Η Χρυσή Αυγή δικάζει… την ΕΣΣΔ [10/11/2016]

poulikogiannis_8EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 11/11/2016)

Σίριαλ σε επανάληψη θυμίζει πλέον η εξέταση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντος Σωτήρη Πουλικόγιαννη από την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επαναλαμβάνουν διαρκώς τις ίδιες ερωτήσεις, διανθισμένες με σχόλια για το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, μέχρι τη δικτατορία του προλεταριάτου και την ΕΣΣΔ.

«Εδώ δικάζεται μια αξιόποινη πράξη, δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ, ούτε το ΚΚΕ» έλεγε η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη, που απέρριψε την πλειονότητα των ερωτήσεων της υπεράσπισης ως «εκτός θέματος».

Το γεγονός ότι οι ερωτήσεις της απορρίφθηκαν ως άσχετες με την υπόθεση και δεν καταγράφηκαν δεν φάνηκε να πτοεί τη συνήγορο των «μετανοημένων» πρώην χρυσαυγιτών βουλευτών Μπούκουρα και Αλεξόπουλου, που συνέχιζε να ρωτάει αν το σύνθημα «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλισμών» (προφανώς το έχει ακούσει λάθος) «εκφράζει μια μαχητική ρητορική σαν αυτή που χρησιμοποιεί ο εντολέας μου κ. Μπούκουρας όταν λέει “πάμε για πόλεμο”».

«Αυτό που λένε εκείνοι (ενν. οι χρυσαυγίτες) δεν είναι ρητορική απλή. Εχει μια υλοποίηση. Λέει ο Λαγός “θα τσακίσουμε τους λακέδες του ΠΑΜΕ” και σε ένα μήνα αυτό υλοποιείται, με εκτέλεση επίθεσης», απάντησε ο μάρτυρας.

Τους εντολείς της ως «ακτιβιστές βουλευτές νόμιμου πολιτικού κόμματος» προσπάθησε να παρουσιάσει η Β. Πανταζή, συνήγορος των κατηγορουμένων Μπούκουρα-Αλεξόπουλου, με ερωτήσεις όπως:

«Εχετε πει ότι το σύνολο της Χρυσής Αυγής είναι εγκληματική οργάνωση. Αν δεν είχαν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό θα είχαν μπει στη Βουλή; Δηλαδή συμμετέχει και ο ελληνικός λαός στην εγκληματική οργάνωση; Πώς εντάσσεται ένας βουλευτής σε εγκληματική οργάνωση; Πώς πας από την κάλπη στην εγκληματική οργάνωση;».

Οι μανδύες

Η απάντηση που δόθηκε ήταν: «Οταν κάποιος εκλέγεται αναλαμβάνει συνειδητά κάποιους ρόλους. Είτε τον κοινοβουλευτικό μανδύα είτε τον έλεγχο των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούν κεντρικές αποφάσεις, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται και εγκληματικές ενέργειες».

Σε ρεσιτάλ δημιουργίας εντυπώσεων επιδόθηκε ο συνήγορος του Κασιδιάρη, Παπαδέλης, ουρλιάζοντας σχεδόν ατάκες όπως «δεν μπορεί το ένα κόμμα (ενν. το ΚΚΕ) να έχει στην προμετωπίδα του τη δικτατορία του προλεταριάτου και να είναι δαφνοστεφανωμένο, και το άλλο να κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Παπαδέλης προσπάθησε να υπονομεύσει τη μαρτυρία για συμφωνία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με μεγαλοεργολάβους, έναντι χρηματικού ποσού: «Δεν μπορεί ο μάρτυρας να λέει για μια δήθεν συνάντηση στη Συγγρού με ανύπαρκτο άτομο, και εγώ να έχω επίσημα έγγραφα ότι η Σοβιετική Ενωση χρηματοδοτούσε το ΚΚΕ».

Η τελευταία δήλωση του Παπαδέλη, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για το συμβόλαιο εκτέλεσης εις βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, χειροκροτήθηκε από τους χρυσαυγίτες στο κοινό, ενώ κάποιοι φώναξαν «Μολών λαβέ».

«Δεν κάνεις ερωτήσεις, κάνεις αντικομμουνισμό παλαιάς κοπής» διαμαρτυρήθηκε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ. Λόγω της έντασης η πρόεδρος διέκοψε τη δίκη, που συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό.

One thought on “Η Χρυσή Αυγή δικάζει… την ΕΣΣΔ [10/11/2016]

  1. Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.