(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 10/1/2017)
«Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ήταν σε online επικοινωνία, με αυτούς που ήθελαν να μας σκοτώσουν». Η φράση ανήκει στον κ. Θεόδωρο Τηλιακό, αυτόπτη μάρτυρα – θύμα και ο ίδιος – κατά την επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, και είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές της κατάθεσής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στην παγωμένη (λόγω έλλειψης θέρμανσης) αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Η πολική θερμοκρασία ήταν εξάλλου και ο βασικός λόγος για την πρόωρη διακοπή της δίκης.
Μηχανικός αυτοκινήτων το επάγγελμα και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, ο κ. Τηλιακός στάθηκε ιδιαίτερα στον δολοφονικό σκοπό της επίθεσης – «εγώ κατάλαβα ότι θέλουν να μας σκοτώσουν», είπε επί λέξει -, ενώ εκτίμησε ξανά και ξανά ότι η επίθεση που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του δεν ήταν παρά η εκτέλεση μιας απόφασης που είχε ληφθεί σε επίπεδο ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, από τον «αρχηγό» της, «γιατί έτσι λειτουργεί».
Ο μάρτυς δεν παρέλειψε να θυμίσει πρόσφατο δημοσίευμα του Τύπου, στο οποίο «ο Ρήγας, που ήταν περιφερειάρχης στη Χρυσή Αυγή ως το 2015, είχε πει ότι ο αρχηγός αποφάσιζε “σαν τον Καίσαρα”. Δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να χτυπήσει συνδικαλιστές και μέλη του ΚΚΕ, σε τόσο χαμηλό επίπεδο (εννοεί τους Χατζηδάκη και Πανταζή). Ηταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα τους. Το γνώριζε ο αρχηγός τους».
Σε άλλο σημείο, δε, ερωτώμενος από την Πολιτική Αγωγή (Στρατής), για το συμπέρασμα στο οποίο τον οδηγούν τα μηνύματα του βουλευτή Γιαννη Λαγού, ο μάρτυς εκτίμησε ότι «η ηγεσία ήταν σε on line επικοινωνία με αυτούς που έκαναν την επίθεση».
«Αν ήθελαν να μας φοβίσουν, δεν θα μας “έκλειναν”, τα χτυπήματα ήταν όλα στο κεφάλι. Χτύπησαν κι άλλους στο κεφάλι, αλλά έβαζαν τα χέρια τους, να προστατευθούν. Όταν χτυπάνε τον άλλο στο κεφάλι, και τρέχει το αίμα σαν συντριβάνι, προσπαθείς να προστατευθείς…».
Ο μάρτυς εξομολογήθηκε ότι τόσο τότε, όσο και τώρα, ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα: “ακόμη και τώρα, βιώνω φόβο που θυμάμαι αυτή την εμπειρία”.
Στη ροή της κατάθεσης, ο κ. Τηλιακός αποκάλυψε, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας και της βίαιης επίθεσης σε πανηγύρι μικροπωλητών, στη Ραφήνα – από απόσταση αυτή τη φορά καθώς συνόδευε μικρά παιδιά.
«Ήταν ένα τάγμα συντεταγμένοι και έσπαγαν… Φαίνονταν οι μπλούζες τους. Φώναζαν “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή”», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι στιγμές που φαίνονται αιώνες»
Αναλυτικότερα, ο μάρτυς είπε μεταξύ άλλων για ην επίθεση:
«Πάω να δω τι έχει γίνει με τον Πουλικόγιαννη, και σκύβω, και δέχομαι ένα χτύπημα στο πόδι. Τότε χάνω την ισορροπία μου και πέφτω ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα, και δέχομαι κι άλλα χτυπήματα στην πλάτη. Ήμουν δίπλα στον Πουλικόγιαννη, και μετά πέφτω μέσα στα αμάξια με κατεύθυνση προς το πεζοδρόμιο. Φορούσα μπουφάν μηχανής και με έσωσε. Δεν ξέρω πόσα χτυπήματα δέχθηκα. Δεν ήταν πολύς ο χρόνος, αλλά είναι στιγμές που φαίνονται αιώνες. Τρία λεπτά να ήταν όλο αυτό. Δεν αντιλήφθηκα να περνούσαν αυτοκίνητα.
Μετά προσπαθώ να περάσω προς την πλευρά του πεζοδρομίου, και να σηκωθώ, κι ακούω φωνές ότι έχουμε καλέσει την αστυνομία. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ο ένας να λέει από τους δύο (δεν τον είδα, άκουσα μόνο), “Το Πέραμα από εδώ”, και έφυγαν από το ένα στενό. Μεταφέρθηκα με αμάξι στο νοσοκομείο. Μου έκαναν υπέρηχο, και περίπου στις τέσσερις και τέταρτο, έφυγα από εκεί. Εννέα άτομα χτυπήθηκαν από εμάς».
Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, ο κ. Τηλιακός, εξήγησε:
Πρόεδρος: Λέτε στην πρώτη σας κατάθεση, «φεύγοντας, μας πέταξαν καδρόνια, πέτρες…». Έμειναν εκεί;
Μάρτυς: Δεν ξέρω, πετούσαν πράγματα. Και μια καρέκλα. Ήταν 20 μηχανές της ΔΙΑΣ προτού φύγουν (…). Δεν κινήθηκαν. Δεν ξέρω αν κάποιος πήγε και τους ρώτησε, τι κάθονται άπραγοι. Δεν ξέραμε αν έχει σκοτωθεί άνθρωπος. Ο Πουλικόγιαννης ήταν κόκκινος στο πρόσωπο. Στο αστυνομικό τμήμα μάς έδειξαν περίπου πέντε φωτογραφίες. Αναγνώρισα τον Πανταζή. Δεν τον ήξερα. Αναγνώρισα και τον Χατζηδάκη, που είχαμε δουλέψει μαζί τον Φλεβάρη του 2012 σε ένα καράβι. Αυτοί οι δύο ήταν μπροστά, όταν παρατάχθηκαν».
Τη σκυτάλη πήρε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Στέλιος Κωσταρέλος:
Αν. Εισαγγελέας: Τί είναι τα τάγματα εφόδου; τα ξέρετε;
Μάρτυς: Το έζησα εκείνο το βράδυ, αυτόν τον εγκλωβισμό…
Αν. Εισαγγελέας: Σε τί διαφέρει από τη βία των οπαδών μιας ποδοσφαιρικής ομάδας;
Μάρτυς: Δεν είναι το ίδιο. Φορούσαν διακριτικά, μας ανήγγειλαν ποιοί είναι. Είμαστε ιδεολογικά αντίθετοι ως κομμουνιστές (…).
Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε όταν την εξέταση του μάρτυρα είχε αναλάβει, εκ της Πολιτικής Αγωγής, ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης. Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης αντέδρασε στις ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα Λαγού, χαρακτηρίζοντάς τις «παραπειστικές», και αποχώρησε από την αίθουσα, με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι «είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά».