«Οι χρυσαυγίτες εκτελούσαν σχέδιο δολοφονίας» [31/10/2016]

poulikogiannis_3Με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιέγραψε ο μάρτυρας όσα συνέβησαν στο Πέραμα στις 12/9/2013 | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 1/11/2016)

Με την καταιγιστική κατάθεση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ξεκίνησε χθες το πρωί το τρίτο σκέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής, για τη φονική επίθεση τάγματος εφόδου σε συνεργείο αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του εφετείου, με αντιφασίστες αλληλέγγυους να γεμίζουν τις θέσεις στο ακροατήριο, που είναι σταθερά χωρισμένο σε δύο «διαζώματα».

Πολυάριθμο ήταν επίσης το κοινό των οπαδών της Χρυσής Αυγής. Την ώρα που ξεκινούσε η δίκη, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας εξελισσόταν μαζική συγκέντρωση καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή οργανώσεων του ΠΑΜΕ και παρουσία δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ.

«Τότε Χίτες και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Την ώρα της ακροαματικής διαδικασίας, έξω από τα δικαστήρια, εξελισσόταν ογκώδης αντιφασιστική συγκέντρωση Την ώρα της ακροαματικής διαδικασίας, έξω από τα δικαστήρια, εξελισσόταν ογκώδης αντιφασιστική συγκέντρωση.

Από τους 4 κατηγορούμενους, παρόντες ήταν ο τότε πυρηνάρχης Περάματος Τάσος Πανταζής και ο Αναστάσιος Καστρινός. Απουσίαζαν οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Χρήστος Χατζηδάκης.

Η πολιτική αγωγή επανέφερε το αίτημα της αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Τάκη Ζώτου ότι στο ακροατήριο υπάρχουν άτομα που έχουν προταθεί ως μάρτυρες υπεράσπισης από τους κατηγορούμενους.

Μολονότι η πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν, κανένας δεν το έπραξε. Μόνο όταν ο Τάκης Ζώτος αναγνώρισε τον σημερινό πυρηνάρχη Περάματος Περικλή Μουλιανάκη, τότε αυτός αποχώρησε.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου κατονόμασε ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου τους Πανταζή και Χατζηδάκη και φωτογράφισε ως ενορχηστρωτές της επίθεσης την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, «ναζιστικής οργάνωσης με κοινοβουλευτικό μανδύα που λειτουργεί με την αρχή του αρχηγού», όπως είπε.

Επικαλέστηκε μαρτυρία ατόμου «που δεν θέλει να φανερώσει την ταυτότητά του επειδή φοβάται για τη ζωή του», ότι η επίθεση εναντίον του συνεργείου του ΠΑΜΕ εκτελέστηκε κατόπιν συμφωνίας-συμβολαίου που σύναψε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με πέντε μεγαλοεργολάβους από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, την περίοδο ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Παρόντες στη συμφωνία, υποστήριξε, ήταν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης και Ι. Λαγός.

Χρηματικό αντίτιμο

Οπως κατέθεσε, η συμφωνία έγινε σε μαγαζί στη Συγγρού και είχε ως σκοπό «να τελειώσουν με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα», ώστε «οι μεγαλοεργολάβοι να ελέγχουν μονοπωλιακά τη Ζώνη όπου διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά». Ως αντάλλαγμα προσφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή χρηματικό ποσό 300.000 ώς 400.000 ευρώ.

Κατονόμασε τους εξής πέντε εργοδότες: Αθανάσιο Πυρινή, Αντώνη Αθανασόπουλο, Παναγιώτη Δελλή, Βαγγέλη Βουδούρη, Δημήτρη Μεταξά. Ανέφερε ότι από το 2008 έχουν στήσει «βιομηχανία μηνύσεων», συκοφαντώντας το Συνδικάτο Μετάλλου ως «εγκληματική οργάνωση», ενώ στους στόχους τους ήταν και η ίδρυση εργοδοτικού σωματείου στη Ζώνη που θα ρίξει τα μεροκάματα.

Οπως κατέθεσε, το σχέδιο αυτό πραγματοποιήθηκε μετά την εγκληματική επίθεση. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης άφησε αιχμές για συμμετοχή εργολάβων που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή σε «κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων που κατέθεσαν πρόταση να αναλάβουν τη Ζώνη. Τώρα εμφανίστηκαν ξανά με την COSCO», δήλωσε.

Τα διακριτικά

Ο μάρτυρας κατέθεσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την επίθεση, διευκρινίζοντας ότι οργανώθηκε βάσει σχεδίου, με στρατιωτική διάταξη. «Με έντονο ύφος οι επικεφαλής φώναξαν “Πού είναι ο Πουλικόγιαννης” και “Η Χρυσή Αυγή κάνει κουμάντο εδώ στο λιμάνι. Εσείς τελειώσατε” μαζί με βρισιές “γ.. το Χριστό σου” και “το μ.. της μάνας σου”. Πίσω ήταν οι άλλοι με τα ρόπαλα.

»Φόραγαν μαύρα ρούχα και μπλούζες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονταν με τη Χρυσή Αυγή. Κάποιοι είχαν στειλιάρια, προσαρμοσμένα με μεταλλικές απολήξεις σαν καρφιά-λάμες […] Με χτύπησαν στο κεφάλι με ένα από αυτά τα ρόπαλα με τις απολήξεις αυτοί που ήταν πίσω από τους Χατζηδάκη και Πανταζή. Επεσα κάτω και έχασα τις αισθήσεις μου. Ευτυχώς δεν με πέτυχε η μεταλλική απόληξη, γιατί δεν θα μιλάγαμε τώρα. Αυτό είπαν και οι γιατροί».

Από την επίθεση υπήρξαν 9 τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο, με σπασμένα μέλη και βαθιά τραύματα από τα στειλιάρια με τις λάμες-καρφιά που ήταν τόσο αιχμηρά ώστε τρύπησαν τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων στα οποία ξέσπασαν οι χρυσαυγίτες:

«Το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα ήταν του Ζύμαρη που αστραπιαία σήκωσε το χέρι του. Εφαγε χτύπημα με το καρφί. Ολο το δάχτυλο της νοσοκόμας έμπαινε μέσα. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν τον είχε πετύχει το καρφί στο πρόσωπο».

«Τέλος χρόνου. Φύγαμε. Βρόμισε», ήταν το σύνθημα για την αποχώρηση που δόθηκε πέντε λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης, με τις εντολές «Το Πέραμα από ‘δώ» και «Οι άλλοι από ‘δώ».

Ο μάρτυρας επέρριψε σοβαρές ευθύνες στη στάση των αστυνομικών. Ενώ ήταν σταθμευμένες δύο μηχανές ΔΙΑΣ δίπλα στο σημείο της επίθεσης, «κοιτούσαν σαν θεατές».

«Σχεδόν ταυτόχρονα με την αποχώρηση των χρυσαυγιτών κατέφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. […] Από τους πρώτους που έφτασαν ήταν ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος. Τον θυμάμαι σαν τώρα να φωνάζει ουρλιάζοντας: “Δεν σας θέλω εδώ τώρα. Πηγαίνετε. Θέλω προσαγωγές και συλλήψεις. Πιάστε τουλάχιστον έναν”. Ολοι οι αστυνομικοί τον κοίταζαν με αδιαφορία. Οι γείτονες στα μπαλκόνια τούς έλεγαν “Αυτοί είναι που χτυπήσαν τα παιδιά. Πιάστε τους”. Δεν έκανε κανένας αστυνομικός καμία κίνηση».

Με το καραβάκι

Οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν προς το λιμάνι και έφυγαν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα με το καραβάκι για Σαλαμίνα, χωρίς να τους αναζητήσει κανένας. «Αν υπήρχε θέληση θα τους είχαν συλλάβει» είπε ο μάρτυρας.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις συνομιλίες του Λαγού με μέλη της Χρυσής Αυγής, τη νύχτα της επίθεσης:

«Σίγουρα ο Λαγός έχει πάρει την έγκριση του αρχηγού. Ηταν αδιανόητο να έχουν πάρει μόνοι τους Χατζηδάκης και Αντωνακόπουλος μια τέτοια πρωτοβουλία. Φαινόταν ότι εκτελούν εντολές στρατιωτικού τύπου. Το αντιμετώπισαν με παγωμένο βλέμμα, στρατιωτική πειθαρχία και λύσσα να χτυπήσουν».

«Το βούλευμα χρεώνει στους κατηγορούμενους ανθρωποκτόνο πρόθεση. Εσείς τη διαπιστώσατε;» ρώτησε συνήγορος της πολιτικής αγωγής. «Ναι, τη διαπίστωσα στο κεφάλι μου», απάντησε ο μάρτυρας, μην αφήνοντας αμφιβολίες για τις προθέσεις των επιτιθέμενων.

Η δίκη σημαδεύτηκε από γιουχαΐσματα και προκλήσεις από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και διακοπές από τους συνηγόρους της υπεράσπισης, που ζήτησαν να διαγραφεί η κατάθεση για τη συμφωνία των χρυσαυγιτών με τους μεγαλοεργολάβους, αίτημα που η έδρα απέρριψε. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα το πρωί στο Εφετείο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.