Βουλευτικά τάγματα εφόδου: η επίθεση στο “Συνεργείο”

Δεξιά διακρίνεται πεζός ο Γ. Τσακανίκας, ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας και κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 7/2/2017)

Από σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής περνά στην πιο κρίσιμη φάση της. Με την εξέταση των τριών συνεκδικαζόμενων υποθέσεων (δολοφονία Φύσσα, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) να έχει πλέον ολοκληρωθεί, σειρά παίρνει τώρα η ίδια η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συσχετιστεί πάνω από 100 δικογραφίες που αφορούν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

H πρώτη λοιπόν από τις συσχετισμένες υποθέσεις που θα απασχολήσει από σήμερα το Κακουργιοδικείο δεν είναι άλλη από την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» στις 10/7/2013.

Φυσικά έχει αναδειχτεί ήδη μέχρι σήμερα στο ακροατήριο ο ρόλος της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης στον σχεδιασμό των επιθέσεων.

Στη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια όμως έχουμε και τη φυσική παρουσία της ηγεσίας, μέσω των βουλευτών Λαγού και Μίχου.

Και μάλιστα η Χρυσή Αυγή ήταν τότε τόσο αποθρασυμένη από την προκλητική ασυλία που απολάμβανε, ώστε ο Λαγός δεν δίστασε να καθοδηγήσει ως επικεφαλής την επίθεση χρησιμοποιώντας το βουλευτικό του αυτοκίνητο!

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως φωτογραφικά ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από το σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο του «Συνεργείου», καθώς και νέα στοιχεία για την υπόθεση, που αποδεικνύουν ότι η πολιτική δομή της Χρυσής Αυγής και η δομή των ταγμάτων εφόδου είναι το ένα και το αυτό.

Στο «Συνεργείο» επιτέθηκε τάγμα εφόδου αποτελούμενο από 50 μηχανές και με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψε τον χώρο ολοσχερώς.

Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Π.Δ., ενώ η δασκάλα και τα μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα μέσα, κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα.

Και όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχε αστυνομική δύναμη, η οποία, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, παρακολουθούσε απαθής την εξέλιξη της επίθεσης, για να προχωρήσει τελικά στην προσαγωγή 8 ατόμων.

Ο πρώην πυρηνάρχης Πειραιά Θωμάς Μπαρέκας, οδηγός στην τελευταία μηχανή, ενώ στο βάθος η αστυνομία παρακολουθεί απαθής.

Οπως επιβεβαίωσε ακριβώς την επόμενη μέρα (11/7/2013) από τη διαδικτυακή εκπομπή του επίσημου ιστότοπου της οργάνωσης ο ίδιος ο Κασιδιάρης, οι προσαχθέντες ήταν βέβαια οργανωμένοι χρυσαυγίτες.

«Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι χθες έγιναν 8 προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής», είπε κατά λέξη.

Από τους 8 οι τρεις (Θωμάς Μπαρέκας, Διονύσιος Αγιοβλασίτης, Χρήστος Γαλανάκης) είναι σήμερα κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όπως και οι Γεώργιος Καλπιτζής και Γεώργιος Σταμπέλος -οι αριθμοί κυκλοφορίας των μηχανών τους καταγράφηκαν στο σημείο της επίθεσης.

Ο τελευταίος μάλιστα είναι κατηγορούμενος και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τα γραφεία ως ορμητήρια

Αυτό όμως που αποδεικνύει ότι το υποτιθέμενο «πολιτικό κόμμα» Χρυσή Αυγή και η, κατά το βούλευμα, εγκληματική οργάνωση ταυτίζονται είναι ότι ως ορμητήρια για την επίθεση στο «Συνεργείο» χρησιμοποιήθηκαν, για άλλη μια φορά, τα επίσημα τοπικά γραφεία.

Και μάλιστα δεν ήταν μία, αλλά τρεις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής που πήραν μέρος στην εγκληματική αυτή ενέργεια.

Η περιβόητη Τ.Ο. Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, καθώς επίσης η Τ.Ο. Πειραιά και η Τ.Ο. Νοτίων Προαστίων, όπου ήταν και το σημείο συνάντησης προκειμένου να ξεκινήσει το μηχανοκίνητο τάγμα με στόχο το «Συνεργείο».

Ο κατηγορούμενος Γαλανάκης στην απολογία του στις ανακρίτριες, αν και ισχυρίζεται ότι δεν αντιλήφθηκε την επίθεση, το λέει καθαρά:

«Πήγαμε πρώτα στην Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. […] Μετά κατευθυνθήκαμε στα γραφεία του Πειραιά […] και φύγαμε για τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο. Οταν φτάσαμε στα γραφεία του Αλίμου υπήρχαν ήδη 40-50 μηχανές, ήταν ήδη έτοιμες, δηλαδή υπήρχαν δύο αναβάτες σε κάθε μία μηχανή, ορισμένοι φορούσαν μπλούζες με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, οι συνοδηγοί κρατούσαν ξύλινα κοντάρια με σημαίες. Ξεκινήσαμε από εκεί…».

Και βέβαια, όπως επιβεβαιώνει και ο Μπαρέκας στην απολογία του, στην Τ.Ο. Αλίμου ήταν και ο ίδιος ο Λαγός.

Σημειώνουμε ότι ο Μπαρέκας δεν είναι ένα απλό μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά ήταν τότε ο πυρηνάρχης του Πειραιά και μάλιστα εικονίζεται και στις φωτογραφίες, στις οποίες ξεχωρίζει φυσικά ο βουλευτής της οργάνωσης Νίκος Μίχος, ενώ διακρίνεται και ο Γεώργιος Τσακανίκας, ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας και κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα.

Στην μηχανή ξεχωρίζει να οδηγεί το ηγετικό στέλεχος και βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μίχος. Πεζός με πλάτη το ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας και κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Τσακανίκας.

Οσο για τον Λαγό, τον ρόλο του ως επικεφαλής της επίθεσης αποδεικνύει βέβαια, εκτός από την καταγραφή του αριθμού του βουλευτικού του αυτοκινήτου, και το πλήθος των μηνυμάτων που έχει ανταλλάξει με πολλά άλλα στελέχη της οργάνωσης πριν και μετά την εγκληματική ενέργεια.

Σε αυτά τα μηνύματα, που είναι απολύτως ενοχοποιητικά, πότε δίνει σχετικές οδηγίες, πότε μιλάει για τους προσαχθέντες χρυσαυγίτες που «τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή» και, ως συνήθως, καυχιέται για την επίθεση, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουμε θέμα στον Αλιμο. Ηρθαμε και τους γαμήσαμε».

Τώρα ο Λαγός και ο Μίχος θα καθίσουν στο εδώλιο για ηθική αυτουργία στην επίθεση, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για σωματικές βλάβες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας.

Μετά τη σκανδαλώδη αρχειοθέτηση και στη συνέχεια την εξαφάνιση της δικογραφίας, η δίκη για την υπόθεση αυτή έχει πλέον πάρει τον δρόμο της κι έχει προσδιοριστεί για τις 25/4/2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.