Θ. Τηλιακός: «Ήθελαν να μας σκοτώσουν»

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: efsyn.gr, 10/1/2017)

Έπειτα από διακοπή λόγω των εορτών, συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με καταθέσεις μαρτύρων για τη δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα.

Πρόκειται για την 113η δικάσιμο, κατά την οποία ξεκίνησε η εξέταση του μάρτυρα Θεόδωρου Τηλιακού, εργαζόμενου στη Ζώνη Περάματος έως το 2016 και μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου μέχρι σήμερα.

Η κατάθεσή του για την επίθεση των χρυσαυγιτών είναι αποκαλυπτική αλλά και ανατριχιαστική καθώς περιγράφει καρέ καρέ πώς τους επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες στα ναυπηγεία με σκοπό -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «να μας σκοτώσουν».

«Με το που βγήκαν και άρχισαν να παρατάσσονται άρχισαν να βρίζουν, Χριστούς, Παναγίες, μανάδες, “Εδώ Χρυσή Αυγή”, “θα σας σκοτώσουμε”, “θα σας τελειώσουμε”, “Εδώ Χρυσή Αυγή”», υποστήριξε ο μάρτυρας Τηλιακός σημειώνοντας ότι «ακόμα και τώρα βιώνω φόβο που θυμάμαι αυτή την εμπειρία».

Στη συνέχεια περιέγραψε το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι ο Πουλικόγιαννης από χρυσαυγίτες: «Άλλοι φορούσαν κράνη, άλλοι είχαν σηκώσει τα μπλουζάκια μέχρι τη μύτη και κάποιοι είχαν τα πρόσωπά τους ελεύθερα. Είχαν σιδηρολοστούς, κοντάρια και καδρόνια που στο τέλος είχαν κάτι μεταλλικά».

Ο ίδιος έτρεξε -όπως καταθέτει- να δει τι έγινε με τον Πουλικόγιαννη και σκύβοντας δέχτηκε το πρώτο χτύπημα στο πόδι.

«Τότε χάνω την ισορροπία μου και πέφτω ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα και δέχομαι και άλλα χτυπήματα στην πλάτη. Ήμουν δίπλα από τον Πουλικόγιαννη και μετά πέφτω μέσα στα αμάξια με κατεύθυνση προς το πεζοδρόμιο. Φορούσα μπουφάν μηχανής και με έσωσε. Δεν ξέρω πόσα χτυπήματα δέχθηκα. Δεν ήταν πολύς ο χρόνος, αλλά είναι στιγμές που φαίνονται αιώνες. Τρία λεπτά να ήταν όλο αυτό… Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ο ένας να λέει από τους δύο “Το Πέραμα από εδώ” και έφυγαν από το ένα στενό».

Όταν το τάγμα εφόδου αποχώρησε, ο μάρτυρας -σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή του- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις μετά τα σφοδρά χτυπήματα, αλλά και σε αστυνομικό τμήμα όπου αναγνώρισε τον Πανταζή και τον Χατζηδάκη.

Σε ερώτηση της προέδρου για τον σκοπό της επίθεσης ο Θεόδωρος Τηλιακός ήταν κατηγορηματικός: «Να μας σκοτώσουν. Αν ήθελαν να μας φοβίσουν δεν θα μας έκλειναν… Τα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι»

Όσο για το γιατί δεν υλοποίησαν τον σκοπό τους, να σκοτώσουν; «Νόμιζαν ότι είχαν σκοτώσει τον Πουλικόγιαννη»…

Εξίσου ξεκάθαρη ήταν και η απάντησή του για το ποιος σχεδίασε την επίθεση: «Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής».

Ο μάρτυρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία της Χ.Α. επικαλούμενος τη συνέντευξη του Χρήστου Ρήγα στην «Εφ.Συν.», κατά την οποία το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρεται στον τρόπο διοίκησης της ναζιστικής οργάνωσης και στον ιδιαίτερο ρόλο του Αρχηγού και του στενού του πυρήνα.

Ο Τηλιακός ήταν παρών και στην επίθεση χρυσαυγιτών στη Ραφήνα -«από απόσταση», όπως αναφέρει, καθώς «ήμουν με οικογένεια»: «Ήταν ένα τάγμα, συντεταγμένοι και έσπαγαν. Φαίνονταν οι μπλούζες και φώναζαν “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”».

Η επίθεση στο Πέραμα έχει κοινά στοιχεία με τις άλλες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, σύμφωνα με τον μάρτυρα, που εξηγεί: χτυπούν στοχευμένα και βράδυ, «όπως έκαναν σε εμάς, στον Φύσσα, στους αλιεργάτες…», φορούν διακριτικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ήταν σαφής:

– ήταν μια σχεδιασμένη επίθεση με σκοπό να σκοτώσουν

– η επίθεση έγινε από το τάγμα εφόδου με εντολή Μιχαλολιάκου

– έχουν ναζιστική ιδεολογία, λειτουργούν με δομή, πειθαρχεία, παρατάσσονται

– χρησιμοποιούν όπλα που χρειάζονται προεργασία

Η διαδικασία διακόπηκε για μεθαύριο (Πέμπτη 12 Ιανουαρίου) λόγω ψύχους και ελλιπούς θέρμανσης και έπειτα από αιτήματα συνηγόρων.

(Με πληροφορίες του Golden Dawn Watch).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.