«Επιτέθηκαν στους ψαράδες όπως στον Φύσσα»

zotos_xa-diki-630_0Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Τάκης Ζώτος | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: efsyn.gr, 20/10/2016)

Με τον σχολιασμό των καταθέσεων της υπόθεσης των Αιγύπτιων ψαράδων από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η σημερινή 95η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης χαρακτήρισε ως σημαντικότερο στοιχείο την αναγνώριση των δραστών από τους μάρτυρες και κυρίως την αναγνώριση του Πανταζή ως ηγετικό πρόσωπο στην υπόθεση και τόνισε ότι το modus operandi των υποθέσεων Φύσσα και Αιγύπτιων ψαράδων είναι πανομοιότυπο.

Εξήγησε, μάλιστα, τους λόγους για τους οποίους η Χρυσή Αυγή είναι αποδεδειγμένα παρούσα από την πρώτη στιγμή στην επίθεση: ο πολίτης που κάλεσε την αστυνομία το αναφέρει, πεποίθηση όλης της γειτονιάς είναι ότι ήρθαν χρυσαυγίτες να χτυπήσουν ξένους, μπλουζάκια της Χ.Α. το καταδεικνύουν επίσης.

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι είναι φαιδρό να λέγεται ότι οι μάρτυρες είναι δασκαλεμένοι, τονίζοντας ότι είναι απροστάτευτοι, ήρθαν και αναγνώρισαν τους δράστες που ήταν στο εδώλιο.

Ο Κώστας Σκαρμέας υποστήριξε ότι οι μάρτυρες επιβεβαιώνουν την αλληλουχία των γεγονότων και σημείωσε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η ομιλία Λαγού επτά ώρες πριν από την επίθεση, δύο χλμ. μακριά από το σημείο. «Περίμεναν την εντολή άνωθεν», είπε χαρακτηριστικά, «οι δράστες είναι Περαματιώτες».

Αναφέρθηκε και αυτός στον ηγετικό ρόλο του Πανταζή («φαίνεται από το γεγονός ότι φορούσε μπλουζάκι Χ.Α.», «ο Αχμέντ αναγνώρισε μέχρι και τη φωνή του»).

Οι δράστες της επίθεσης είναι μέλη της Χ.Α. υποστήριξε και ο Δημήτρης Ζώτος:

«Ο Έλληνας μάρτυρας που ζει σε εκείνη τη γειτονιά μάς μίλησε για πεποίθηση του ίδιου και της γειτονιάς ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες. Οι μπλούζες της Χ.Α. το επιβεβαιώνουν. Προκύπτει καθαρά και ο ηγετικός ρόλος της Χ.Α., το κατέθεσε ακόμα και η Πολυχρονίδου. Η αναγνώριση των δραστών έγινε παρουσία της ΓΑΔΑ».

Έκανε, μάλιστα, λόγο για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Εμπαράκ Αμπουτζίντ, ο οποίος «κατά κοινή ομολογία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, μας είπαν πως δεν μπορεί να χτυπήθηκε μόνο με τα χέρια αλλά ούτε και μόνο από έναν άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδάκη, η επίθεση έγινε σε τρία στάδια: 1. Η επίθεση στην ταράτσα, 2. Η προσπάθεια εισβολής στο σπίτι, 3. Η καταστροφή των οχημάτων. «Κι εδώ φαίνεται ότι το σχέδιο είναι προμελετημένο κι ακόμα και αν κάποιο στάδιο δεν επιτυγχάνεται, περνούν αβίαστα στο επόμενο».

Επίσης, όπως είπε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, οι μπλούζες της Χ.Α. εξασφαλίζουν το ακαταδίωκτο των δραστών καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, ενώ ο ηγετικός ρόλος του Πανταζή και του Αγριογιάννη προκύπτουν σαφώς από τις καταθέσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο του Γιάννη Λαγού, ο οποίος «αν και δεν κάθεται στο εδώλιο ως ηθικός αυτουργός» δίνει εντολή για την επίθεση. Αυτό καταδεικνύεται όταν λέει ότι νιώθουν μίσος για του Αιγύπτιους ψαράδες και λίγες ώρες μετά γίνεται η επίθεση.

Συνεχίζοντας ο Ανδρέας Τζέλλης επέμεινε στον εμφανή φόβο των μαρτύρων αλλά και στο αδιαμφισβήτητο ότι δράστες της δολοφονικής επίθεσης ήταν μέλη της Χ.Α.

«Υπήρχε μια διττή προαναγγελία. Βουλευτής της Χ.Α. προανήγγειλε την επίθεση, αλλά και το μέλος της Χ.Α. είπε την ώρα της επίθεσης “ελάτε να δείτε ποια είναι η Χ.Α.” Οι υποθέσεις μοιάζουν στην οργάνωση, στους διακριτούς ρόλους της και στην τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος», σχολίασε ο συνήγορος.

Όσο για την αξιοπιστία των μαρτύρων, «δεν προέκυψε κανένα είδος δασκαλέματος των μαρτύρων. Ποιοι δασκαλεμένοι μάρτυρες θα έκαναν τέτοια περιγραφή; Οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν απ’ όλους τους μάρτυρες αδιαμφισβήτητα. Τα κενά των προανακριτικών ήταν τραγικά και προέκυψε από τις καταθέσεις των μαρτύρων».

Στις ομοιότητες των υποθέσεων Φύσσα και Αιγυπτίων αναφέρθηκε η Βιολέτα Κουγιάτσου: η ταχεία επέμβαση, η έλευση με δίτροχα, το ότι οι επιτιθέμενοι δεν έκρυψαν το συντονισμένο της επίθεσης ούτε την ταυτότητά τους ως μέλη της Χ.Α., ότι δημιούργησαν φόβο και πανικό σε ανυποψίαστους πολίτες, ότι είχαν προβλέψει κάθε ενδεχόμενο.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της συνηγόρου στην «οδυνηρή ιδεολογία της Χ.Α. που κάνει πειθήνια όργανα τα μέλη της και επιβραβεύει τα μέλη και τους πρωτεργάτες της».

Για μια προσχεδιασμένη, επιδρομική, απρόκλητη επίθεση κατά ενός ανύποπτου, κοιμώμενου ανθρώπου, έκανε λόγο ο Τάκης Σαπουντζάκης.

«Αναμφίβολα η κίνηση έγινε από τη Χ.Α. κανένα στοιχείο δεν εισέφερε το αντίθετο. Προέκυψε η ιεραρχία, η στόχευση και ο προσχεδιασμός», ανέφερε ο συνήγορος και εστίασε σε ένα μπουλούκι ανθρώπων που έσπαγαν τζάμια, αναποδογύριζαν αυτοκίνητα και έφυγαν συντεταγμένα.

«Οι μάρτυρες μιλάνε για φωνές που αυτοπροσδιορίζονται ως Χ.Α. Το ίδιο καταδεικνύουν και οι μπλούζες της Χ.Α., για τις οποίες κάνουν λόγο οι Αιγύπτιοι και η αστυνομικός», σχολίασε ο Χάρης Στρατής και πρόσθεσε:

«Προκύπτει ο ρόλος του καθενός, καθώς προκύπτει και ο ηγετικός ρόλος του Πανταζή. Προκύπτει ο σχεδιασμός. Προκύπτουν τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας. Αποδείχτηκε και αυτό που λέει ο Λαγός ότι οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λόγο στη Χ.Α.»

Ο Μάνος Μαλαγάρης αναφέρθηκε στη βασική γραμμή της υπεράσπισης, την άρνηση σχέσης της Χ.Α. με την επίθεση.

«Μίλησαν για αντιδικία του Εμπάρακ με τον εργοδότη ή τον δουλέμπορό του. Ισχυρίζονται ότι οι Αιγύπτιοι αδίκως ονομάζουν ένα νόμιμο κόμμα. Φανταστείτε να είστε στην Αίγυπτο, να έχετε αντιδικία με τον εργοδότη σας αλλά να καταγγέλλετε ένα νόμιμο κόμμα της Βουλής. Ποιος θα το έκανε αυτό αλήθεια; Ακόμη και ο φοβισμένος μάρτυρας (σσ. ο Τατσιόπουλος) που, όπως είπε, έχει βρεθεί σε διανομή τροφίμων της Χ.Α., ο ίδιος αυτός μάρτυρας κάνει λόγο για την πεποίθησή του ότι πρόκειται για μέλη της Χ.Α. Κι εμείς ακόμα εδώ ασχολούμαστε αν ήταν ή όχι η επίθεση από τη Χρυσή Αυγή;», αναρωτήθηκε.

«Ο τρόπος τηε επίθεσης έχει χαρακτηριστικά εφόδου με ανθρωποκτόνο σκοπό και αριθμητική υπεροχή», σχολίασε η Ελένη Ζαφειρίου.

«Ο ένας, που είναι συνήθως απέναντι, είναι μόνος αντίθετος και απροστάτευτος, κατόπιν φεύγουν με τα μηχανοκίνητα και τους καταπίνει το σκοτάδι. Είναι πάντα οπλισμένοι με ξύλα, σίδερα και, κυρίως, είναι οπλισμένοι με μίσος κατά των ιδεολογικών τους αντιπάλων», πρόσθεσε.

«Μέσα στα στοιχεία της ιδεολογίας που συνδέεται με τις εγκληματικές τους πράξεις είναι το μίσος. Προέκυψε αυτό και από την ερώτηση συνηγόρου, γιατί ο μάρτυρας τεκνοποίησε αφού βρισκόταν σε οικονομική ανάγκη στην Ελλάδα (…) Ο ψυχισμός των δραστών είναι τέτοιος που δεν χόρτασαν με τον ξυλοδαρμό του Αιγυπτίου και την επίθεση στο σπίτι αλλά με λύσσα κατέστρεψαν και τα οχήματα», είπε επίσης.

«Οι κανόνες της κοινής πείρας και της λογικής και η κατάθεση των μαρτύρων δείχνουν ότι το βούλευμα θεμελιώθηκε παρά την προσπάθεια να πληγεί το έργο των ανακριτικών. Το πνευματικό και το μορφωτικό επίπεδο των μαρτύρων δεν θίγει την αξιοπιστία τους», σχολίασε ο Άγγελος Βρεττός.

Χαρακτήρισε την επίθεση μισανθρωπική, ρατσιστική και κακουργηματική ενέργεια καθώς «έγινε νύχτα, εναντίον άοπλου, κοιμώμενου ανθρώπου, με λοστούς και, μάλιστα, ήταν έγκλημα αυξημένης επικινδυνότητας».

«Η προσπάθεια ότι η Χ.Α. δεν συμμετείχε πέφτει στο κενό», είπε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και εξήγησε:

«Από τον ακροαματικό έλεγχο και τις καταθέσεις των μαρτύρων επιβεβαιώθηκε το βούλευμα. Οι μάρτυρες περιέγραψαν την ώρα, τον αριθμό του πλήθους, τα όπλα, τον τρόπο της επίθεσης και τίποτα αντίθετο δεν προέκυψε από τα όσα το βούλευμα αναφέρει. Αποδείχθηκε ο δόλος και η από κοινού τέλεση του εγκλήματος, αποδεικνύεται λοιπόν και η από κοινού συνέργεια».

* Λόγω κωλύματος μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 09:00.

Πηγή: GoldenDawnWatch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.