Ο καλός ο δολοφόνος απ’ το στειλιάρι φαίνεται [20/1/2017]

Αντρες της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ μίλησαν για ρόπαλο επενδυμένο με μέταλλο που ανακάλυψαν εκεί.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 21/1/2017)

Mε τις μαρτυρικές καταθέσεις τριών αστυνομικών, εκ των οποίων οι δύο συμμετείχαν στα μέτρα τάξης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Περάματος, συνεχίστηκε χθες στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας αναλώθηκε στα ευρήματα των αστυνομικών στα γραφεία του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2013 την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Ο αστυνομικός Ελευθέριος Καρδάμης, ο οποίος εντόπισε μέσα στα γραφεία το στειλιάρι με τη μεταλλική απόληξη, επανέλαβε την πεποίθησή του -την οποία εξέφρασε και στην προηγούμενη δικάσιμο- ότι «χτύπημα στο κεφάλι με τέτοιο αντικείμενο σε αφήνει στον τόπο».

Οταν συνήγορος της πολιτικής αγωγής προσκόμισε στην έδρα του δικαστηρίου φωτογραφίες που απεικόνιζαν το αντικείμενο που βρήκε ο αστυνομικός, απάντησε:

«Ηταν σαν αυτό. Και ο κύλινδρος ήταν σαν αυτό, αλλά το έλασμα που ήταν συγκολλημένο ήταν σαν αγκίστρι».

Συνήγορος (Μαλαγάρης): Γιατί κατασχέσατε έναν ιστό σημαίας;

Μάρτυρας: Επειδή είχα ακούσει ότι κάτι σε σχήμα ρόπαλου με γάντζο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, αλλά και να μην προσομοίαζε, θα το έπαιρνα, για να μη μείνει εκεί καθώς ερχόταν πορεία.

Ετερος συνήγορος (Θεοδωρόπουλος): Είπατε ότι άμα χτυπήσει κανείς με αυτό, αφήνει στον τόπο. Αυτός που το χρησιμοποιεί, το ξέρει;

Μάρτυρας: Κοινή λογική αυτό.

Ακολούθως κατέθεσε ο αστυνομικός διευθυντής Πέτρος Παναγιωτίδης, ο οποίος φαίνεται και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας από τα πρόσφατα επεισόδια με τους χρυσαυγίτες στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα, όπου ο μάρτυρας προσπαθεί να εμποδίσει με το σώμα του την είσοδο στο σχολείο των χρυσαυγιτών και του Γιάννη Λαγού. Μάλιστα ο μάρτυρας ήταν χτυπημένος από αυτά τα επεισόδια και κατέθεσε καθιστός.

Αναφερόμενος στο επίμαχο εύρημα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά:

Τέτοιου είδους ξύλα χρησιμοποιούν όλοι στις πορείες, γιατί βάζουν σημαίες, συνθήματα, χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις, σε άμυνες και συνήθως καταλήγουν στην πλάτη μας… Αν σας χτυπήσω με αυτό στο κεφάλι, σας άφησα στον τόπο, είναι όπλο αυτό το πράγμα. Αν σας χτυπήσει κάποιος με αυτό, είναι θάνατος…

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Πού χτυπήσατε; Εν ώρα υπηρεσίας;

Παναγιωτίδης: Nαι, πιάστηκα με τους χρυσαυγίτες στο σχολείο του Περάματος.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.