«Γνώρισα πάνω μου τον φασισμό» [16/12/2016]

Ο μάρτυρας Νικόλαος Ζύμαρης, μέλος του ΚΚΕ | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 17/12/2016)

“Γνώριζα πάντα για τον φασισμό και τον ναζισμό. Αλλά δεν τον είχα ζήσει πάνω μου. Εκείνη την ώρα τον γνώρισα πάνω μου. (…) Ηταν σαν να με χτύπησε ρεύμα. Κατάλαβα ότι με σφάξανε, αλλά δεν κατάλαβα πού.

»Για λίγα δευτερόλεπτα δεν κατάλαβα πού μου τη βαρέσανε. Πόναγα πάρα πολύ. Ηταν βαθύ το τραύμα. Το λέω απερίφραστα. Είχαν σκοπό τον θάνατό μου. Αυτό που έζησα ήταν θάνατος. Αν δεν έβαζα το χέρι μου να προφυλαχθώ, θα με έβρισκε στον λαιμό, στο μάτι… Το τραύμα υπάρχει ακόμα και μπορώ να σας το δείξω κιόλας”.

Συγκλονιστική ήταν η χθεσινή κατάθεση του μεταλλεργάτη από το Πέραμα, Νικόλαο Ζύμαρη, ο οποίος ως πολιτικός ενάγοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιβεβαίωσε την ανθρωποκτόνο πρόθεση του ναζιστικού τάγματος εφόδου που τους επιτέθηκε στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 2013, «κατ’ αρχάς επειδή είμαστε μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Αυτοί βλέπανε ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, όχι εμένα σαν πρόσωπο».

Πρόσθεσε ότι «ως Κομμουνιστικό Κόμμα ξέρουν πως είμαστε οι βασικοί τους αντίπαλοι. Εχουμε άλλες αξίες και αρχές. Είμαστε υπέρ των μεταναστών και των εργατών. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός είναι η μήτρα του φασισμού».

Ο συνδικαλιστης του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του συνδικάτου μετάλλου, αποκάλεσε την επίθεση «οργανωμένη ενέδρα, με σκοπό τη φυσική μας εξόντωση», διευκρινίζοντας ότι το τάγμα εφόδου ήταν το «μαστίγιο» που επιστράτευσαν οι εργολάβοι της Ζώνης, αφού «το καρότο να στήσουν εργοδοτικό σωματείο δεν βρήκε ανταπόκριση και οι εργάτες τούς γύρισαν την πλάτη», με στόχο «να βγάλουν από τη μέση το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και να ελέγχουν τη Ζώνη, προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα στη ναζιστική οργάνωση».

Θύμα και ο ίδιος της επίθεσης, χτυπήθηκε με ρόπαλο με μεταλλικό έλασμα, που του έκανε μια βαθιά τρύπα στο χέρι. Αναγνώρισε με βεβαιότητα ως συντονιστή της επίθεσης τον τότε «πυρηνάρχη» της Χρυσής Αυγης Περάματος, Αν. Πανταζή, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο σχεδιασμός ήρθε «από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής», αναφέροντας ως απόδειξη τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν» για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του βουλευτή και «περιφερειάρχη» Πειραιά, Ι. Λαγού, και των χρυσαυγιτών Δεβελέκου και Πανταζή.

Η απάντηση

«Δηλαδή θεωρείτε ότι ο συντονισμός σταματάει στον Λαγό;», ρώτησε ο αναπληρωτής εισαγγελέας. «Οχι, είναι βέβαιο ότι την εντολή την έδωσε ο αρχηγός, Νίκος Μιχαλολιάκος».

«Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί την «αρχή του αργηχού», το Führerprinzip, που εφάρμοζε και το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας. Είναι η δομή της οργάνωσης τέτοια, που τίποτα δεν γίνεται αν δεν πάρει την έγκριση του αρχηγού. Το λέει και ο Πατέλης».

Προκλητικοί ήταν άλλη μια φορά οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών, με ερωτήσεις όπως «πότε υπηρετήσατε στα ΚΝΑΤ;» και «γιατί δεν σας σκότωσαν όλους, αφού λέτε ότι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση», για να πάρουν την απάντηση: «Και ο Χίτλερ ήθελε να εξολοθρεύει όλη την ανθρωπότητα, αλλά τελικά αυτοκτόνησε».

Η δίκη διακόπηκε, καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου δεν θερμαινόταν επαρκώς και συνεχίζεται τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.