Τάκης Ζώτος: “Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση είναι η μόνη δικαίωση για τα θύματά της”

zotos-efsyn(Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου, Χαραυγή, αναδημοσίευση από τον Διάλογο, 6/11/2016)

Ολα τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα συγκλονιζόταν από την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Και, δυστυχώς, έμενε στο συγκλονισμό. Καμία δίωξη, καμία τιμωρία των δραστών και των ενόχων. Η συγκάλυψη και ασυλία που τής παρείχε το «βαθύ κράτος» ήταν απείρως μεγαλύτερη του συγκλονισμού.

Και σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζεται από όλα όσα αποκαλύπτονται στο δικαστήριο. Ο ρόλος, η δράση και η εκτέλεση των αποστολών θανάτου τρομάζουν. Για όλα αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα μιλά στη «Χ» ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος τονίζει πως δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, τους Αιγύπτιους ψαράδες, αλλά και τα δεκάδες άλλα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης, θα επέλθει όταν θα εκλείψει η μόνιμη πηγή κινδύνου που είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή.

«Γιατί το φασισμό μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τον τσακίσουμε», λέει το σύνθημα της πρωτοβουλίας ενάντια στη φασιστική απειλή. Πώς τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη;

Ο φασισμός και οι νεοναζί στρέφονται κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων της τεράστιας πλειονότητας των απλών ανθρώπων. Γι’ αυτό και όλοι εμείς μαζί και μπορούμε και έχουμε κάθε λόγο να σταματήσουμε τους φασίστες και τους ναζί, που είναι κίνδυνος για όλους μας. Και να τους στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, όπου ανήκουν. Ο Χίτλερ, όταν ανέβηκε στην εξουσία, δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα σε σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές. Απαγόρευσε όλα τα κόμματα και καταδίωξε αδιακρίτως όλους τους διαφωνούντες.

Σήμερα δεν μπορούμε να επικαλούμαστε άγνοια. Υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο για την καταστροφή που σήμανε η άνοδος των ναζί και για τους λόγους που έγινε.

Και το ιστορικό προηγούμενο δείχνει ότι ο βασικότερος λόγος επικράτησής τους στη Γερμανία ήταν η έλλειψη ενότητας στη δράση των αντιφασιστικών κομμάτων και οργανώσεων. Αυτό το λάθος δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε και είναι στο χέρι μας να μην το ξανακάνουμε.

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Η Χρυσή Αυγή δεν στρέφει τη βία της μόνο κατά των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και κατά των συνδικαλιστών, του οργανωμένου εργατικού κινήματος, των αντιφασιστών μουσικών, όπως ο Παύλος Φύσσας, των ομοφυλόφιλων και κάθε ενός που διαφωνεί μαζί της, όπως ακριβώς έκαναν και οι ναζί του Χίτλερ. Αντίστοιχους «στόχους» έχει και το ΕΛΑΜ στην Κύπρο.

Είναι εφικτό όμως; Πώς θα οικοδομηθεί η απαιτούμενη ενότητα;

Είναι εφικτό. Στην Ελλάδα έχουμε αυτή την εμπειρία από την πρώτη μέρα της δίκης κατά της Χρυσής Αυγής, όταν οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και των αντιφασιστικών οργανώσεων συνέκλιναν και συναντήθηκαν έξω από τα δικαστήρια. Και ξανά, στη Μυτιλήνη και το Ρέθυμνο, τα τοπικά συνδικάτα και οι αντιφασιστικές οργανώσεις διαδήλωσαν μαζί κατά των ρατσιστών που δεν ήθελαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε την ενότητα στη δράση, αρκεί να αφήνουμε χώρο σε όσους θέλουν να αγωνιστούν κατά της φασιστικής απειλής που αντιπροσωπεύουν η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το ΕΛΑΜ στην Κύπρο, χωρίς να βάζουμε ως προϋπόθεση τις συνολικές πολιτικές συμφωνίες.

Η Ελλάδα, αλλά και ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος πανταχόθεν, συγκλονίζεται με όσα αποκαλύπτονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δεν άργησε το κράτος, οι θεσμοί, οι αρμόδιοι, να αντιμετωπίσουν το τέρας που ήδη θέριεψε;

Δυστυχώς άργησε πολύ και με δραματικές συνέπειες. Είχαμε νεκρούς, τον Σαχζάτ Λουκμάν τον Γενάρη του 2013 και τον Παύλο Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά και δεκάδες τραυματίες συνδικαλιστές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, μετανάστες όπως τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, και τη δολοφονία του Φύσσα, είχαμε εκατοντάδες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, χωρίς δίωξη, χωρίς τιμωρία. Οι χρυσαυγίτες είχαν την αίσθηση και ζούσαν την πραγματικότητα συγκάλυψης και ασυλίας από κυβέρνηση και διωκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με κορυφαία δείγματα τους διοικητές ασφαλείας των αστυνομικών τμημάτων Αγίου Παντελεήμονα και Νίκαιας και του πρώην διοικητή του Α.Τ. των Αμπελοκήπων στην Αθήνα.

Τμήματα του «βαθέος κράτους», υπάλληλοι της Κ.Υ.Π, αστυνομικοί διευθυντές και ανώτεροι αξιωματικοί συνεργάζονταν στενά με τη Χρυσή Αυγή, λόγος για τον οποίο ακόμα και ο τότε υπουργός της Ν.Δ., Ν. Δένδιας, όταν αναγκάστηκε να ζητήσει τη δίωξη της ΧΑ, έθεσε σε διαθεσιμότητα δεκάδες από αυτούς. Αλλά και όταν συλλαμβάνονταν, παραπέμπονταν με τις πιο ήπιες κατηγορίες.

Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά για να απαντήσουν στις ρατσιστικές και τις δολοφονικές επιθέσεις των ναζί της Χρυσής Αυγής, να χτίσουν παντού αντιφασιστικές επιτροπές, να υπερασπιστούν τα θύματα, να αποκαλύψουν τα εγκλήματα της οργάνωσης.

Αυτές οι κινητοποιήσεις και η έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάγκασαν την κυβέρνηση Σαμαρά να βάλει χειροπέδες στη Χρυσή Αυγή, να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα τη δίωξή της και κυρίως με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που καλύπτεται κάτω από το «μανδύα» του πολιτικού κόμματος.

Αν και η δικαστική διαδικασία ακόμα συνεχίζεται, ποιες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις σας;

Πριν τρία χρόνια η είδηση ότι όλη η ηγεσία της ΧΑ θα καθόταν στο εδώλιο ως εγκληματική οργάνωση, φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τότε η ΧΑ απειλούσε ότι θα «ακόνιζε τις λόγχες στα πεζοδρόμια» και στη Βουλή «αισθανόταν σιχασιά και αηδία». Η ποινική δίωξη και η δίκη, και μάλιστα σε αυτή την έκταση, ως εγκληματική οργάνωση, ήταν έκπληξη και σοκ για την ηγεσία της, που για χρόνια είχε συνηθίσει στην ανοχή και τη συγκάλυψη της δράσης της από τον διωκτικό μηχανισμό.

Αναγκάστηκε να αποσύρει τα τάγματα εφόδου από το δρόμο, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος της άμεσης επιβεβαίωσης των κατηγοριών, αλλά και λόγω της αυξημένης αυτοπεποίθησης του αντιφασιστικού κινήματος και επειδή πλέον δεν μπορούσε να θεωρείται δεδομένη η ανοχή του διωκτικού μηχανισμού στη δράση της. Η ΧΑ τώρα, πλέον, μετά την ποινική δίωξη και την έναρξη της δίκης, για εκατομμύρια ανθρώπους – και όχι μόνο για ένα κύκλο της Αριστεράς – έχει το «στίγμα» της εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν θεωρείται πια ως ένα κανονικό πολιτικό κόμμα, έχει απονομιμοποιηθεί, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης και της δίκης, δηλαδή της «θεσμικής» αναγνώρισής της ως ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης δολοφόνων και εγκληματιών. Ενώ, π.χ., πριν τμήματα της δεξιάς, με εμβληματική περίπτωση τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο, προσέβλεπαν στη συνεργασία με μια πιο «λογική» Χρυσή Αυγή, μετά τη δίωξη και την έναρξη της δίκης, καμία πολιτική δύναμη συζητά τέτοια ενδεχόμενα.


Η Χρυσή Αυγή θέλει να σώσει το τομάρι της

mixaloliakos_gadaΚαι η Χρυσή Αυγή τι επιδιώκει σήμερα;

Τώρα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει ως κεντρική επιδίωξη στη δίκη να σώσει το τομάρι της, να αποσείσει από πάνω της, και κυρίως από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Λαγός, την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης και των δράσεών της.

Η προσπάθεια αυτή είναι και δύσκολη και αντιφατική. Είναι δύσκολη επειδή τα αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα. Είναι αντιφατική, επειδή μέλη της ηγεσίας, με πιο εμβληματική περίπτωση τον Ι. Λαγό, είναι πολύ βαθιά μπλεγμένα στην οργάνωση, τη διεύθυνση και την εκτέλεση των εγκληματικών δράσεων της Χρυσής Αυγής.

Εντολές του Λαγού δεν εκτελούσαν οι δράστες της δολοφονίας Φύσσα και όχι μόνο;

Ο Λαγός έχει δώσει το τελικό οκέι για τη δολοφονία του Φύσσα, για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Οσο η ηγεσία και ο Μιχαλολιάκος δεν αποκηρύσσουν τη δράση του Λαγού και των άλλων μελών της ηγεσίας, αλλά αντίθετα τον επιβραβεύουν, τόσο επιβεβαιώνεται η κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης για όλους.

Ενώ η ηγεσία προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εγκαταλείπει τα κατώτερα στελέχη της να τα βγάλουν πέρα μόνα τους από τις κατηγορίες που τα βαραίνουν. Ομως η δίκη προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα τελειώσει έχει σημασία. Για παράδειγμα το 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά, πριν ξεκινήσει η δίκη, έγινε προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος για το τι είναι εγκληματική οργάνωση. Η προσπάθεια απέτυχε, επειδή ήταν σαφές ότι η στροφή του κόσμου αριστερά έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και από την αρχή ξεσήκωσε την κατακραυγή όλου του δημοκρατικού κόσμου. Αν είχε πετύχει εκείνη η προσπάθεια, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν θα ήταν κατηγορούμενοι σήμερα.


Δικαίωση θα επέλθει…

Greece StabbingΠώς θα δικαιωθεί ο Παύλος Φύσσας, ο Αιγύπτιος ψαράς, όλα τα θύματα των χρυσαυγιτών;

Δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, τους Αιγύπτιους ψαράδες, αλλά και τα δεκάδες άλλα θύματα της Χρυσής Αυγής, είναι να εκλείψει η μόνιμη πηγή κινδύνου που είναι η Χρυσή Αυγή.

Δεν είναι μόνο οι δράστες χρυσαυγίτες. Ο δράστης είναι η Χρυσή Αυγή. Αν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, δεν θα κινδύνευε κανένα από τα θύματα και ο Φύσσας θα ήταν ζωντανός. Γι’ αυτό η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση είναι η μόνη δικαίωση για τα θύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.