“National Action”: Το ναζιστικό αδελφάκι της Χρυσής Αυγής που απαγορεύτηκε στη Βρετανία

Το σύμβολο της National Action παραπέμπει ευθέως στο σύμβολο των SA, των Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 17/12/2016)

Aμέσως μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ που συγκλόνισε τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο, λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit το καλοκαίρι, εμφανίστηκαν στο twitter συγκεκριμένες αναρτήσεις οι οποίες εγκωμίαζαν ανοιχτά το στυγερό έγκλημα.

Μία από αυτές περιελάμβανε τη φωτογραφία του καταδικασμένου πλέον δολοφόνου Τόμας Μέιρ, που στις 16 Ιουνίου πυροβόλησε τρεις φορές και μαχαίρωσε άλλες 15 φορές τη βουλευτή των Εργατικών, και πάνω από την εικόνα του έγραφε: «Ψήφισε έξοδο (από την Ε.Ε.), μην αφήσεις τη θυσία αυτού του άνδρα να πάει χαμένη».

Πανό από συγκέντρωση της National Action που ξεχωρίζει η εικόνα του Χίτλερ και το σύνθημα «Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Ο Χίτλερ είχε δίκιο» Πανό από συγκέντρωση της National Action που ξεχωρίζει η εικόνα του Χίτλερ και το σύνθημα «Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Ο Χίτλερ είχε δίκιο».

Εγραφε επίσης: «Η Τζο Κοξ θα είχε γεμίσει το Γιορκσάιρ με περισσότερους υπανθρώπους!». Οι αναρτήσεις αυτές ανήκαν βέβαια σε μια ναζιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται National Action (Εθνική Δράση) και η οποία τελικά απαγορεύτηκε αυτές τις μέρες στη Βρετανία στο πλαίσιο του σχετικού αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τα στελέχη της Nαtional Action φορούν μαύρες στολές εν είδει ταγμάτων εφόδου και ο επικεφαλής τους χαιρετά ναζιστικά.

Η απαγόρευση ασφαλώς βάζει τέλος στα σχέδια της μικρής αυτής οργάνωσης που ονειρευόταν όταν μεγαλώσει να γίνει σαν τη Χρυσή Αυγή.

Γιατί βέβαια η ελληνική ναζιστική οργάνωση -η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο «για να το διαλύσει», όπως έχει δηλώσει ο Μιχαλολιάκος- αποτελεί μεγάλο πρότυπο για τους Βρετανούς ναζιστές, οι οποίοι τη μνημονεύουν συχνά στα κείμενά τους, αναγνωρίζοντας φυσικά τη μεταξύ τους ιδεολογική ταύτιση, και εκδηλώνουν τον θαυμασμό τους για τη Χρυσή Αυγή, την οποία προσπαθούν να μιμηθούν.

 Στη συγκέντρωση υπήρχε και πλακάτ με τους δύο δολοφονημένους χρυσαυγίτες στο Νέο Ηράκλειο Στη συγκέντρωση υπήρχε και πλακάτ με τους δύο δολοφονημένους χρυσαυγίτες στο Νέο Ηράκλειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μπροσούρα όπου η National Action, απευθυνόμενη σε μέλη της και σε μυημένους ναζιστές, αναπτύσσει τη στρατηγική της για τον Σεπτέμβριο του 2013, αποκαλεί τη Χρυσή Αυγή «success story», αναφέροντας ότι βρίσκεται «ήδη σε ένα προχωρημένο στάδιο» σε σχέση με την ίδια.

Και στη συνέχεια γίνεται πιο αποκαλυπτική: «Οι νέοι έχουν επιτέλους βρει έναν αληθινό φίλο στο όραμα του Εθνικοσοσιαλισμού (Ναζισμού) που τόσο ανοιχτά βαδίζει στους δρόμους της Ευρώπης. Η Χρυσή Αυγή και το Jobbik (η ουγγρική φασιστική οργάνωση) έχουν την αγάπη μας».

Αλλά και σε αντίστοιχη μπροσούρα του Αυγούστου του 2014, όπου οι Βρετανοί ναζιστές αναφέρονται στη δράση των «συναγωνιστών» τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μνημονεύουν με θαυμασμό και πάλι την ελληνική ναζιστική οργάνωση λέγοντας ότι «η ένδοξη Χρυσή Αυγή διπλασίασε τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές ακόμα και με τους μισούς βουλευτές της στη φυλακή». Βεβαίως, τα ποσοστά της τα είχε αυξήσει μόλις κατά 2 μονάδες από τις βουλευτικές εκλογές για να ξαναπέσουν στα ίδια επίπεδα στη συνέχεια.

Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η φωτογραφία με την οποία επιλέγουν να κοσμήσουν τη συγκεκριμένη σελίδα της μπροσούρας τους. Πρόκειται για τη γνωστή φωτογραφία του Ν. Μιχαλολιάκου που έχει φέρει στο φως η «Εφ.Συν.», στην οποία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής φοράει στο αριστερό του χέρι περιβραχιόνιο με τη σβάστικα και με το άλλο χέρι χαιρετάει ναζιστικά έχοντας ως φόντο και πάλι μια τεράστια σβάστικα.

. Οι αφίσες (πάνω δεξιά) με τις οποίες ανακηρύσσει περιοχές της Βρετανίας «ελεγχόμενες ζώνες» θυμίζουν έντονα τις περιπολίες που έκαναν τα Τάγματα Εφόδου της Χ.Α., κυρίως στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα Η αφίσα γράφει: «Εχεις εισέλθει σε ελεγχόμενη ζώνη από τους ναζί».

Γιατί η National Action, όπως είπαμε, βρίσκεται σε προηγούμενο στάδιο από τη Χρυσή Αυγή και δεν νιώθει ότι πρέπει να κρύβει την ιδεολογία της. Οπως άλλωστε πριν από κάποια χρόνια δεν την έκρυβε και η Χρυσή Αυγή, η οποία ειδικά σήμερα μετά την έναρξη της δίκης αρνείται την ιδεολογία της, αφού αυτή αποτελεί το κίνητρο των εγκληματικών της επιθέσεων και προδίδει τη ναζιστική της συγκρότηση στα πρότυπα των ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ.

Τα στελέχη της National Action όμως δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι ναζιστές. Υμνούν με περηφάνια τον Χίτλερ και δημοσιοποιούν τσιτάτα του, ενώ χρησιμοποιούν και την ίδια την εικόνα του, όπως σε πανό από συγκέντρωσή τους που γράφει: «Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Ο Χίτλερ είχε δίκιο». Και βέβαια είναι ντυμένοι ομοιόμορφα, φορούν μαύρες στολές και κουκούλες, εν είδει ταγμάτων εφόδου, ενώ χαιρετούν ναζιστικά, όπως κάνει άλλωστε και η Χρυσή Αυγή.

O θεωρητικός της Χ.Α. και μετακλητός υπάλληλός της στη Βουλή, Γ. Μισιάκας, φορά μπλούζα με το σύμβολο των Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ (SA). Παρόμοιο με το σήμα της National Action O θεωρητικός της Χ.Α. και μετακλητός υπάλληλός της στη Βουλή, Γ. Μισιάκας, φορά μπλούζα με το σύμβολο των Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ (SA). Παρόμοιο με το σήμα της National Action.

Χρησιμοποιούν επίσης το σύμβολο των SS, ενώ το κεντρικό σύμβολο της οργάνωσής τους παραπέμπει ξεκάθαρα στο σύμβολο των SA, δηλαδή των ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ. Το αυθεντικό σύμβολο των SA το λατρεύει φυσικά και η Χρυσή Αυγή.

Είναι γνωστή η φωτογραφία του ηγετικού στελέχους της, Γιώργου Μισιάκα (ή Μάστορα), στην οποία φορά μαύρη μπλούζα με το συγκεκριμένο σύμβολο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μάστορας δεν είναι μόνο ο θεωρητικός της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά και διορισμένος στη Βουλή ως μετακλητός υπάλληλος της Χρυσής Αυγής.

Αλλά την ιδεολογική τους ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή οι Βρετανοί ναζιστές την έχουν δείξει και εμπράκτως. Τον Νοέμβριο του 2013, μετά δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, στελέχη του National Action μετείχαν σε συγκέντρωση υποστήριξης προς την ελληνική ναζιστική οργάνωση στο Λονδίνο, αλλά τελικά υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση από την παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος.

Aπό τα «ναζιστικά καλλιστεία Miss Hitler», που διοργάνωσε φέτος η οργάνωση προκειμένου να αυτοπροβληθεί και να διασπείρει την ιδεολογία της Aπό τα «ναζιστικά καλλιστεία Miss Hitler», που διοργάνωσε φέτος η οργάνωση προκειμένου να αυτοπροβληθεί και να διασπείρει την ιδεολογία της.

Τον περασμένο Νοέμβριο η βρετανική ναζιστική οργάνωση πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πόλη Ντάρλινγκτον της νοτιοανατολικής Αγγλίας φορώντας μαύρα, κουκούλες και κρατώντας μαύρες σημαίες και ένα πανό με τους δύο δολοφονημένους χρυσαυγίτες στο Ν. Ηράκλειο.

Σε αυτή τη συγκέντρωση ο επικεφαλής της National Action, κρατώντας ντουντούκα και φωνάζοντας με βραχνή φωνή, ξεδίπλωσε με λίγες φράσεις ολόκληρη τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης, λέγοντας ότι «αυτή ήταν μια λευκή χώρα με λευκούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λευκές οικογένειες, λευκό πολιτισμό, λευκές αξίες. Πριν από 50 χρόνια αν δεν ήσουν λευκός δεν υπήρχες εδώ.

Αν ήσουν ανώμαλος το κρατούσες κρυφό. Είχαμε ιδεώδη, λευκά ιδεώδη και τώρα το έθνος μας έχει καταστραφεί! Η ώρα ήρθε για τους Εθνικοσοσιαλιστές να σηκωθούν!».

Είναι τα ίδια φυσικά που πιστεύει και η Χρυσή Αυγή, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι ο Βρετανός ναζιστής έκλεισε την ομιλία του με την αγγλική φράση «Hail Victory!», που στα ελληνικά σημαίνει «Ζήτω η νίκη» και που προέρχεται βέβαια από το χιτλερικό σύνθημα «Sieg Heil». Με το «Ζήτω η νίκη» κλείνει ως γνωστόν τις ομιλίες του και ο Μιχαλολιάκος.

Η National Action μέσα από τα δημοσιεύματά της είναι ξεκάθαρη. «Για να είσαι στη δική μας πλευρά πρέπει να είσαι ανοιχτά ρατσιστής και ανοιχτά αντισημίτης», γράφει το 2014, ενώ λέει ότι «δεν θα κερδίσεις τον εχθρό επιτιθέμενος με λόγια.

Θα πας εκεί που βρίσκεται ο εχθρός και θα τον αντιμετωπίσεις». Αυτό που οραματίζεται είναι ένας «φυλετικός πόλεμος» στην Αγγλία ανάμεσα σε λευκούς και μη, ενώ μιλά για «εθνοκάθαρση» και για «τελική λύση κατά μήκος της Ευρώπης», όρος που ως γνωστόν χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σχέδιο του Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα.

Από μπροσούρα του National Action του Αυγούστου 2014. Οι Βρετανοί ναζιστές εξυμνούν για άλλη μια φορά την «ένδοξη» Χρυσή Αυγή, με εμφανή προτίμηση σε φωτογραφίες όπου ο αρχηγός της Ν. Μιχαλολιάκος χαιρετά ναζιστικά μπροστά στη σβάστικα.

Αλλά και ο Παναγιώταρος «εμφύλιο πόλεμο» οραματιζόταν ήδη από το 2012, εξηγώντας στο BBC ότι «από τη μία πλευρά θα είναι οι εθνικιστές και οι Ελληνες που θέλουν τη χώρα μας να γίνει όπως ήταν πριν και από την άλλη πλευρά θα είναι οι παράνομοι μετανάστες και οι αναρχικοί».

Ενα άλλο στοιχείο για τη National Action που διαβάζουμε στον βρετανικό Τύπο είναι ότι υπάρχουν βίντεο στα οποία η οργάνωση εκπαιδεύει μέλη της στη μάχη σώμα με σώμα.

Αλλά και εδώ τον δρόμο έχει δείξει η Χρυσή Αυγή, αφού είναι βέβαια γνωστά τα στρατιωτικά γυμνάσια και η εξάσκηση στη χρήση όπλων κατά τη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα, η οποία οργανώθηκε από τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη ύστερα από εντολή του Ι. Λαγού, όπως είναι γνωστές και οι φωτογραφίες του Γ. Τσακανίκα, ηγετικού στελέχους της Νίκαιας και κατηγορούμενου για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, να εκπαιδεύει στο μποξ τον Ρουπακιά και άλλους χρυσαυγίτες.

Αλλά και η πρακτική της National Action να ανακηρύσσει περιοχές της Βρετανίας «ελεγχόμενες ζώνες», κολλώντας αφίσες που γράφουν «Εχεις εισέλθει σε ελεγχόμενη ζώνη από τους Ναζί», θυμίζει έντονα τις περιπολίες που έκαναν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής κυρίως στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

Και βέβαια οι Βρετανοί ναζιστές έχουν αντιγράψει από τη Χρυσή Αυγή ακόμα και την πρακτική του μίσους των συσσιτίων «μόνο για Ελληνες», πηγαίνοντας τρόφιμα σε άστεγους Βρετανούς, τους οποίους εκμεταλλεύονται για να διασπείρουν το μίσος.

Αλλά η National Action, για λόγους αυτοπροβολής και διασποράς της ιδεολογίας της, έχει φτάσει στο σημείο να διοργανώνει μέχρι και «ναζιστικά καλλιστεία» που τα αποκαλεί «Miss Hitler» και στα οποία λαμβάνουν συμμετοχή γυναίκες-μέλη της οργάνωσης, βγάζοντας φωτογραφίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Σημειώνουμε ότι το κεντρικό σλόγκαν που υπήρχε στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής οργάνωσης, προτού αυτός πέσει, ήταν «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Την ίδια ακριβώς φράση είπε στο δικαστήριο και ο Τόμας Μέιρ, ο δολοφόνος της Τζο Κοξ, αντί για το όνομά του όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό.

Σήμερα η National Action, η ναζιστική οργάνωση που εγκωμίασε τη δολοφονία, έχει πλέον απαγορευτεί και στα μέλη της θα ασκείται ποινική δίωξη, με τη βρετανική πολιτεία να στέλνει ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ναζιστική δράση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, η οποία τόνισε ότι «η ασφάλεια των οικογενειών μας, της κοινωνίας και της χώρας έρχεται πρώτη. Γι’ αυτό σήμερα αναλαμβάνω δράση για να απαγορεύσω τη νεοναζιστική οργάνωση National Action», η οποία όπως είπε «είναι μια ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική οργάνωση που αναζωπυρώνει τα μίση, υμνεί τη βία και προωθεί μια χυδαία ιδεολογία. Δεν πρόκειται να την ανεχτώ. Δεν έχει καμία απολύτως θέση στη Βρετανία, η οποία είναι μια χώρα ανοιχτή σε όλους».

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα παρακολουθούμε, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, ταξίδια με τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, φωτογραφίες μαζί τους και συζητήσεις περί δυνατότητας «εκδημοκρατισμού» της οργάνωσης, όταν έχουμε ήδη πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος στελεχών της, όταν είναι υπόδικη η ηγεσία της και όταν ο αρχηγός της έχει αναλάβει επισήμως την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία που οργάνωσε και εκτέλεσε η οργάνωσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.