(Κείμενο: Αφροδίτη Φραγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 8/2/2017)
Με την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» ξεκίνησε η εξέταση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η επίθεση στο Συνεργείο έγινε τον Ιούλιο του 2013 και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της δράσης της νεοναζιστικής συμμορίας.
Μηχανοκίνητο χρυσαυγίτικο τάγμα επιτέθηκε στο στέκι σε ώρα που γινόταν μάθημα αγγλικών σε παιδιά. Οι χρυσαυγίτες προκάλεσαν καταστροφές σε όλους τους χώρους, χτύπησαν μέλη του στεκιού και εξαφανίστηκαν αιφνίδια όπως εμφανίστηκαν. Οι γείτονες αναγνώρισαν στους επιτιθέμενους τους βουλευτές Λαγό και Μίχο, ενώ από τους αριθμούς κυκλοφορίας που πήραν, βρέθηκε ότι ο Λαγός πήγε στο σημείο με το μισθωμένο από τη Βουλή αυτοκίνητό του. Τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του Λαγού δείχνουν τον ηγετικό του ρόλο και σε αυτή την επίθεση.
Η 124η δικάσιμος της δίκης της Χρυσής Αυγής (7/2) ξεκίνησε με μια ακόμη απεγνωσμένη προσπάθεια της υπεράσπισης να αποκλείσει την πολιτική αγωγή από την εξέταση των μαρτύρων, με τη δικαιολογία ότι η διαδικασία έχει τελειώσει με τις τρεις μεγάλες υποθέσεις. Ωστόσο η προσπάθεια έπεσε και πάλι στο κενό, διότι σύμφωνα και με τα λεγόμενα της εισαγγελέως Α. Οικονόμου, «οι συνήγοροι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σε σχέση με τη δομή και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης», παρίστανται δηλαδή για την κατηγορία που βαραίνει τη νεοναζιστική συμμορία και ενώνει όλες τις υποθέσεις, την εγκληματική οργάνωση. Η παράσταση της Πολιτικής Αγωγής ήταν μια πρώτη μεγάλη νίκη που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2015.
Δύο μάρτυρες κατέθεσαν, ο αξιωματικός του Τμήματος Ασφαλείας Ηλιούπολης, Δημήτρης Γώγουλος και ο τότε αστυφύλακας της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας νοτιοανατολικής Αττικής, Αχιλλέας Κίσσας.
Ο πρώτος μάρτυρας περιέγραψε: «Γύρω στις 7.15 με 7.20 άκουσα συνθήματα και παρατεταμένα κορναρίσματα. Βγήκα στο μπαλκόνι [της υπηρεσίας]. Είδα γύρω στα 30 δίκυκλα, άλλα με ένα άτομο, άλλα δικάβαλα. Φωνάζανε “αίμα τιμή χρυσή αυγή”. Φορούσαν μαύρες μπλούζες. Πρόλαβα να δω ότι στις πλάτες ορισμένων έγραφε ΧΑ. Πάνω από τους μισούς κρατούσαν σημαίες με ξύλινα κοντάρια. Επίσης ξύλα χωρίς σημαίες είδα τουλάχιστον 10. [..] Τα δίκυκλα ήταν παραταγμένα σε τριάδες. [..]
Σε κοντινή απόσταση, στο τέλος της μοτοπορείας ακολουθούσαν μηχανές ΔΙΑΣ με τους φάρους αναμμένους».
Στη συνέχεια δέχτηκε τηλεφώνημα από το κέντρο ότι έγινε επίθεση στον ΕΚΧ Συνεργείο. Απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας διευκρίνισε ότι η επίθεση δεν μπορεί να διάρκεσε πάνω από 5 λεπτά, μια και το τηλεφώνημα το δέχτηκε 5 με 7 λεπτά αφότου είδε το τάγμα. Κλήθηκε να μεταβεί στο σημείο της επίθεσης, όπου δέχτηκε εχθρική συμπεριφορά από άτομα που βρίσκονταν έξω από το στέκι. Όταν του ζητήθηκε να το εξηγήσει, είπε: «Ήταν εξοργισμένοι, [..] προφανώς επειδή ήταν οι ΔΙΑΣ εκεί και έγινε η επίθεση».
Ο δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος δε βρισκόταν στην περιοχή της επίθεσης, κατέθεσε: «Υπήρχε σήμα από το κέντρο για μια ομάδα από 30 μοτοσικλέτες με διακριτικά ΧΑ στην Ηλιούπολη και μας ζητήθηκε να μεταβούμε εκεί για να λάβουμε μέτρα ασφαλείας. 5-10 λεπτά αργότερα υπήρχε η ενημέρωση ότι άγνωστοι δράστες, ‘προφανώς τα δίκυκλα του προηγούμενου σήματος’, χτύπησαν τον ΕΚΧ Συνεργείο. [..] Μας είπαν ότι χτυπήθηκε ο ιδιοκτήτης και είδα ζημιές στο χώρο».
Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε στο ακροατήριο την εντυπωσιακή αδράνεια της αστυνομίας, η οποία για τουλάχιστον μία ώρα απλώς κοιτούσε το στέκι, ενώ στη συνέχεια έψαξε γενικώς και αορίστως για «κάτι επιλήψιμο» και «δίκυκλα» στους όμορους δήμους, χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος, ο μάρτυρας κλήθηκε τις επόμενες μέρες από την προϊστάμενό του, να «αναζητήσει στο ίντερνετ τι έχει γραφτεί και τι έχει ειπωθεί για το περιστατικό».
- Οι επόμενες δικάσιμες Φλεβάρη είναι: 10/2, 14/2, 24/2 και 28/2 στο Εφετείο και 9/2, 16/2 και 23/2 στον Κορυδαλλό.
- Ανακοινώθηκαν επίσης οι δικάσιμες Μαρτίου: Στο Εφετείο 3/3, 7/3, 8/3, 13/3, 16/3 και 30/3 και στον Κορυδαλλό 2/3, 9/3, 14/3 και 20/3.