Π. Δριμυλής: «Προσχεδιασμένη καταδρομική έφοδος» [10/2/2017]

«Ποτέ δεν καταλάβαμε αν η παρουσία της αστυνομίας ήταν συνοδευτική ή αποτρεπτική», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας Παναγιώτης Δριμυλής, αναφερόμενος στις δύο μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ που συνόδευαν τη μοτοπορεία των χρυσαυγιτών από την αρχή.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 11/2/2017)

Για προσχεδιασμένη, καταδρομική έφοδο, με στρατιωτικό σχεδιασμό, που ακολούθησε την τακτική «χτυπάμε και φεύγουμε» και εκτελέστηκε με εντολή της ηγεσίας μίλησε χθες ο μάρτυρας Παναγιώτης Δριμυλής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παρούσα και χθες στο ακροατήριο, όπως πάντα, η Μάγδα Φύσσα, αυτή τη φορά ευτυχώς όχι μόνη της, αλλά με δεκάδες αντιφασίστες αλληλέγγυους από την Ηλιούπολη και τις γύρω περιοχές, που έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Ο μάρτυρας διάβασε αποσπάσματα από το ομόφωνο ψήφισμα αλληλεγγύης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, που απαιτεί την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας, οικοδόμος, κάτοικος Ηλιούπολης, εκμισθωτής του ημιυπόγειου χώρου του «Συνεργείου», βρισκόταν εκεί το απόγευμα της 10ης Ιουλίου του 2013, όταν το κοινωνικό στέκι δέχθηκε επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα χρυσαυγιτών ενόσω μέσα έκαναν μάθημα αγγλικών μικρά παιδιά με μια 60χρονη δασκάλα.

«Πρόσεχε, έρχονται»

Οπως είπε ο μάρτυρας, το «Συνεργείο» είχε στοχοποιηθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2013, όταν είχε δεχτεί επίθεση με μολότοφ από ακροδεξιούς κύκλους, καθώς συμμετείχε ενεργά στο αντιφασιστικό μέτωπο Ηλιούπολης.

Είπε ακόμα ότι τον Ιούλιο, πέντε λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση της Χρυσής Αυγής, δέχθηκε τηλεφώνημα από φίλο του που τον προειδοποιούσε ότι 50 μηχανές με χρυσαυγίτες, με κοντάρια, κατευθύνονταν προς το κέντρο της Ηλιούπολης, και είπε στα παιδιά να διακόψουν το μάθημα:

«Πριν δούμε τη μοτοπορεία την ακούσαμε. Ακούσαμε το σύνθημα “Αίμα-τιμή-Χρυσή Αυγή”, μαρσαρίσματα, κορναρίσματα.

Εκείνη τη στιγμή ήμουν στην είσοδο με τέσσερα παιδιά. Παγώσαμε. Εμφανίστηκαν οι πρώτες μηχανές, κατεβαίνουν οι συνεπιβάτες που κρατούσαν τις σημαίες-ξύλα.

Είπα στα παιδιά: “Τρέχτε”. Ερχονται και άλλοι, περικυκλώνουν τον χώρο. Αρχίζουν να χτυπάνε με τα ξύλα.

Πρέπει να με χτυπούσαν κάποια στιγμή και 10 άτομα. (…) Πολλοί φοράνε μπλούζες με τα διακριτικά της Χ.Α., στολές παραλλαγής. (…)

Την ολοκληρωτική εικόνα καταστροφής του χώρου την αντίκρισα μόνο όταν σηκώθηκα. Τότε βγήκανε από την τουαλέτα η δασκάλα και τα παιδιά.

Ο χώρος ήταν διαλυμένος. Σαν σκηνή από σαλούν Φαρ Ουέστ. Δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο».

Ντοκουμέντα

Απαντώντας στις ερωτήσεις συνηγόρων της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επίθεση οργανώθηκε από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής: Φωτογραφίες που τράβηξε γιατρός καρδιολόγος το απόγευμα της επίθεσης, ο οποίος είχε το ιατρείο του πάνω από το «Συνεργείο», καταγράφουν την παρουσία του βουλευτή Μίχου, αλλά και στελεχών της Χρυσής Αυγής – αναγνωρίζοντας τους Μπαρέκα και Τσακανίκα.

Επίσης αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και sms που αποδεικνύουν την εμπλοκή του Λαγού.

«Ποτέ δεν καταλάβαμε αν η παρουσία της αστυνομίας ήταν συνοδευτική ή αποτρεπτική», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, αναφερόμενος στις δύο μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ που συνόδευαν τη μοτοπορεία των χρυσαυγιτών από την αρχή.

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.