O Ν.Ζύμαρης καταθέτει στη δίκη της Χ.Α. στο Εφετείο.
(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 20/12/2016)
Τον καθοδηγητικό ρόλο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου ανέδειξε η κατάθεση του Νίκου Ζύμαρη, στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας στις 16 και 19 Δεκέμβρη, 110η και 111η μέρα της διαδικασίας αντίστοιχα. Ο μάρτυρας, εργάτης σε εταιρία επεξεργασίας μετάλλου για εξαρτήματα πλοίων, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και θύμα της χρυσαυγίτικης επίθεσης στους συνδικαλιστές στο Πέραμα στις 12/9/13, τόνισε ότι “για τη Χρυσή Αυγή η Βουλή είναι η προβιά, ο μανδύας για τις εγκληματικές πράξεις”.
Από την αρχή της κατάθεσής του ο Ν. Ζύμαρης μίλησε για δολοφονική επίθεση εστιάζοντας, όπως και οι προηγούμενοι έξι μάρτυρες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στον τρόπο που αυτή διεξήχθη. Περιέγραψε τις δύο ομάδες των εικοσιπέντε περίπου χρυσαυγιτών που περικύκλωσαν ξαφνικά τον ίδιο και τους συντρόφους του που έκαναν αφισοκόλληση, μίλησε για τις μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής με τους μαίανδρους, για τα στυλιάρια και τους λοστούς που κρατούσαν και έφεραν πάνω τους μεταλλικά ελάσματα (“πρέπει να τα είχαν κόψει από κάγκελα σπιτιού και να τα είχαν προσαρμόσει”, είπε συγκεκριμένα), τόνισε το μένος των χτυπημάτων εναντίον τους, τον συντεταγμένο τρόπο αποχώρησής τους. “Αν δεν έβαζα το χέρι να προστατεύσω το κεφάλι μου θα ήμουν νεκρός” είπε, καθώς “γλύτωσε” με μια βαθιά τρύπα λίγο πάνω από τον αγκώνα.
Ο μάρτυρας αναγνώρισε τους κατηγορούμενους Πανταζή και Χατζηδάκη. Για τον πρώτο είπε πως “τον γνώριζα πολύ καλά, όχι προσωπικά, αλλά από τη γειτονιά, μένουμε πολύ κοντά στο Πέραμα, ‘μπαλονά’ τον φώναζαν από το κατάστημα που διατηρούσε στην περιοχή για εκδηλώσεις, γιορτές”, συμπληρώνοντας ότι ήταν γνωστό ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής με ηγετικό ρόλο στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Τον δεύτερο τον αναγνώρισε από τις φωτογραφίες που του έδειξαν στο τμήμα, όπως και τον κατηγορούμενο Καστρινό, ο οποίος ήταν παρών και στο εδώλιο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.
Στις ερωτήσεις της προέδρου για το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας εξήγησε: “Εμείς έχουμε άλλες αξίες, είμαστε υπέρ των μεταναστών και όλων των εργατών, είμαστε ενάντια στον καπιταλισμό που είναι η μήτρα του φασισμού. Στο λιμάνι έχουν γίνει σπουδαίοι αγώνες υπέρ των εργαζομένων για μεροκάματα, ωράρια, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργοδότες ήθελαν να τα καθαρίσουν αυτά, ήθελαν εργασιακή ζούγκλα προς όφελός τους. Ήταν μια προσπάθεια χρόνων με απειλές, βιομηχανία μηνύσεων, απόπειρα δημιουργίας απεργοσπαστικού σωματείου”.
Στην ερώτηση ποια η σχέση της Χρυσής Αυγής με όλα αυτά, ο μάρτυρας συνέχισε: “Μετά το καρότο, ήρθε και η ώρα του μαστίγιου, της βιολογικής μας εξόντωσης δηλαδή. Οι εργολάβοι επιστράτευσαν τη Χρυσή Αυγή, ήταν το όπλο τους, τη χρησιμοποίησαν για να μας εξοντώσει. Φυσικά, από την πίτα, από τα εκατομμύρια που παίζονται εκεί κάτω, θα είχαν κι αυτοί το μερίδιό τους… Ο πρόεδρος του χρυσαυγίτικου σωματείου που έστησαν στη Ζώνη έχει πει ότι χρειάζονται θυσίες, να πέσουν τα μεροκάματα. Δικοί τους εργαζόμενοι μιλάνε για ‘τους εφοπλιστές μας’… Αν πετύχαιναν το σκοπό τους, θα είχαν τον οικονομικό και ιδεολογικό έλεγχο του λιμανιού. Θα μπορούσαν να λένε στους εργαζόμενους ‘θα κάνεις τα δικά μας για να μπεις για δουλειά’”.
Ακαταδίωκτο
Απαντώντας στην εισαγγελέα πώς εξηγείται ο ανοιχτός τρόπος που έκαναν την επίθεση, ο μάρτυρας τόνισε πώς “ένιωθαν παντοδύναμοι εκείνη την περίοδο, είχαν το ακαταδίωκτο, αλλιώς γιατί ο Ρουπακιάς μετά τη δολοφονία Φύσσα να ρωτά τους αστυνομικούς ‘γιατί με πιάσατε;’. Ο Πανταζής ήταν ελεύθερος και συνέχιζε τη δράση του παρότι όλο το Πέραμα γνώριζε για την επίθεση στους αλιεργάτες”.
Στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα για το ποιος αποφάσισε και καθοδήγησε την επίθεση, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός ότι: “Πανταζής και Χατζηδάκης είχαν, ας πούμε, το ρόλο του ‘λοχία’. Ο συντονισμός ήταν από αλλού, από την ηγεσία. Το στρατηγείο ήταν αλλού”. Έχοντας μιλήσει για τα μηνύματα του Λαγού το ίδιο βράδυ με τα οποία πρώτα ανακοίνωσε και ύστερα περηφανευόταν για την επίθεση, αλλά και γενικότερα για την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να πατήσει πόδι στη Ζώνη με επισκέψεις Κασιδιάρη, Λαγού, Μίχου και Παναγιώταρου τον προηγούμενο της επίθεσης χρόνο, συνέχισε: “Η επίθεση φτάνει μέχρι τον Μιχαλολιάκο. Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με την Αρχή του Αρχηγού, την αρχή του ναζιστικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος Γερμανίας. Οτιδήποτε γίνεται δε μπορεί να μη το ξέρει ο Αρχηγός”. Ενώ έχοντας ήδη χαρακτηρίσει τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ως “το επιχειρησιακό κομμάτι της οργάνωσης”, σε ερώτηση εφέτη για το πώς γίνεται η ηγεσία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος να δρα έτσι, ο μάρτυρας είπε: “Για τη Χρυσή Αυγή, η Βουλή είναι η προβιά, ο μανδύας για τις εγκληματικές πράξεις”.
Πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα κινήθηκαν οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του. Ο μάρτυρας στήριξε τους ισχυρισμούς του περί ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης καθοδηγούμενης από την ηγεσία, στα ναζιστικά σύμβολα, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τις ναζιστικές δηλώσεις και άρθρα των ηγετών της οργάνωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες μελών και στελεχών της οργάνωσης, νυν (κατηγορούμενος Αποστόλου) και πρώην (Αντώνης ‘Περίανδρος’ Ανδρουτσόπουλος), στις οποίες ομολογείται ανοιχτά ότι όλα περνάνε πρώτα από τον αρχηγό, δηλαδή το Μιχαλολιάκο.
Αγγίζοντας με ακράδαντα στοιχεία που περιλαμβάνονται και στην δικογραφία την ηγεσία της οργάνωσης, η κατάθεση του Ν. Ζύμαρη δημιούργησε μεγάλο εκνευρισμό στους συνηγόρους των χρυσαυγιτών. Ιδιαίτερα τη δεύτερη ημέρα, όταν διεξάγονταν οι ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι δικηγόροι των κατηγορούμενων δεν σταμάτησαν να φωνάζουν και να διακόπτουν. Όταν η απόπειρά τους να διαλύσουν τη διαδικασία απέτυχε με παρεμβάσεις της έδρας, προσπάθησαν να περιορίσουν το δικαίωμα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής να υποβάλλουν ερωτήσεις, επαναφέροντας το θέμα της παράστασής τους και μέχρι που φτάνει, για ποιες κατηγορίες και για ποιους κατηγορούμενους. Ούτε αυτή η ενέργειά τους, όμως, είχε αποτέλεσμα.
Η κατάθεση του Ν. Ζύμαρη συνεχίζεται την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη στον Κορυδαλλό.
• Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη στον Κορυδαλλό, στην τελευταία δικάσιμο της χρονιάς. Οι ημερομηνίες για το Γενάρη είναι οι εξής: 10/1, 16/1, 17/1, 24/1 και 25/1 στο Εφετείο και 12/1, 19/1, 20/1 και 26/1 στον Κορυδαλλό
Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime