Κατάθεση Πουλικόγιαννη: “Οι εργολάβοι ανέθεσαν στη Χρυσή Αυγή να εξαφανιστούμε από το Λιμάνι” (97η-98η μέρα)

sygkentrwsh_dikh_xa_pameΗ αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, 31/10.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 2/11/2016)

Η κατάθεση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και θύματος της δολοφονικής επίθεσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές στο Πέραμα στις 12/9/13, ήταν καταπέλτης.

Στις συνεδριάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 31/10 (97η μέρα) και 1/11 (98η μέρα), ο μάρτυρας περιέγραψε την επίθεση ως εξής: “Το βράδυ της 12/9/13, 18-20 άτομα αφισοκολλούσαμε για το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κινούμασταν στη Λ. Δημοκρατίας με κατεύθυνση Πειραιά. Σε ένα σημείο που ο δρόμος στένευε, βγήκαν από δυο στενά δυο τάγματα εφόδου, 25 ατόμων το καθένα. Φορούσαν μαύρα ρούχα. Κάποιοι μπλούζες της οργάνωσης. Οι περισσότεροι κρατούσαν στυλιάρια, πιο μεγάλα ρόπαλα με μεταλλικές απολήξεις δουλεμένα σε μηχανουργείο, πτυσσόμενα γκλοπ. Υπήρχαν αρκετοί πιτσιρικάδες που κρατούσαν πέτρες.

Σχημάτισαν γύρω μας ημικύκλιο, στήθηκαν με τρόπο που έλεγε ‘τώρα δε γλυτώνετε’. Φώναξαν το όνομά μου, ‘Πού είσαι Πουλικόγιαννη;’. Αρχηγοί φαίνονταν οι Πανταζής και Χατζηδάκης. Είπαν: ‘Είμαστε επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Εσείς τελειώσατε.’

Το σύνθημα

Οι υπόλοιποι περίμεναν. Ο Χατζηδάκης κάνει σε έναν από μας ‘τι κοιτάς εσύ, τώρα θα σου δείξω’ και ξεκίνησε η επίθεση, όλοι αυτόματα. Ήταν φανερό ότι αυτό ήταν το σύνθημά τους. Δέχομαι το χτύπημα στο κεφάλι, λιποθυμώ. Συνεχίζουν και χτυπάνε τους συντρόφους που πέσανε πάνω μου για να με προστατέψουν. Φωνάζει κάποιος “τέλος χρόνου, βρώμισε”, κάποιος άλλος: “το Πέραμα από δω, οι άλλοι από δω” και σε κλάσματα δευτερολέπτου μαζεύονται και φεύγουν πεζοί. Χτύπησαν φεύγοντας δυο αυτοκίνητα δικά μας.

Είχαμε 9 τραυματίες. Ένας είχε τρύπα από καρφί στο χέρι, το είχε σηκώσει για να προφυλάξει το πρόσωπό του. Άλλος σπασμένο χέρι. Άλλοι χτυπήματα στην πλάτη και τρυπήματα από καρφιά.

Υπήρχαν ρόλοι. Ο Πανταζής και ο Χατζηδάκης επικεφαλής και έδιναν κυρίως παραγγέλματα. Ο Αντωνακόπουλος πιο πίσω, κρατώντας ένα από αυτά τα φονικά ρόπαλα με την απόληξη, όπως και οι περισσότεροι μεγαλύτεροι.

Ήταν σχεδιασμένη από πριν. Δεν είχε ανακοινωθεί πουθενά η εξόρμησή μας, πιστεύω ότι έκαναν περιπολίες με μηχανάκια για μέρες για να μας εντοπίσουν”.

Ο μάρτυρας στάθηκε στην αδράνεια της αστυνομίας: “Σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης, μια ομάδα ΔΙΑΣ στα 50-100 μέτρα έμενε άπραγη, ενώ είχαν πλήρη ορατότητα. Μόλις τελείωσε κατέφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, 7-8 περιπολικά και 10-12 μηχανές ΔΙΑΣ. Ο διοικητής Περάματος βρέθηκε εκεί και ούρλιαζε ‘θέλω προσαγωγές και συλλήψεις’. Κανείς δεν κουνήθηκε, τον κοίταζαν με αδιαφορία. Ενώ εμείς φωνάζαμε ότι είναι χρυσαυγίτες και οι γείτονες στα μπαλκόνια έδειχναν από πού έφυγαν, δεν έγινε τελικά τίποτα. Όπως και σε πολλές άλλες υποθέσεις που διάβασα στη δικογραφία, δε συλλάβανε, δεν πήραν αριθμούς οχημάτων, δε συνέλεξαν στοιχεία.”

Στις ερωτήσεις για το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας απάντησε ξεκάθαρα και με στοιχεία ότι οι χρυσαυγίτες έδρασαν κατ’ εντολή των εργολάβων από τη Ζώνη: “Στη Ζώνη έχουν σωματείο και οι εργοδότες. Προσπάθησαν το 1996 να το κάνουν κλειστό, να παίρνουν έργα μόνο όσοι ανήκουν σε αυτό. Δεν πέρασε. Υπάρχει μια ομάδα μεγαλοεργολάβων που προσπαθούν χρόνια να λειτουργήσουν τη ζώνη μονοπωλιακά, να βγάλουν το σωματείο από τη μέση, να ρίξουν το κόστος εργασίας, να κόψουν κάθε κουβέντα για μεροκάματα, ΣΣΕ, μέτρα ασφαλείας. Το 2008 άρχισαν βιομηχανία μηνύσεων. Αργότερα προσπάθησαν να βγάλουν εγκληματικές οργανώσεις τα σωματεία. Το 2012 μπήκε στο παιχνίδι η Χρυσή Αυγή.

Ρευστό

Έχω μια πηγή που μου ζήτησε να μην αποκαλύψω το όνομά του γιατί κινδυνεύει η ζωή του. Μου είπε ότι σε ένα μαγαζί στη Συγγρού βρέθηκαν πέντε από αυτούς τους εργολάβους (Α. Αθανασόπουλος, Α. Πυρίνης, Π. Δελής, Δ. Μεταξάς και Β. Βουδούρης) με το Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και το Λαγό. Ανέθεσαν στη Χρυσή Αυγή να εξαφανιστούμε από το λιμάνι με κάθε τρόπο. Τους έδωσαν και ρευστό 300-400.000 ευρώ. Η περιοχή δεν είναι μόνο τοπικού ενδιαφέροντος, τα χρήματα που κινούνται είναι της τάξης των δις, αποτελούν μεγάλο ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ και περνάει από εκεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου.

Τώρα υπάρχει η κοινοπραξία Τρίτωνας, η οποία μιλάει ανοιχτά με την Cosco, να πάρει η Cosco τη Ζώνη. Ο Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος του πάρκου του Σχιστού που παίρνει και δουλειές στη Ζώνη και είναι από αυτούς που θέλουν να φύγουμε, μου έχει πει ‘πρόσεχε, σε τέτοιες περιόδους οι επικεφαλής κινδυνεύουν’. Ο Κυριτσόπουλος, πρόεδρος του εργοδοτικού σωματείου, σήμερα το πρωί μου είπε ‘κάτσε να τελειώσει η δίκη και θα τα πούμε’”.

Η κατάθεσή του στοιχειοθετεί τη λειτουργία της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση: “Ο τρόπος που το αντιμετώπισαν όλοι έδειχνε ότι εκτελούσαν εντολες στρατιωτικού τύπου. Διάβασα 15-20 καταδικαστικές αποφάσεις και έμεινα άναυδος με τις ομοιότητες με την επίθεση που δεχτήκαμε. Έκαναν ό,τι προλαβαίνουν σε ορισμένο χρόνο, σαν τις ειδικές δυνάμεις. Υπήρχε σίγουρα εκπαίδευση και οι αυτοματισμοί της εκπαίδευσης βγήκαν αποδεδειγμένα στην επίθεση.

Ο Χατζηδάκης και ο Αντωνακόπουλος να πήραν την πρωτοβουλία για την επίθεση είναι απίθανο. Στη δικογραφία λέει ότι υπάρχει τηλέφωνο του Πανταζή στο Λαγό. Ούτε αυτός πήρε μόνος την απόφαση, έπρεπε να ρωτήσει τον αρχηγό. Ο Λαγός στο βίντεο για τους αλιεργάτες, λίγο παρακάτω δηλώνει ‘σειρά έχει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη’. Φαίνεται ότι έχει πλήρη εικόνα, είναι ο στρατηγός και συντονίζει εξ αποστάσεως, φαίνεται ότι έχει πάρει την έγκριση του αρχηγού. Στο τέλος πανηγυρίζει και λέει ‘τους μακελέψαμε’.

Υπάρχει προαναγγελία της επίθεσης στις 08/08/13 στην καντίνα της ζώνης, παρουσία τριών βουλευτών. Αργότερα στην πύλη του Περάματος, παρουσία όλων των βουλευτών. Είναι δυνατόν να έγιναν όλα αυτά εν αγνοία της ηγεσίας; Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έλεγε ‘εσείς είστε τα τάγματα εφόδου’. Τα πιο πολλά βίντεο τα έβγαζε η ίδια η Χρυσή Αυγή, τότε δεν κρύβονταν. Ήταν μέρος του πολιτικού της σχεδίου.

Όλα τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα λειτουργούν με την Αρχή του Αρχηγού. Από κάτω βρίσκεται μια συγκεκριμένη ομάδα που στην περίπτωση αυτή είναι η κοινοβουλευτική ομάδα που είναι περιφερειάρχες. Από κάτω οι τοπικές. Μάλιστα υπάρχει ολόκληρη οργανωτική θεωρία, των ομόκεντρων κύκλων, υπάρχει πυρηνάρχης, πενταμελές κλπ.

Ναζιστική

Η Χρυσή Αυγή έχει ναζιστική ιδεολογία και σα ναζιστική οργάνωση είναι και εγκληματική. Το σύνθημα ‘αίμα τιμή’, ένα πολύ παλιό σύνθημα που ακούστηκε και σήμερα στο δικαστήριο, σημαίνει καθαρότητα της φυλής από οτιδήποτε διαφορετικό και οποιονδήποτε αντιφρονούντα. Μέσα από τα τάγματα εφόδου προσπαθεί να διαμορφώσει στην κοινωνία μια τέτοια άποψη, ‘ό,τι κινείται σφάζεται’ που λέει κι ο Πατέλης (σ: σε αυτή τη φράση η υπεράσπιση αντέδρασε τόσο έντονα που η Έδρα διέκοψε για μισή ώρα). Με τον κοινοβουλευτικό μανδύα προσπαθεί να αναδυθεί και πολιτικά.

Αναλαμβάνει εργολαβία να εκκαθαρίσει τη Ζώνη από τα σωματεία. Όχι πολιτικά, με ζύμωση ή πειθώ. Έχει έτοιμο σχέδιο και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να το εφαρμόσει. Στο επίσημο σάιτ έχει τη θέση της για τα συνδικάτα. Επί της ουσίας, με τους Έλληνες εργολάβους και μεγαλοβιομήχανους είναι μόνο, όχι με τους Έλληνες εργάτες. Η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού στηρίζει την αστική τάξη, όχι το λαό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ‘ΟΑΕΔ’ που είχαν φτιάξει στη Χαλκίδα για να βρίσκουν Έλληνες να δουλεύουν με μόλις 18 ευρώ. Λένε ότι είναι σωστό ο εργοδότης να παίρνει μεγάλο μέρος της υπεραξίας. Για να έχουμε δουλειές, πρέπει ο εργοδότης να κερδίζει.

Για το αν δέχτηκαν να εκπονήσουν το σχέδιο εκκαθάρισης της Ζώνης λόγω ιδεολογίας ή για τα λεφτά, πιστεύω ότι ισχύουν και τα δύο. Ήταν όμως αυτοί που ήταν πρόθυμοι να το κάνουν, γι αυτό οι εργολάβοι δεν απευθύνθηκαν σε κανένα άλλο κόμμα”.

Μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια: Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί

Με δυναμική διαδήλωση αντιφασιστών/τριων, εργατών/ τριων και φοιτητών/τριων έξω από το Εφετείο Αθηνών ξεκίνησε η εξέταση της επίθεσης σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 31/10 (97η δικάσιμος). Εκατοντάδες διαδήλωσαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη συνέχεια φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα έξω από το Εφετείο, κλείνοντας την κυκλοφορία προς το κέντρο την ώρα που μέσα στην αίθουσα ξεκινούσε την κατάθεσή του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και θύμα της επίθεσης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανώ η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο μετάλλου Αττικής, ο Σύλλογος εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν.Αττικής «Βύρων», λαϊκές επιτροπές Αθήνας, οι ΦΣ Χημικού, Μεταλλειολόγων, Νομικής, άλλοι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και το δημοτικό σχήμα Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο, που κάλεσαν και στη διαδήλωση της Τρίτης 1/11 στο Ηράκλειο.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου η οποία γέμισε ασφυκτικά, για πρώτη φορά μέρος του αντιφασιστικού κοινού κάθισε μαζί με τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και τους δημοσιογράφους.

Νέα φάση

Η επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές είναι το σημείο τομής όλων των χαρακτηριστικών της Χρυσής Αυγής που την καθιστούν εγκληματική οργάνωση. Η κατάθεση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη (βλ. διπλανό κείμενο αναλυτικά) άνοιξε μια νέα φάση της δίκης, όπου πλέον όλα όσα έχουν αναδειχθεί από δεκάδες μάρτυρες στις προηγούμενες δύο υποθέσεις (η στρατιωτική δομή, η απαραβίαστη ιεραρχία από πάνω προς τα κάτω, ο προσχεδιασμός των επιθέσεων, οι δολοφονικές διαθέσεις) δένουν με χειροπιαστούς όρους με το ρόλο της ναζιστικής αυτής οργάνωσης: να τσακιστεί το εργατικό κίνημα, να τρομοκρατηθεί ο εργαζόμενος κόσμος, να εξαφανιστούν οι αγώνες, αντιρατσιστικοί και εργατικοί.

Η εξέλιξη της δίκης από μια απομονωμένη διαδικασία στον Κορυδαλλό σε μια αντιφασιστική κινητοποίηση-σεισμό πάνω σε εργάσιμη μέρα στο κέντρο της Αθήνας, με ταυτόχρονα τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του μάρτυρα να κυκλοφορούν, μόνο πανικό θα μπορούσε να προκαλέσει στο στρατόπεδο της υπεράσπισης και των φασιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι φασίστες μαζί με διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκαν στα προσφυγικά που βρίσκονται δίπλα από το Εφετείο. Συνεχίζουν να προσπαθούν με νύχια και δόντια να επιστρέψει η δίκη στην απομόνωση.

Ούτε είναι τυχαίο ότι την επόμενη μέρα (1/11, 98η) χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αντιφασίστες στο προαύλιο του δικαστηρίου. Ο χειρισμός τους ήταν να προσπαθήσουν να το παίξουν θύματα δύο φορές σε μία ημέρα. Το πρωί ζήτησαν από το δικαστήριο να τοποθετηθεί για επίθεση που δήθεν δέχτηκαν μέλη του ακροατηρίου από αντιφασίστες. Όταν η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, αντέστρεψαν τα γεγονότα του προαυλίου, με τους δικηγόρους να φωνάζουν στην αστυνομία ότι τους αφήνει «απροστάτευτους από τους αναρχικούς» και ότι «θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε τις ζωές μας κάποια στιγμή και θα μπούμε και φυλακή μετά!».

Τους «ξέφυγε» ωστόσο και έκαναν επίδειξη αυτού ακριβώς που αναδεικνύεται ξανά και ξανά στο δικαστήριο από τις καταθέσεις: η στρατιωτική τους εκπαίδευση. Τη στιγμή της επίθεσης στους αντιφασίστες, δε χρειάστηκαν παρά 10 δευτερόλεπτα χωρίς καμία προσταγή για να βγουν όλοι οι φασίστες στο προαύλιο. Όταν αργότερα ο Μ. Μαλαγάρης της πολιτικής αγωγής ρώτησε το μάρτυρα αν ακούστηκε παράγγελμα για αυτή την τόσο συντεταγμένη κίνηση του κοινού (που αποτελείται από μέλη ταγμάτων εφόδου), η υπεράσπιση αντέδρασε τόσο έντονα που η Έδρα διέκοψε για τις 3/11.

Επόμενη αντιφασιστική κινητοποίηση στο Εφετείο στις 3/11.

Στη συνέχεια: 8, 10, 22 και 29/11 στο Εφετείο και 11, 14, 16 και 23/11 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.