Την Τετάρτη 8/2/17 στα Χανιά η δίκη 4 αντιφασιστών μετά από μήνυση Χρυσαυγιτών

Τα δικαστήρια στα Χανιά | zarpanews.gr

(Κείμενο: efsyn.gr, 7/2/2017)

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των τριών αντιφασιστών από τα Χανιά, μετά από μια σειρά επεισοδίων με μετανάστες, τα οποία είχαν λάβει χώρα στην πόλη, στις 2 Απριλίου του 2013.

Την μήνυση κατέθεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτοί ήταν τα θύματα της επίθεσης.

Οι Χρυσαυγίτες είχαν επιτεθεί σε μετανάστες και αριστερούς νεολαίους κι εν συνεχεία να κατέληξαν στο λιμάνι των Χανίων, όπου συναντήθηκαν ξανά με ομάδα αντιφασιστών, οι οποίοι τους απώθησαν ρίχνοντας έναν από αυτούς στη θάλασσα.

Στο ψήφισμα συμπαράστασης που εκδόθηκε από την ΕΛΜΕ Χανίων για τους τρεις αντιφασίστες που διώκονται, αναφέρονται τα εξής:

Στις 2 Απριλίου 2013 τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με επικεφαλής της στελέχη και πολιτευτές της Χρυσής Αυγής, κυκλοφορούσε προκλητικά στους δρόμους του κέντρου των Χανίων χτυπώντας τρεις μετανάστες (2 από το Μαρόκο και 1 από την Αλβανία), προπηλακίζοντας νεολαίους που δεν «ενέκρινε» την εμφάνισή τους. Αφού πέρασε κάτω από τα γραφεία του ΚΚΕ βρίζοντας και χαιρετώντας ναζιστικά, επιτέθηκε και χτύπησε καταλήγοντας στο Ενετικό λιμάνι της πόλης για να «ξεκουραστεί» σε καφέ.

Στο λιμάνι οι φασίστες απωθήθηκαν από ομάδα νεολαίων. Σε αυτή τη συμπλοκή στέλεχος της ΧΑ κατάληξε στη θάλασσα. Κατόπιν, τα μέλη της ΧΑ με θρασύδειλο τρόπο ξέσπασαν πάνω σε εργαζόμενο καφετέριας του λιμανιού που προσπάθησε να προστατεύσει το χώρο της εργασίας του.

Στο λιμάνι ανάμεσα σε πολύ άλλο κόσμο που είχε πάει να δει τι έγινε και αφού η συμπλοκή είχε τελειώσει βρέθηκε η Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκπαιδευτικός και εκλεγμένη στο ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά. Η παρουσία της έγινε αντιληπτή από τους φασίστες, οι οποίοι σε κατάσταση παροξυσμού και έχοντας πια χάσει τον οποιοδήποτε αυτοέλεγχο τους, της επιτέθηκαν βρίζοντάς την με τον πιο χυδαίο τρόπο. Η συναδέλφισσα βρέθηκε στο τμήμα προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά των χρυσαυγιτών. Είναι εντυπωσιακό ότι η αστυνομία καθυστερούσε τη διαδικασία χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να κρατηθεί παράνομα για έξι τουλάχιστον ώρες στο τμήμα για να μάθει αργότερα ότι έχει μηνυθεί από τη Χρυσή Αυγή. Έτσι βρέθηκε από κατήγορος, κατηγορούμενη σε μια διαδικασία αυτόφωρου.

Επίσης, τα μέλη της Χρυσής Αυγής προχώρησαν σε μηνύσεις κατά της συναδέλφισσας Σιώκου Θέκλας και 2 ακόμα αγωνιστών, οι οποίοι είναι χαρακτηριστικό ότι δεν βρίσκονταν καν στο περιστατικό. Οργή μας προκαλεί ότι οι διωκόμενοι είναι αγωνιστές που βαρύνονται και με άλλες κατηγορίες στα πλαίσια του κύματος διώξεων που είχε οργανώσει με ιδιαίτερη ένταση η ασφάλεια Χανίων τα προηγούμενα χρόνια σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.

Παρά το ανυπόστατο κατηγορητήριο η υπόθεση δεν μπήκε στα αρχείο αλλά ορίστηκε να εκδικαστεί την Τετάρτη 8 Φλεβάρη. Πρόκειται για πολιτική δίωξη, που όπως και όλες οι αντίστοιχες διώξεις, έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τον κόσμο που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα των μνημονίων, του ρατσισμού και του φασισμού. Πρόκειται για προσπάθεια ποινικοποίησης των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων καθώς και των μορφών πάλης του κινήματος και να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή που έχουν αποφυλακιστεί οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, και οι μηχανισμοί δικαιοσύνης και δίωξης κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να καθυστερούν και να υποβαθμίζουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής, προχωρούν σε διώξεις αγωνιστών, γνωστών για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική τους δράση.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αγωνιστές, καλούμε σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα Δικαστήρια, την Τετάρτη 8/2, στις 11πμ και για το λόγο αυτό η ΕΛΜΕ κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ-2μμ”.

Ζητάμε:

• η υπόθεση αυτή να τεθεί στο αρχείο, όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη.

• Να καταδικαστούν οι νεοναζί δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων.

UPDATE: Η δίκη αναβλήθηκε για την 1/11/2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.