(Κείμενο: efsyn.gr, 16/2/2017)
Η εξέταση μαρτύρων για την επίθεση τάγματος εφόδου χρυσαυγιτών στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008 άρχισε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Πρόκειται για τη δεύτερη από τις συσχετισμένες υποθέσεις στη μεγάλη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση για την οποία υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών που λέει ρητά ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη από τη Χ.Α.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι δύο κατηγορούμενοι Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών με πενταετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Στην παρούσα υπόθεση και οι δύο είναι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Σήμερα κατάμεστη ήταν η αίθουσα από μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων και γενικότερα από κοινό της πολιτικής αγωγής, ενώ από την πλευρά της Χρυσής Αυγής δεν είχε εμφανιστεί κανείς.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Γιώργος Μηλιαράκης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια της επίθεσης και νοσηλεύτηκε επί είκοσι μέρες. Περιέγραψε πως βρέθηκε εγκλωβισμένος. «Είδα μαχαίρι, ένα σκεπάρνι να σπάει τζάμια και με ψέκασαν μα σπρέι πιπεριού».
Σε ερώτηση τη προέδρου να εξηγήσει ποιο ρόλο είχε ο καθένας, το μέλος της «Αντίπνοιας» απάντησε «ο πρώτος, ένας μαχαίρωνε, ένας ψέκαζε, ένας έσπαγε, μετά το παράγγελμα εξόδου και η αποχώρηση».
Ο κ. Μηλιαράκης ανέφερε το εξής: «Εκείνη τη μέρα είχαμε μαθήματα Ισπανικών και το ξέρανε όλοι, ήταν ανακοινωμένο με ώρες κ.λπ. εγώ ήμουν μαθητής, συμμετείχαν γενικά πολλοί αλλά έτυχε εκείνη τη μέρα να είμαστε μόνο τέσσερις, δεν ακούσαμε τίποτα πριν μπει ο κρανοφόρος, γιατί ακούγαμε εκείνη την ώρα τραγούδι και προσπαθούσαμε να γράψουμε τι έλεγε. Μπήκε αυτός μέσα, είπε “μουνιά θα σας γαμήσουμε, έχετε τα χαιρετίσματα της Χ.Α. Αυτός μόλις είπε το παράγγελμα εισόδου και έδωσε την ταυτότητα».
Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας: «Αυτός ήρθε κατευθείαν πάνω μου, και έφαγα μια καρέκλα στο κεφάλι, αιμορραγία ράμματα. Και μετά αμέσως είδα με την περιφερειακή μου όραση 10 άτομα που μπήκαν στο χώρο, γιατί δέχθηκα μια σφοδρή επίθεση, από τις φυσιογνωμίες ήταν άνδρες, δεν ήταν πολύχρωμοι, σκούρα ρούχα, μια ομοιομορφία σίγουρα, είχαν σκεπάρνι, κατέβασαν τζαμαρία, σπρέι πιπεριού, εγώ σίγουρα μαχαιρώθηκα και έφαγα σπρέι πιπεριού».
Δέχομαι την πρώτη επίθεση με μια καρέκλα, είμαι στη γωνία με ένα καναπέ, ένα τραπέζι μακρόστενο, πέφτω κάτω ανάσκελα και δέχομαι επίθεση σφοδρή, δέχομαι τι να πω, παλουκιές, βρέθηκα σε μια φάση αυτοάμυνας που δεν έχεις διάυγεια να δεις ποιος είναι εκεί, είδα όμως ένα τσεκούρι να σπάει μια τζαμαρία, είδα ένα μαχαίρι, είδα κάποια άτομα να κάθονται στο χώρο, να παίρνουν το χώρο ας πούμε.
Και στο τέλος ακούστηκε το “τέλος χρόνου” και μετά όλοι έφυγαν συντεταγμένα. Σταμάτησε η επίθεση και φύγανε. Νοσηλεύτηκα 20 μέρες στο νοσοκομείο με 7 φιάλες αίμα, θα ήμουν νεκρός στη θέση του Παύλου Φύσσα αν δεν ήταν η 4η μάρτυρας που είχε διατελέσει νοσοκόμα και διαχειρίστηκε την κατασταση. Το ότι δεν είμαι στη θέση του Παύλου Φύσσα είναι μόνο τυχαίο.”
Ο κ. Μηλιαράκης σημείωσε το ότι άκουσε το «τέλος χρόνου» ήταν για εκείνον «λυτρωτικό, γιατί το να είσαι σε ένα χώρο 55 τετραγωνικών, 4 άτομα εναντίον 10, 4 άτομα άοπλα που δέχονται επίθεση με τσεκούρια, όταν βλέπεις το μαχαίρι να γυαλίζει στο μάτι σου λες τώρα τι θα γίνει. Ο πρώτος πρέπει να ήταν ο επικεφαλής, μάθαμε ότι μετά φύγανε με μηχανές με καλυμμένες πινακίδες, κάμποσα μηχανάκια, η γειτονιά τα είπε αυτά, φύγανε όλοι μαζί, όπως ήρθανε».
Νωρίτερα, κατάθεσε ο Ruben Rontriguez, μέλος στο στέκι, που τραυματίστηκε από μαχαιριά ενός από τους δράστες που είχαν εισβάλει στον χώρο.
Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι «παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου», ενώ τόνισε πως η όλη ενέργεια ήταν απολύτως οργανωμένη λέγοντας χαρακτηριστικά «κομάντο κατάσταση». Είπε μάλιστα πως η επίθεση στο στέκι δεν ήταν μεμονωμένη «ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία, πρέπει να ενταχθεί στην συνθήκη εκείνου του καιρού».
Όπως είπε ο κ. Rontriguez, το επίμαχο απόγευμα και ενώ στο στέκι βρίσκονταν τέσσερα άτομα που έκαναν μάθημα Ισπανικών εισέβαλε στον χώρο ένας σωματώδης με κράνος και σκούρα ρούχα που κρατούσε ένα ρόπαλο και φώναξε «χαιρετίσματα από την Χρυσή Αυγή».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί πως δέχθηκαν επίθεση από την Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας απάντησε «μας επιτέθηκαν γιατί πρεσβεύουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας. Το στέκι είναι ένα σημείο αναφοράς στην γειτονιά». Είπε επίσης πως αν και αρνήθηκε η Χρυσή Αυγή κάθε σχέση της με το περιστατικό «παρότι υπήρχε η ..υπογραφή της” εντούτοις ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για την επίθεση, ο Βασίλης Σιατούνης «ήταν ήδη τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής».
Ο μάρτυρας ανέφερε πως «ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει. Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλο τους”. Κατέθεσε επίσης πως όταν ο ίδιος και μέλη του χώρου, είχαν πάει στα δικαστήρια για να καταθέσουν υπόμνημα για την υπόθεση τους, τους περίμενε εκεί “τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό”.
Από την Πολιτική Αγωγή τέθηκε υπόψη του μάρτυρα το γεγονός πως κατά τις συλλήψεις για την Αντίπνοια οι δράστες δήλωσαν μέλη της Χρυσής Αυγής όπως και ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία Φύσσα και κλήθηκε να εκτιμήσει «τι είχαν να ωφεληθούν” επικαλούμενοι αυτήν την ιδιότητα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα το όφελος θα ήταν “μία πολύ καλή αντιμετώπιση, μία καλή μεταχείριση,μία κάλυψη ..ένα μαντάρισμα».