«Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε και σχεδίαζε τις επιθέσεις» [1/11/2016]

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 2/11/2016)

Πλήθος στοιχείων κατέθεσε και χθες στο δικαστήριο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, που αποδεικνύουν ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε τις δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου και έπαιζε επιτελικό ρόλο στον σχεδιασμό τους.

Η εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ έγινε μετ’ εμποδίων, με τους δικηγόρους και τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής να διακόπτουν συνεχώς, καλλιεργώντας κλίμα έντασης.

Πριν ξεκινήσει η δικάσιμος, δικηγόροι της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκαν ότι τους προπηλάκισαν τα ΜΑΤ έξω από την αίθουσα και ζήτησαν εξηγήσεις. Η πρόεδρος απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιο το δικαστήριο και αν θέλουν να καταθέσουν μηνύσεις στα αστυνομικά τμήματα.

Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης πρόκλησης έντασης τέθηκε σε εφαρμογή όταν ο μάρτυρας ξεκίνησε να παραθέτει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (22/10/2016 «Λαγός: “Τους μακελέψαμε”»), με τους διαλόγους του ανώτερου ιεραρχικά στελέχους της Χ.Α. Ιωάννη Λαγού με τους Δεβελέκο και Πατέλη τη νύχτα της επίθεσης στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ.

Στην ερώτηση «Από πού προκύπτει γνώση και σχέση της ηγεσίας της Χ.Α. με την επίθεση;» ο Πουλικόγιαννης απάντησε: «Εχουμε μηνύματα του Λαγού πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Μήνυμα προς τον Πατέλη, που δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”: “Τα κομμούνια θα φάνε χοντρό πέσιμo σήμερα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά τριανταριά και πάνε από εκεί”».

Ακριβώς τη στιγμή που ο μάρτυρας κατέθετε τον ενοχοποιητικό για την ηγεσία της Χ.Α. διάλογο, από την πλευρά του ακροατηρίου της Χρυσής Αυγής ακούστηκε γυναικεία φωνή «δεχόμαστε επίθεση». Αμέσως όλοι οι χρυσαυγίτες οπαδοί αποχώρησαν ομαδικά με φωνές και διαμαρτυρίες.

Συνεχιζόμενη κάλυψη

Η δίκη διακόπηκε προσωρινά, ενώ εκτός της αίθουσας είχε δημιουργηθεί ένταση μεταξύ ομάδας αντιφασιστών που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δίκη και χρυσαυγιτών. Οι αντιφασίστες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν πρώτοι επίθεση, ενώ η αστυνομία παρέμεινε αδρανής.

Τελικά η είσοδος των αντιφασιστών επιτράπηκε από διαφορετική είσοδο. Ο Πουλικόγιαννης συνέχισε να καταθέτει τις δημοσιοποιημένες συνομιλίες του Λαγού και τις εντολές του πυρήνα Χ.Α. Νίκαιας προς τα μέλη του «να παραμείνουν σε επιφυλακή» μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Πού στηρίζετε ότι υπάρχει γνώση της ηγεσίας της Χ.Α. για την επίθεση, εκτός από τον Λαγό;» ρώτησε ο συνήγορος Θ. Θεοδωρόπουλος. «Δεν θα μπορούσε να είναι απόφαση του τοπικού πυρήνα, ούτε μόνο του Λαγού. Αυτό το στηρίζω σε δυο τρία στοιχεία: Πρώτον, ένα στέλεχος που είναι τόσο κοντά στον αρχηγό δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι από μόνο του. Δεύτερον, με την ιεραρχία και τη στρατιωτική λογική που λειτουργεί αυτό το κόμμα, πάλι προκύπτει ότι θα είχε γνώση ο αρχηγός. Και, τρίτον, από τις ομοιότητες με άλλες επιθέσεις, π.χ. σε Αντίπνοια, Υπόστεγο, προκύπτει ότι υπάρχει συνεχιζόμενη κάλυψη».

Περίανδρος-Ρουπακιάς

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην τελεσίδικη καταδίκη του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Α. Ανδρουτσόπουλου (Περίανδρος) για την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή, σε πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης (ο ύμνος του Κασιδιάρη στον Χίτλερ στο περιοδικό της Χ.Α., φωτογραφίες του χρυσαυγίτη υπαρχηγού Παππά στον τάφο του Μουσολίνι), σε ντοκουμέντα ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν «περαστικός από τα τοπικά γραφεία», όπως ισχυρίστηκαν οι ηγέτες της οργάνωσης μετά τη δολοφονία Φύσσα, αλλά ηγετικό στέλεχος της τοπικής Νίκαιας.

Η τρίτη και τελευταία πράξη της πυροδότησης εκρηκτικού κλίματος παίχτηκε όταν ο συνήγορος του ΠΑΜΕ ρώτησε για το «παράγγελμα» που δόθηκε στην επίθεση και αν υπάρχουν ομοιότητες με «ό,τι είδαμε νωρίτερα στην αίθουσα» – αναφερόμενος στη συντεταγμένη αποχώρηση των χρυσαυγιτών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν να ουρλιάζουν «είστε γελοίοι» και το κοινό των χρυσαυγιτών σηκώθηκε πάλι συντεταγμένα. Η δίκη διακόπηκε οριστικά, με ανταλλαγή εμπρηστικών συνθημάτων.

Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα, με αστυνομική συνοδεία, χρυσαυγίτης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του χειρονόμησε απειλητικά προς τη μεριά των δημοσιογράφων και γυναικών αντιφασιστριών, μιμούμενος την κίνηση της εκτέλεσης με περίστροφο.

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στο Εφετείο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.