Αναβλήθηκε η δίκη του αντιφασίστα Γ. Βραχνή στη Βέροια – Το ιστορικό της υπόθεσης

vraxnis_veroia(Κείμενο: ΕφΣυν, 18/10/2016)

Αναβολή πήρε η δίκη του Γιώργου Βραχνή στη Βέροια, μετά από αίτημα των χρυσαυγιτών, που είχαν υποβάλει τη μήνυση, αλλά δεν προσήλθαν στο δικαστήριο. Ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 31η Ιανουαρίου του 2017.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε έξω από το δικαστήριο για να δηλώσει τη συμπαράστασή του κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης στην πολυετή δικαστική ομηρία του αντιφασίστα.

Ο ιδιοκτήτης του μικρού καφέ στο οποίο επιτέθηκε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012, τραυματίζοντας έναν θαμώνα σοβαρά στο κεφάλι και σπάζοντας το μαγαζί, κατηγορείται για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Βραχνής βρίσκεται σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας, αφού μπήκε στο στόχαστρο της γνωστής χρυσαυγίτικης τακτικής των μηνύσεων.

Ακολουθεί το ιστορικό της υπόθεσης όπως το δίνει ο Γιάννης Μπασκάκης σε άρθρο του στην ΕφΣυν στις 17/10/2016:

Του έσπασαν το μαγαζί και τον μήνυσαν οι χρυσαυγίτες!

Αύριο Τρίτη διεξάγεται στα δικαστήρια της Βέροιας η δίκη του Γιώργου Βραχνή, του ιδιοκτήτη του μικρού καφέ στο οποίο επιτέθηκε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012. Ο κ. Βραχνής βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας γιατί, εκτός από την ίδια την επίθεση που δέχτηκε στο μαγαζί του, βρέθηκε στη συνέχεια και στο στόχαστρο της γνωστής χρυσαυγίτικης τακτικής των μηνύσεων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούνιο του 2012, τον ίδιο μήνα δηλαδή που το τάγμα εφόδου του Περάματος πραγματοποιούσε τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η οποία εξετάζεται αυτές τις μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ένα άλλο τάγμα της οργάνωσης επιτέθηκε στην καφετέρια του αντιφασίστα Γ. Βραχνή στη Βέροια.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής οι χρυσαυγίτες έσπασαν το μαγαζί και τραυμάτισαν έναν θαμώνα στο κεφάλι.

Από τους συνολικά 8 χρυσαυγίτες που συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση και οδηγήθηκαν σε δίκη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μόνο ένας τελικά καταδικάστηκε, ο Ιωάννης Τολιόπουλος, υποψήφιος βουλευτής τότε και μετέπειτα υποψήφιος ευρωβουλευτής της οργάνωσης, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για επικίνδυνη σωματική βλάβη (για τον τραυματισμό του θαμώνα).

Οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, διότι η μήνυση για εξύβριση και απειλή που είχε καταθέσει ο κ. Βραχνής εναντίον τους απορρίφθηκε για τον τυπικό λόγο ότι δεν είχε καταβληθεί το σχετικό παράβολο από την πολιτική αγωγή.

Κατηγορούμενος

Το θέμα είναι ότι μαζί με τους χρυσαυγίτες στο εδώλιο κάθισε και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της καφετέριας στην οποία επιτέθηκε το τάγμα εφόδου.

Αυτό συνέβη διότι τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης φρόντισαν εν τω μεταξύ να καταθέσουν και αυτοί μήνυση εναντίον του Γ. Βραχνή για εξύβριση και απειλή.

Ο μηνυόμενος, αφού πέρασε τρεις ολόκληρες μέρες στο κρατητήριο της Αλεξανδρούπολης, τελικά καταδικάστηκε στη μη εφέσιμη ποινή των τεσσάρων μηνών και 20 ημερών! Ποινή μεγαλύτερη από τους τέσσερις μήνες που επιβλήθηκαν τότε στον μοναδικό καταδικασθέντα χρυσαυγίτη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι χρυσαυγίτες φρόντισαν να κάνουν και δεύτερη μήνυση στον Γ. Βραχνή, αυτή τη φορά για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση.

Πρόκειται φυσικά για τη γνωστή τακτική κατά την οποία θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων της οργάνωσης δέχονται μηνύσεις με τις κατηγορίες αυτές.

Την ίδια τακτική την έχουμε δει και στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, στην υπόθεση του μαχαιρώματος Αφγανού στον Αγ. Παντελεήμονα το 2011, όπως επίσης και στην υπόθεση του μαχαιρώματος στην Πανεπιστημιούπολη το 2007 με μήνυση σε βάρος της μάρτυρα Μ. Βαβαγιάννη, η οποία αθωώθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτή η δεύτερη μήνυση λοιπόν σε βάρος του Γ. Βραχνή εκδικάζεται αύριο στο δικαστήριο της Βέροιας, όπου και καλείται αντιφασιστική συγκέντρωση στις 9 π.μ., ως ένδειξη συμπαράστασης για την πολυετή αυτή δικαστική ομηρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.