν στολή τάγματος εφόδου, παντελονι σαν του στρατού και μαύρη μπλούζα με τα διακριτικά της Χ.Α.»
«Ήταν 2012, ένα απόγευμα ήμουν απ’ έξω από το μαγαζί μου. Τους είδα να κυνηγάνε παιδιά από την Αφρική, κογκολέζους. Κρατούσανε ξύλινα ρόπαλα και σίδερα. Πρέπει να ήτανε Σεπτέμβριος», απάντησε ο μάρτυρας σε ερώτηση πότε είδε για πρώτη φορά τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου εν δράσει.
«Γιατί λέτε “περιπολία”, μια λέξη που στα ελληνικά παραπέμπει σε στρατό και αστυνομία;» ρώτησε το μάρτυρα ο συνήγορος Θανάσης Καμπαγιάννης”. “Μπαίνουν σε ένα μαγαζί. Π.Χ. το μπαρ Αφρικάνα ή τη Σουζάννα και λένε “θα μας δώσεις λεφτά και μετά θα σε αφήσουμε να είσαι ήσυχος να δουλέψεις”. Έχουν σταματήσει μπαγκλαντέζο μπροστά μου και ζητήσανε χαρτιά σαν να είναι αστυνομικοί».
Σε ρατσιστικές κορώνες επιδόθηκε η συνήγορος των Χρυσαυγιτών κατηγορουμένων Χριστίνα Τσαμπάζη, ρωτώντας μεταξύ άλλων «Γιατί όλοι οι έγχρωμοι Αφρικανοί, το μοναδικό επάγγελμα που ασκείτε είναι να ανοίγετε μπαρ;».
«Εγώ είμαι Αφρικανός και δεν έχω μπει ποτέ σε μπαρ. Και χιλιάδες παιδιά σαν και μένα που ζουν στην περιοχή. Τώρα στην πλατεία Αμερικής είναι μόνο δύο μπαρ που γνωρίζω (που ανήκουν σε Αφρικανούς).
Ερώτηση Συνηγόρου Υπεράσπισης (Τσαμπάζη): « Πήγατε να μιλήσετε στους κατοίκους, για να μη γίνει εμφύλια σύρραξη είπατε. Δηλαδή εσείς οι Αφρικανοί κι εμείς που σας φιλοξενούμε ανήκουμε στην ίδια φυλή;
Απάντηση: «Μας βρίζουν “να πάτε στη χώρα σας, δε θέλουμε μαύρους κι όλα αυτά. Κάποια στιγμή οι Αφρικανοί είχαν νευριάσει πάρα πολύ. Κάναμε και διαδήλωση. Δε θέλουμε να απαντήσουμε με τη βία».
Ερώτηση : «Είπατε ότι σας είπανε αράπηδες, μαύρους, είστε γρουσούζηδες κλπ. Μήπως όμως δημιουργούσατε εσείς επεισόδια;»
Απάντηση: «Δεν μας θέλουν γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Δεν θέλουν τους ομοφυλόφιλους, τους μαύρους, τους άθεους. Νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από εμάς»
Ερώτηση: «Δεν είναι;»
Η δίκη συνεχίζεται με κατάθεση του μάρτυρα Ναίμ Ελγαντούρ, προέδρου της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας.
Άκυρες οι ενστάσεις
Στο κενό έπεσε η απόπειρα των δικηγόρων των χρυσαυγιτών, να αποβάλλουν τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη από τη διαδικασία της δίκης, με το επιχείρημα ότι ασκούσε χρέη διερμηνέα όταν μάρτυρας σχετικός με την υπόθεση της επίθεσης στο μπαρ «Κουαντρό» κατέθετε στην ανακρίτρια το Νοέμβριο του 2013.
Στη συγκεκριμένη δίκη για τον εμπρησμό του καταστήματος ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν στην Κυψέλη από χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου, που τώρα εξετάζεται στα πλαίσια των συσχετισμένων υποθέσεων για την εγκληματική οργάνωση, οι χρυσαυγίτες Γιώργος Περρής και Νίκος Παπαβασιλείου καταδικάστηκαν με 3 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση.
Μάλιστα στην καταδίκη τους συμπεριλήφθηκε η επιβαρυντική διάταξη για τέλεση πράξης βίας «από μίσος προκαλούμενο λόγω φυλής, χρώματος» κλπ, αναγνωρίζοντας το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος.
Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη την ένσταση της υπεράσπισης, που έθετε επιπλέον το εξωφρενικό αίτημα να κηρυχθεί άκυρη όλη η ως τώρα ακροαματική διαδικασία και να ξαναρχίσει από την αρχή.
Οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής επικαλέστηκαν το άρθρο 234 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος ταυτόχρονα μάρτυρας και διερμηνέας στην ίδια δίκη.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να αντιληφθεί ότι πρόκειται για διασταλτική ως και καταχρηστική ερμηνεία του γράμματος του νόμου, επεκτείνοντας την ισχύ του σε διαφορετικές δίκες και σε διαφορετικό χρόνο.
Η εισαγγελέας πρότεινε η ένσταση να απορριφθεί ως άκαιρη, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν απαγορεύει ρητά στον συνήγορο πολιτικής αγωγής που τέλεσε χρέη διερμηνέα στην προδικασία να παρίσταται. Επίσης είπε ότι δεν τίθεται κανένας λόγος ακύρωσης του συνόλου της δίκης, καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα.
Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών Δ. Ζώτος διευκρίνισε το αυτονόητο, ότι όταν ο Θ. Καμπαγιάννης διερμήνευε στο εφετείο το 2013 δεν ήταν και πολιτικός ενάγοντας, ιδιότητα που απέκτησε πολύ αργότερα, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα ασυμβατότητας.
Ο ίδιος ο Θανάσης Καμπαγιάνης είπε ότι η ένσταση των δικηγόρων υπεράσπισης έχει μόνο ένα σκοπό, να ακυρώσει όλη τη διαδικασία.
«Το δικαστήριο κρίνει αβάσιμη και απορριπτέα την ένσταση» κατέληξε η πρόεδρος μετά από σύντομη διαβούλευση, διευκρινίζοντας ότι «το άρθρο 234 απαριθμεί αποκλειστικά κατηγορία προσώπων που δεν μπορούν να ορισθούν διερμηνείς».
Pingback: Σεκ Καντίμ: “Κάνανε περιπολίες, ζητάγανε χρήματα, ελέγχανε χαρτιά” – Άκυρες οι ενστάσεις των χρυσαυγιτών | JailGoldenDawn – pegida-agia-paraskevi