Να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες του Αγίου Παντελεήμονα (Σκορδέλη, κλπ) – δίκη 1/3/2017

O Παναγιώταρος ηγήθηκε διακριτικά της επίθεσης στον Αλέκο Αλαβάνο στις 22/10/2012 στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό” για τη δίκη των “αγανακτισμένων κατοίκων”/χρυσαυγιτών Σκορδέλη Θέμιδας, Παπαδάκη Αλίκης, Σοφιά Ανδρέα, Δήμου Γεώργιου και Γιαννάτου Σπυρίδωνος, που έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 1/3/2017 στο Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 9, αίθουσα 7, πιν. 11), με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης κατά συρροή.

(Κείμενο: Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”, 25/2/2017)

Την Τετάρτη 1η Μάρτη, στις 9 π.μ. στην Ευελπίδων (Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο), δικάζονται οι χρυσαυγανακτισμένοι του Αγίου Παντελεήμονα για την επίθεση με πέτρες, αυγά, γιαούρτια και άλλα συναφή στην ομάδα του αυτοδιοικητικού συνδυασμού “Ελεύθερη Αττική” και στον επικεφαλής της Αλέκο Αλαβάνο, τον Οκτώβριο του 2010 κατά την προεκλογική περίοδο των περιφερειακών εκλογών.

Τότε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα δρούσε υπό το κάλυμμα της περίφημης “επιτροπής πολιτών” που είχαν επιδοθεί στο σπορ των επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων της περιοχής. Παρήλαυναν σε πρωϊνάδικα, μεσημεριανάδικα και μεταμεσονύκτιες “ενημερωτικές εκπομπές” παριστάνοντας τους αγανακτισμένους κατοίκους που αγωνίζονταν κατά της εγκληματικότητας των “λαθρο”μεταναστών. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι “προσωπικότητες” όπως η τότε δήθεν “ακομμάτιστη” κάτοικος Θεμιδα Σκορδέλη, μετέπειτα υποψήφια βουλευτής Α Αθηνών των νεοναζί, σήμερα υπόδικη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ και για μαχαιρώματα προσφύγων μαζί με ομοϊδεάτες της. Άλλη περίπτωση κατηγορουμένου για την υπόθεση είναι ο Σπύρος Γιαννάτος, τότε θερμός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής που πέρασε στο στρατόπεδο των νεοναζί όταν διάφοροι ακροδεξιοί πολιτευτές τύπου Πλεύρη και Γεωργιάδη προτίμησαν την επιστροφή στο μαντρί της ΝΔ αντί για τον αστερισμό του Μιχαλολιάκου.

Η δράση των αντιρατσιστικών οργανώσεων, δημοκρατών κατοίκων, τοπικών συλλογικοτήτων και φορέων καθώς και της αριστεράς, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου των νεοναζί και συντέλεσε στην προφυλάκιση για αρκετούς μήνες κάποιων από τους φασίστες πρωταγωνιστές. Σήμερα οι ακροδεξιές φωνές ξαναδυναμώνουν, συνεπικουρούμενες τόσο από τις πολιτικές λιτότητας όσο και από την πρόσφατη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σ’ αυτό το έδαφος οι φασίστες της ΧΑ επιχειρούν να ξεφύγουν από την απομόνωση και να αποκτήσουν κοινωνική γείωση πετώντας προσφυγόπουλα έξω από τα σχολεία. Την ίδια ώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι ο δολοφόνος Ρουπακιάς και οι προϊστάμενοι του, ενώ κατηγορούμενοι Χρυσαυγίτες στη δίκη της ΧΑ, προκαλούν και επιτίθενται σε μάρτυρες κατηγορίας και αντιφασίστες μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου με την κάλυψη της αστυνομίας.

Η καταδίκη των νεοναζί του Αγίου Παντελεήμονα έχει σήμερα ιδιαίτερη αξία. Μαζί με πλήθος άλλων καταδικών, θα συντελέσει στην απόδειξη της ταύτισης του “κόμματος” ΧΑ με την εγκληματική οργάνωση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ. Η κινητοποίηση του κινήματος αντίστασης και του αντιφασιστικού κινήματος αναδεικνύεται ξανά σε προϋπόθεση ανάσχεσης των φιλοδοξιών των φασιστών. Στο χέρι μας είναι να τους κόψουμε ξανά το δρόμο, όπως το 2013 με το παλλαϊκό κίνημα που επέβαλλε την περιθωριοποίηση των νεοναζί της ΧΑ μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια και η μάχη για την απονομιμοποίηση και καταδίκη των νεοναζί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της κοινής απάντησης των θυμάτων της φτώχειας και του ρατσισμού που είναι απολύτως αναγκαία και εφικτή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την Τετάρτη 1η Μάρτη, στις 9 π.μ. η κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό καλεί για μαζική παρουσία αντιφασιστών εντός της αίθουσας του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (Κτίριο 9) στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

One thought on “Να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες του Αγίου Παντελεήμονα (Σκορδέλη, κλπ) – δίκη 1/3/2017

  1. Pingback: Ο άντρακλάς μου δέρνει’, ‘θα λυγίσω’ ― δίκη Χρυσής Αυγής #gdtrial –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.