Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!

lagos_efsynΟ Δεβελέκος στη γωνία δεξιά ακούει τον Λαγό. Τα μηνύματα που αντάλλαξαν το βράδυ της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αποτελούν την απόλυτη ομολογία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 22/10/2016)

Ξεκινά τις επόμενες μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής η εξέταση των μαρτύρων κατηγορητηρίου για τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα.

Με αυτήν την αφορμή, η «Εφ.Συν.» ανοίγει και πάλι τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης και αποκαλύπτει νέα σημαντικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες του Ι. Λαγού με άλλα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μετά.

Τα ντοκουμέντα αυτά αποδεικνύουν βέβαια τον οργανωμένο χαρακτήρα της εγκληματικής επίθεσης, την απόλυτη γνώση του Λαγού γι’ αυτήν ήδη πριν ξεκινήσει, καθώς και την προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης της Χρυσής Αυγής στη συνέχεια να τη συγκαλύψει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και ειδικότερα στις 12/9/2013, περίπου στις 23.50 το βράδυ, το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα πραγματοποίησε άγρια επίθεση, με λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, με κοντάρια που είχαν προσαρμοσμένες μεταλλικές απολήξεις και με άλλα φονικά αντικείμενα, σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση, ενώ οι χρυσαυγίτες έσπασαν και τα αυτοκίνητά τους.

lagos_smsΤα θύματα της επίθεσης αναγνώρισαν στη συνέχεια τους τέσσερις κατηγορουμένους που έχουν παραπεμφθεί σήμερα στη δίκη (Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Ιωάννης Καστρινός, Κυριάκος Αντωνακόπουλος), υποδεικνύοντας ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου τον Πανταζή και τον Χατζηδάκη, οι οποίοι έχουν άλλωστε παραδεχτεί ότι είναι μέλη του πενταμελούς συμβουλίου που διοικεί την Τ.Ο. Περάματος, δηλαδή ηγετικά στελέχη του τοπικού Πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Φυσικά, ο ρόλος του Πανταζή ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος είναι γνωστός. Είναι ο ίδιος που κατηγορείται και ως επικεφαλής της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12/6/2012 στην ίδια περιοχή.

Αλλά έχει ενδιαφέρον ότι στην αρχική του απολογία στο Πρωτοδικείο Αθηνών (7/10/2013), όταν ερωτάται για τον ρόλο του στην επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ο Πανταζής αρνείται τα πάντα. Λέει ότι «τη συγκεκριμένη μέρα εγώ βρισκόμουν στο κατάστημά μου στο Πέραμα, από το απόγευμα στις 7 έως τις 11 το βράδυ, και έπεσα για ύπνο γιατί ήμουν πολύ κουρασμένος».

Στη συνέχεια όμως ενώπιον των εφετών ανακριτριών (14/3/2014), παρ’ όλο που εξακολουθεί να αρνείται ότι υπήρξε οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής και ότι οι χρυσαυγίτες κρατούσαν ρόπαλα και άλλα φονικά αντικείμενα, υποχρεώνεται να ανασκευάσει και να παραδεχτεί την παρουσία του στα βίαια γεγονότα. «Πήγαμε για αφισοκόλληση και έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και έγινε συμπλοκή», θα ισχυριστεί λοιπόν στις ανακρίτριες.

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες

Το τι στ’ αλήθεια έγινε βέβαια εκείνο το βράδυ μάς το αφηγείται ο ίδιος ο Λαγός μέσα από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε παρακάτω. Ας σταθούμε όμως πρώτα σε ένα σημαντικό στοιχείο που φέρνουμε σήμερα στο φως. Ηδη από τις 22.42.25 της 12/9/2013, δηλαδή πάνω από μία ώρα πριν ξεκινήσει η επίθεση, ο Λαγός έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν αριθμό κινητού ο οποίος είναι στο όνομα κάποιας γυναίκας.

poulikogiannisΟ πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, χτυπημένος στο κεφάλι μετά τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Από τα στοιχεία όμως της δικογραφίας προκύπτει ότι χρήση του αριθμού αυτού κάνει -ποιος άλλος;- ο Αναστάσιος Πανταζής. Ο Λαγός λοιπόν, μέχρι τις 23.45 (η επίθεση πραγματοποιείται περίπου 23.50), έχει συνομιλήσει με αυτόν τον αριθμό τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Λαγός είναι βέβαια ο περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο ιεραρχικά ανώτερος των πυρηναρχών της περιοχής και υπεύθυνος για τη δράση των τοπικών ταγμάτων εφόδου.

Ετσι λοιπόν, παράλληλα με τον αριθμό του οποίου κάνει χρήση ο Πανταζής, ο Λαγός εκείνο το βράδυ μιλάει και με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη, στον οποίο στις 23.49.41 στέλνει το εξής γραπτό μήνυμα: «και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος (σ.σ. ο Πανταζής) καμιά 30άρα και πάνε από κει».

Στις 23.52.19 ο Λαγός ξαναστέλνει μήνυμα στον Πατέλη, ο οποίος προφανώς ρωτά αν στο Πέραμα χρειάζονται ενισχύσεις, και του γράφει: «Οχι θα καθαρίσουν αυτοί. Αρα είχαν γενική κινητοποίηση».

Στις 23.52.44 ο Λαγός έχει και πάλι τηλεφωνική συνομιλία με τον αριθμό του οποίου κάνει χρήση ο Πανταζής, για να στείλει τελικά στον Πατέλη στις 23.56.58: «Πήραν μια πρώτη απάντηση». Οπως προκύπτει λοιπόν από τις συνομιλίες, ο Λαγός έχει πλήρη εικόνα για την επίθεση, ήδη πριν αυτή ξεκινήσει, καθώς και για την εξέλιξή της.

patelis_develekosΑπό αριστερά ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γεώργιος Πατέλης με τον πυρηνάρχη Πειραιά Σωτήρη Δεβελέκο.

Οσον αφορά τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης από τη Χρυσή Αυγή και τον ρόλο του Πανταζή ως επικεφαλής της, μας διαφωτίζει πλήρως ο ίδιος ο Λαγός στο πλήθος των μηνυμάτων που ανταλλάσσει με τον νυν πυρηνάρχη Πειραιά, Σωτήρη Δεβελέκο, τα οποία και φέρνουμε σήμερα στο φως.

Ο εξαιρετικά αποκαλυπτικός αυτός διάλογος, o οποίος αποτελεί την απόλυτη ομολογία για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, πραγματοποιείται το ίδιο βράδυ 12/9/2013 προς 13/9/2013 από τις 23.57.54 μέχρι και τις 00.24.56, δηλαδή, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενό του, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της επίθεσης.

Τον παραθέτουμε αυτούσιο. Επισημαίνουμε απλώς το πρώτο πληθυντικό που χρησιμοποιεί ο Λαγός («τους μακελέψαμε» κτλ.), καθώς και το τελευταίο μήνυμα του Δεβελέκου, ο οποίος, αφού εξυμνεί το τάγμα εφόδου του Περάματος, λέει στον Λαγό ότι σε λίγο θα έχει -προφανώς αντίστοιχα- «νέα και από Κορυδαλλό…».

pantazis_germenis_moulianakisΑριστερά από τον Γερμενή ο Αναστάσιος Πανταζής, κατηγορούμενος ως επικεφαλής των επιθέσεων στους συνδικαλιστές τους ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και δεξιά του ο νυν πυρηνάρχης Περάματος Περικλής Μουλιανάκης | VICE / Φώτης Πλέγας.

Τα επόμενα «νέα» πάντως που ήρθαν πέντε μέρες μετά ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Προσθέτουμε ακόμα ότι αμέσως μετά την ανταλλαγή των συγκεκριμένων μηνυμάτων ακολουθεί και η περίφημη τηλεφωνική συνομιλία που η «Εφ.Συν.» δημοσιοποίησε πριν από δύο χρόνια (12/9/2014, «Τους λιώσαμε, τους ισοπεδώσαμε στο Πέραμα»!), κατά την οποία ο Λαγός πανηγυρίζει για την εγκληματική ενέργεια μιλώντας και πάλι με τον Δεβελέκο.

Αλλά ο Λαγός, το βράδυ της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεν συνομιλεί μόνο με τα ηγετικά στελέχη της περιφέρειάς του. Επικοινωνεί και με τον Ηλία Παναγιώταρο με γραπτό μήνυμα στις 23.55.56, ενώ την επόμενη μέρα το πρωί (11.16.49, 13/9/2013) έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ηλία Κασιδιάρη. Συμπτωματικά αυτοί οι δύο είναι που αναλαμβάνουν και την επιχείρηση συγκάλυψης εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης της Χρυσής Αυγής.

Αρνούνται την επίθεση

Ετσι, στις 16/9/2013, τέσσερις μέρες μετά την επίθεση, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος κάνουν εκπομπή στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης και εκεί αρνούνται ότι η επίθεση στο Πέραμα έγινε από τη Χρυσή Αυγή και προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις αναγνωρίσεις των στελεχών τους από τους παθόντες.

patelis_pantazisΠριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο Λαγός συνομιλεί με αριθμό του οποίου κάνει χρήση ο Αναστάσιος Πανατζής (συνεπιβάτης στην πρώτη μηχανή από αριστερά) και με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη (οδηγός στη δεύτερη).

Αφού εξανίστανται λοιπόν για την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία του Πυρήνα Περάματος το επόμενο από την επίθεση βράδυ, λένε:

Παναγιώταρος: Και γιατί; Γιατί σύμφωνα με καταγγελία κάποιων σκληροπυρηνικών εντός εισαγωγικών ΚΚΕδων και του ΠΑΜΕ, ότι σε μια αφισοκόλληση που έκαναν στο Πέραμα δεχτήκαν επίθεση από κάποιους, οι οποίοι φοράγανε κουκούλες, κράνη, ήταν καλυμμένα τα πρόσωπά τους…

Κασιδιάρης: Οχι, κατά τον Κουτσούμπα είχαν καλυμμένα πρόσωπα, κουκούλα και ήταν νύχτα, αλλά εμείς τους αναγνωρίσαμε.

Παναγιώταρος: Αλλά αναγνωρίσανε τρεις και μάλιστα, λέει, ο ένας τους συστήθηκε ότι είναι ο υπεύθυνος των γραφείων του Περάματος και ότι θέλανε να τους βαρέσουν, δηλαδή… οι άνθρωποι είναι νούμερα και γελοίοι.

Σε αυτήν τη γραμμή λοιπόν η Χρυσή Αυγή δημοσιεύει στην ομώνυμη εφημερίδα της στις 18/9/2013 τα εξής: «Αγνωστοι συνεπλάκησαν με μέλη του ΚΚΕ στην περιοχή του Περάματος με αποτέλεσμα η παράνομη αφισοκόλληση των ορφανών του Μαρξ να πάει “περίπατο”. Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως οι ΚΚΕδες είδαν Χρυσαυγίτες να τους χτυπάνε αλλά φυσικά οι μαρτυρίες είναι μόνο δικές τους γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη μαρτυρία που να δείχνει πως ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής».

Στη συνέχεια βέβαια η υπερασπιστική γραμμή άλλαξε και η αλλαγή αυτή προδίδει και την ενοχή της οργάνωσης. Μετά τη δημοσιοποίηση το 2014 της συνομιλίας Λαγού-Δεβελέκου, ο Λαγός παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες, απλώς ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα έγιναν ανάποδα, δηλαδή ότι «οι κομμουνιστές […] επιτέθηκαν σε κάποιους Χρυσαυγίτες και στην συμπλοκή που ακολούθησε χτύπησαν κάποιοι εκατέρωθεν».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο ίδιος δεν έδωσε εντολή για την επίθεση γιατί, λέει, έμαθε εκ των υστέρων τι είχε συμβεί. Φυσικά μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις ο ισχυρισμός αυτός καταρρέει. Θυμίζουμε άλλωστε και το βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο Λαγός στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (8/8/2013) να προαναγγέλλει τη συγκεκριμένη επίθεση, λέγοντας ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ […] θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα».

Δήλωση της Λιάνας Κανέλλη

Από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ζητήσαμε ένα πολιτικό σχόλιο για τη δίκη της Χ.Α. και ειδικά τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ:

Η δίκη της Χ.Α., που όφειλε και θα μπορούσε να είναι η δίκη του αιώνα για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα, -ασθμαίνουσα από χωροθετικά κωλύματα και με «συνεπή» χρονοκαθυστέρηση- περνά σε μια σημαντική της φάση. Από Δευτέρα αρχίζει η εξέταση μαρτύρων για τη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου σε συνδικαλιστές και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Και είναι σημαντική η καμπή της δίκης επειδή αυτή η επίθεση του ναζιστικού μορφώματος ήταν προσχεδιασμένη, προαναγγελθείσα, τουλάχιστον από τον Λαγό, και καταδεικνύει τον χαρακτήρα της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης κατά το παραπεμπτικό βούλευμα.

Οπλισμένα με φονικά σιδερόπλεκτα στειλιάρια, τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης επιτέθηκαν συντεταγμένα για να σκοτώσουν! Στόχος πολιτικός και δραστικός σκοπός τους ήταν η επίθεση και εξόντωση των ιδεολογικών τους αντιπάλων. Στο Πέραμα οργάνωσαν φανταχτερή κι απροκάλυπτη μετωπική επίθεση για να «φάνε» κομμουνιστές. Μια βδομάδα μετά, έστησαν ύπουλη ενέδρα στον Παύλο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.