(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 26/10/2016)
Με τους σχολιασμούς των καταθέσεων των μαρτύρων έκλεισε η εξέταση της παρά λίγο δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Σχολιάστηκαν οι καταθέσεις των Σαάντ, Μοχάμεντ και Αχμέντ Αμπού Χαμέντ, Κ. Τατσιόπουλου και Ε. Πολυχρονίδου, στις 20/10 (95η μέρα) και 24/10 (96η μέρα).
Ο Θ. Καμπαγιάννης απάντησε στους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι οι μάρτυρες «ήταν δασκαλεμένοι» λέγοντας «θα ζήσουν με τις συνέπειες της επώνυμης μαρτυρίας τους για όλη τους τη ζωή, καταθέτουν απροστάτευτοι». Τόνισε επίσης ότι ο γείτονας (Κ. Τατσιόπουλος) ανέδειξε το κίνητρο γιατί είχε την αυθόρμητη εικόνα ότι ήρθαν να χτυπήσουν ξένους και μετέφερε την πεποίθηση της γειτονιάς ότι πρόκειται για επίθεση της Χρυσής Αυγής.
Ο Κ. Σκαρμέας επισήμανε το ρόλο του Πανταζή, ως αυτός που περίμενε το πράσινο φως από την ομιλία του Λαγού. Αυτό επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων από τον Αχμέντ που τον περιέγραψε λεπτομερώς σαν αρχηγό και θυμόταν ακόμη και τη φωνή του που δήλωνε Χρυσή Αυγή, ενώ συνόψισε το κίνητρο στη φράση του Αιγύπτιου «είμαστε μουσουλμάνοι και μελαμψοί» και σχολίασε το βίντεο Λαγού ως σχετικό με την επίθεση.
Ο Δ. Ζώτος τόνισε ότι όχι μόνο δεν έχουν «αδικηθεί» οι κατηγορούμενοι, όπως ισχυρίζονται, αλλά ότι από τις καταθέσεις προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις στους χειρισμούς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά αναγνωρίστηκαν και οι πέντε κατηγορούμενοι.
Ο Κ. Παπαδάκης μιλώντας για τη δομή της οργανωμένης επίθεσης παρατήρησε: «Ήταν χωρισμένη σε στάδια. Προηγήθηκε η προσπάθεια στο κατάστημα, όπου δε βρήκαν κανέναν, αλλά ούτε η επιτυχία ούτε η αποτυχία κάποιου σταδίου επηρεάζουν τη συνέχεια του σχεδίου. Αντίθετα υπάρχει ψυχραιμία στην εκτίμηση του χρονοδιαγράμματος, ταχύτητα, πειθαρχία, συντονισμός, σχέδιο διαφυγής». Για τη δήλωση ταυτότητας εκ μέρους των χρυσαυγιτών: «Κάνουν επίδειξη ισχύος με φωνές και μπλούζες μέχρι και τη σύλληψη. Νιώθουν ότι οι ίδιες οι μπλούζες είναι το ακαταδίωκτο. Το ’12 μπήκαν στη Βουλή, την επόμενη είχαμε χαστούκια στην τηλεόραση».
Πανομοιότυπη
Από την πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα, ο Α. Τζέλλης σημείωσε ότι η επίθεση είναι πανομοιότυπη με αυτήν στον Παύλο Φύσσα, νυχτερινή, πολυπρόσωπη, με σύντομη εκτέλεση και χρονοδιάγραμμα, καθώς και με ομοιότητα στη (μη) δράση της αστυνομίας, ενώ η Β. Κουγιάτσου τόνισε ότι είχαν προβλέψει κάθε λεπτομέρεια, πχ τη χρήση πυροσβεστήρα ως έσχατο μέσο για να τους αναγκάσουν να βγουν, αν αποτύγχανε η εισβολή.
Τέλος, τοποθετήθηκε η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ, με τον Π. Σαπουντζάκη να δίνει έμφαση στο απρόκλητο, μια και ο γείτονας είχε καταθέσει ότι τα θύματα είχαν καλή σχέση με τη γειτονιά. Ο Χ. Στρατής μίλησε για την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ελέγξει όλο το τρίγωνο Νίκαιας, Περάματος, Κερατσινίου, όπου έχουν εξελιχθεί οι τρεις δολοφονικές επιθέσεις που εξετάζονται στη δίκη. Η Ε. Ζαφειρίου σχολίασε ότι από τις καταθέσεις δεν προκύπτει μόνο ότι είναι οπλισμένοι με όπλα και σιδηρολοστούς αλλά με μίσος ενάντια στους μετανάστες και τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους.
Ο Θ. Θεοδωρόπουλος θύμισε την πεποίθηση του αυτόπτη μάρτυρα Κ. Τατσιόπουλου ότι η παρουσία 15 ατόμων στο δρόμο, ο τραυματισμός του Αμπουζίντ, η επίθεση στο σπίτι και οι φθορές στα αυτοκίνητα είναι ενιαίο γεγονός. Η πολιτική αγωγή υπέβαλε επίσης αίτημα για κλήτευση των 11 γειτόνων που, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις, ήταν αυτόπτες μάρτυρες στην επίθεση.
Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε στην υπεράσπιση είναι ότι ελάχιστα σχολίασε το περιεχόμενο των καταθέσεων. Προσπαθούσε να βγάλει άκυρες τις αναγνωρίσεις, να αποσιωπά όλες τις αναφορές σε μπλούζες της οργάνωσης και να βρίσκει αμελητέες αντιφάσεις. Οι υπερασπιστικές γραμμές πολλές φορές συγκρούονταν μεταξύ τους, με τον Γ. Μιχαλόλια (υπεράσπιση Δ.Κουκούτση) πχ να παραδέχεται την ύπαρξη χρυσαυγίτικης ενδυμασίας.
- 31/10 είναι η επόμενη αντιφασιστική κινητοποίηση στο Εφετείο.
- 1, 3, 8, 10, 22 και 29/11 οι δικάσιμες που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο στο Εφετείο. Στον Κορυδαλλό 11, 14, 16 και 23/11.