Γ. Σκλαβόλιας: «Η μπλούζα μου γέμισε από το αίμα του Πουλικόγιαννη»

Ο μάρτυρας προσκόμισε στο δικαστήριο την μπλούζα που φορούσε τη μέρα της επίθεσης και γέμισε αίματα από τα χτυπήματα στον Πουλικόγιαννη | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: efsyn.gr, 16/1/2017)

Με κανέναν κατηγορούμενο να μη δίνει το «παρών» και με την κατάθεση του μάρτυρα Γιώργου Σκλαβόλια (σ.σ. δεν προσήλθε λόγω κωλύματος ο μάρτυρας Ιορδάνης Πουντίδης που ήταν να καταθέσει) για την επίθεση τάγματος εφόδου εναντίον του συνεργείου αφισοκολλητών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ το 2013 συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από το 1998, μέλος του ΚΚΕ και οργανωμένος στο Συνδικάτο Μετάλλου, περιέγραψε το χρονικό της επίθεσης που δέχτηκαν από 20-25 άτομα οπλισμένα (με κοντάρια, γκλομπ, καδρόνια) και αποφασισμένα να σκοτώσουν.

«Κάποιοι είχαν καλύψει τα κεφάλια με τις μαύρες μπλούζες τους, είχαν ξυρισμένα κεφάλια, είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ήταν και υπερδιπλάσιοι…», σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Ο ίδιος κατάλαβε εξαρχής ότι ήταν χρυσαυγίτες καθώς ο επικεφαλής τους -Αν. Πανταζής- ήταν γνωστός χρυσαυγίτης στο Πέραμα- αλλά οι τελευταίοι φρόντισαν να συστηθούν: «Μας είπαν “είμαστε της Χ.Α., πάρτε πόδι από εδώ”».

Ύστερα -σύμφωνα με τον μάρτυρα- τους επιτέθηκαν· «ώς και τούβλο είδα κάτω, για τέτοιο μέγεθος πετρών που πετούσαν μιλάμε. Άκουγα που έδερναν τους συντρόφους μου. Αφού έπεσαν οι πέτρες, οι τελευταίοι από αυτούς, με ρόπαλα, με καρφιά, με βίδες, άρχισαν με την ίδια μανία να χτυπάνε τα καπό των αυτοκινήτων (…) Μετά είπαν άκουσα κάποιον να λέει “το Πέραμα από εδώ” και έφυγαν».

Τότε ο μάρτυρας είδε τον συνδικαλιστή μεταλλεργάτη Σωτήρη Πουλικόγιαννη στο πεζοδρόμιο αιμόφυρτο. «Πλημμύρα το αίμα, τον είδα και πήγα να του ανασηκώσω λίγο το κεφάλι για να τον ανακουφίσω. Η μπλούζα μου γέμισε αίμα, αυτή ήταν», είπε και έδειξε στο δικαστήριο μια άσπρη μπλούζα με αίματα.

Χαρακτηριστική ήταν και μια εκτυπωμένη φωτογραφία των φονικών εργαλείων που κρατούσαν οι χρυσαυγίτες (στειλιάρια με προσαρμοσμένα μεταλλικά ελάσματα στις άκρες τους, ώστε να μπορούν να προκαλέσουν ώς και τον θάνατο), την οποία ο μάρτυρας προσκόμισε στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας επέδειξε τη φωτογραφία του όπλου-ιδιοκατασκευής των χρυσαυγιτών | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί πιστεύει ότι έγινε η επίθεση ο Σκλαβόλιας απάντησε ότι ήθελαν να τους σκοτώσουν, να βγάλουν το ΠΑΜΕ από τη Ζώνη και εξήγησε: «Είμαστε οι μοναδικοί ταξικοί τους αντίπαλοι. Επειδή εργαζόμαστε παλεύουμε στη Ζώνη για τα δικαιώματα των εργατών. Έχω ακούσει από τις ειδήσεις, ντοκιμαντέρ και από συναδέλφους ότι έχουν υπόγειες συναλλαγές με εργολάβους. Ότι με οποιοδήποτε τρόπο θα πρέπει οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να τελειώσουν, να εξαφανιστούν από το λιμάνι».

Όσο γιατί δεν τελείωσαν την αποστολή τους, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως νόμιζαν ότι είχαν σκοτώσει τον αιμόφυρτο Πουλικόγιαννη.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ Λαγού και μελών της Χρυσής Αυγής την ίδια νύχτα, προσκομίζοντας και τα δημοσιεύματα εφημερίδων: «Έμαθα μετά τη δολοφονία του Φύσσα ότι η ΕΥΠ έκανε απομαγνητοφώνηση των συζητήσεών τους, για κομμούνια, ότι βγήκε ο Τάσος για να μας αναλάβει, μια ομάδα των 30, αλλά δεν ήταν 30. Έχω και εδώ από την “Εφημερίδα των Συντακτών” που λέει ο Λαγός “τους μακελέψαμε”

Και αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικών της επίθεσης στο Πέραμα με τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στον Παύλο Φύσσα και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες: χτυπάνε και φεύγουν, συντεταγμένα και οργανωμένα, με στρατιωτική πειθαρχία και γρήγορες κινήσεις.

* Η δίκη συνεχίζεται αύριο στο Εφετείο με την κατάθεση του μάρτυρα Ιορδάνη Πουντίδη.

One thought on “Γ. Σκλαβόλιας: «Η μπλούζα μου γέμισε από το αίμα του Πουλικόγιαννη»

  1. Pingback: Δεν Περίμενα Ποτέ ότι θα Γράψω Κείμενο Συμπαράστασης στην Τατιάνα Στεφανίδου - QuoterLand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.