(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 12/10/2016)
Η αστυνομικός που προσήγαγε τους κατηγορουμένους για τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου του Περάματος σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών διαδέχτηκε στο βήμα του μάρτυρα τον Μοχάμεντ Αμπού Χάμεντ, κατά την 91η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η Ευαγγελία Πολυχρονίδου, αστυνομικός του Α.Τ. Κορυδαλλού, κατέθεσε λοιπόν ότι γύρω στις 3.20 τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 έλαβε σήμα μαζί με συνάδελφό της στο περιπολικό ότι είχε πραγματοποιηθεί «επίθεση σε αλλοδαπούς στο Πέραμα».
Οπως είπε, πήραν εντολή από το κέντρο ασυρμάτου να αναζητήσουν άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλα, «πιθανόν της Χρυσής Αυγής».
Ετσι, στις 3.35-3.40 εντόπισαν έξι άτομα (πέντε άνδρες και μία ανήλικη κοπέλα), οι οποίοι φορούσαν σκούρα ρούχα και στέκονταν όρθιοι μπροστά σε τρία δίκυκλα. Ταίριαζε με το σήμα.
Τα δίκυκλα, τα σκούρα ρούχα όπως τα βλέπαμε από μακριά. Ενημερώσαμε το κέντρο να μας ενισχύσουν», είπε η μάρτυρας και σημείωσε ότι «δύο εξ αυτών φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής».
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Αναστάσιος Πανταζής, ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και κατηγορούμενος ως επικεφαλής της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (όπως και της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), έχει αρνηθεί ότι φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, όμως όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» κάποιοι από τους συγκατηγορουμένους του τον έχουν καρφώσει κατά τη διαδικασία της ανάκρισης, λέγοντας ότι φορούσε μπλούζα της οργάνωσης.
Τις γύρισαν ανάποδα…
Μάλιστα ο κατηγορούμενος Δημήτριος Αγριογιάννης έχει καταθέσει ότι όσο κρατούνταν στο Τμήμα, μέχρι να έρθουν οι Αιγύπτιοι, οι συγκατηγορούμενοί του Πανταζής και Μάρκος Ευγενικός γύρισαν τις μπλούζες τους ανάποδα για να μη φαίνεται το σήμα της Χρυσής Αυγής.
Η Ευαγγελία Πολυχρονίδου κατέθεσε ακόμα ότι οι αστυνομικοί προσήγαγαν τους κατηγορουμένους και τους οδήγησαν στο Α.Τ. Κερατσινίου, όπου, όπως γνωρίζουμε, έγινε και η αναγνώριση των προσαχθέντων από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες Αχμεντ Αμπού Χάμεντ και Μοχάμεντ Αμπού Χάμεντ ως δραστών της δολοφονικής επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί στο σπίτι τους στο Πέραμα.
Νωρίτερα ο Μοχάμεντ Αμπού Χάμεντ, ο οποίος έχει αναγνωρίσει ενώπιον του ακροατηρίου και τους πέντε κατηγορουμένους και έχει καταθέσει ότι φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, υποβλήθηκε σε πολύωρη εξέταση από τους δικηγόρους των χρυσαυγιτών, οι οποίοι, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τις ίδιες ερωτήσεις και ενίοτε διατυπώνοντας και άσχετες με την υπόθεση, προσπαθούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στον μάρτυρα προκειμένου να υποπέσει σε αντιφάσεις.
Κάποια στιγμή οι ερωτήσεις του συνηγόρου του Κασιδιάρη, Δημήτρη Παπαδέλλη, που ανάμεσα σε άλλα ρωτούσε τον μάρτυρα αν «τα θρησκευτικά του καθήκοντα τα ασκούσε κανονικά και πριν και μετά το συμβάν», προκάλεσαν την παρέμβαση της Πολιτικής Αγωγής, με τον δικηγόρο των Αιγύπτιων Θανάση Καμπαγιάννη να κάνει λόγο για «οργανωμένη απόπειρα χρονοτριβής» και για «βασανισμό του μάρτυρα», ενώ η πρόεδρος διέκοψε για 10 λεπτά.
Η επιχείρηση υπονόμευσης του μάρτυρα από την υπεράσπιση κορυφώθηκε για άλλη μια φορά, με το συνηθισμένο πια αίτημα «να κρατηθεί ο μάρτυρας για ψευδορκία», αυτή τη φορά από τον συνήγορο του Λαγού Ν. Ρουσόπουλο.
• Η δίκη συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 13/10 στο Εφετείο Αθηνών.